Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polonez, monowtrysk boscha-dziwny problem z obrotami(komp)?

Shearek 21 Feb 2009 19:01 2801 5
Bosch
  • #1
    Shearek
    Level 2  
    Witam, mam taki problem w swoim polonezie(paliwo+inst. gazowa). W ostatnim czasie wymieniałem pompkę paliwa i linkę gazu. Po tych wymianach przeprowadzona była regulacja samochodu na paliwie i na gazie. Niestety samochód nie pracuje poprawnie po kolejnym zabiegu a mianowicie: Wiem że komputer w polonezie należy zrestartować i odczekać do momentu załączenia się wiatraka (rozumiem że tylko pierwszego bo żeby się załączył drugi to chyba bym musiał jeździć). Po odłączeniu akumulatora i odczekaniu kilku/nastu minut ponownie podpinam akumulator. Odpalam samochód na benzynie i czekam, samochód pracuje sobie równomiernie na ok 900 obrotach do momentu włączenia się wiatraka w momencie kiedy odpala się wiatrak obroty zaczynają "szaleć" następuje falowanie obrotów od 1000 do ok 1600/1700 (dojdzie do ok 1700 i w momencie spadają na 1000 kiedy spadną znowu nagle wskakują i tak bez wytchnienia). Natomiast po tym "programowaniu" komputera skoro na benzynie źle działa to sprawdzam jak chodzi na gazie i: obroty wskakują automatycznie na ok 2000 i oczywiście falują jak na benzynie ale dodatkowo po przygazowaniu bardzo wolno schodzą do tych swoich 2000. Starałem się już programować komputer na gazie ale to też nic nie dało, nie wiem dlaczego obroty (jak i wolne spadanie obrotów na gazie) szaleją dopiero po zaprogramowaniu komputera. Dziś odkręciłem silniczek krokowy przeczyściłem co się dało i po zamontowaniu ponownie podłączyłem akumulator przeprowadzając programowanie komputera, niestety po osiągnięciu temperatury ok 90 stopni (ponad 90) i załączeniu się wiatraka obroty rozpoczęły swój taniec. Czy ktoś wie gdzie mogę szukać przyczyny problemu? Dodam jeszcze ze już po zaprogramowaniu się komputera samochód wariuje nawet na zimnym silniku.
  • Bosch
  • #2
    kazik1234
    Level 12  
    Sprawdziłbym czujnik temperatury,czy nie daje złej inoformacji po nagrzaniu i od tego nie szalęją obroty.
    Jak szaleją od początku to padł na amen- to przychodzi mi do głowy.
  • Bosch
  • #3
    Shearek
    Level 2  
    ale on teraz i na zimnym silniku szaleje (od momentu "zaprogramowania" skacze niezależnie od temp. silnika).
    Ale po odłączeniu klemy i restarcie kompa do momentu zaprogramowania działa ślicznie (najmniejszego zawahania obrotów) w momencie kiedy komp się zaprogramuje rozpoczyna się taniec. Może to być wina tego czujnika?
  • #4
    DaroMc
    Level 15  
    ja tam sie nie bawię nagrzewanie po podpięciu i normalnie jeździ. Opisana procedura jest z amibexa. Nie mam instrukcji więc nie wiem jak jest w boschu. Ja bym odłączył czujnik i wtedy sprawdzał. (przejdzie na tryb awaryjny pomijając ten czujnik) poza tym sprawdź napięcie ładowania akumulatora . W miarę możliwości sprawdź błędy. i parametry jakie podaje przy tych objawach
  • #5
    Shearek
    Level 2  
    A gdzie jest ten czujnik i jak go odłączyć? (podobno na komputerkach tych od boscha nie ma takiej diagnostyki jak w abimexie-jeżeli chodzi o zwieranie pinów)
    ps:sprostuje jeszcze że ten cały "silniczek krokowy" w moim przypadku jest nastawnikiem przepustnicy (nie wiem czy to coś zmienia).
  • #6
    DaroMc
    Level 15  
    czujnik jest na obudowie termostatu (ten z prostokątną wtyczką)
    do diagnostyki bosch potrzebny jest kabelek i komputer. Program i schemat znajdziesz na forum.