logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Diora WS 504 - brak dźwięku mimo świecących kontrolek, co robić?

marcin1921 22 Lut 2009 18:39 4680 14
REKLAMA
  • #1 6188775
    marcin1921
    Poziom 10  
    Witam, mam problem ze wzmacniaczem Diory WS 504, a mianowicie kupiłem ten wzmacniacz za grosze od znajomego, który twierdzi, ze działał aż przestał grać. Mianowicie objawy są takie: kiedy go włączam do prądu wszystkie kontrolki się świeca tylko po podłączeniu tunera albo komputera do wzmacniacza nic nie gra. Rozkręciłem, wymieniłem wszystkie bezpieczniki... i nadal nic wszystko się ładnie świeci, a muzyka nie gra. Próbowałem się skonsultować z osiedlowym elektronikiem^ który mi powiedział na temat tego wzmacniacza kilka rzeczy, a dokładnie, że ten wzmacniacz powinien współpracować z korektorem Diory i dlatego głos nie leci nie głośniki... twierdzi ze da się jakoś to obejść żeby działał bez korektora tylko nie ma czasu mi tego robić...Ale mam tez co do tego wątpliwości skoro kolega mówił, ze wzmacniacz działał bez korektora ?
    Na allegro sprzedają te wzmacniacze bez korektorów i ponoć działają.

Może ktoś z was wie jaka tego jest przyczyna ?
    Proszę o jakieś porady.

Z góry wszystkim dziękuje za dobre chęci.
  • REKLAMA
  • #2 6189386
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Łe coś ty bez korektora spokojnie może grać miałem kiedyś ten wzmacniacz tylko w wersji B monstrum to nie było ale grał nawet znośnie tzn używany był przy TV. Na początek sprawdź okolice wejść sygnałowych czy nie ma jakiś zimnych lutów urwanych kabli itd poza tym piszesz że po włączeniu diody się świecą i co dalej podłączasz sygnał i nic ? Jednak po ich podłączeniu diody nadal się palą tak ? Nie wiadomo jak z końcówką mocy może padła może coś innego na przedwzmacniaczu, jeżeli umiesz to możesz podać sygnał bezpośrednio na końcówki mocy pomijając przedwzmacniacz i już będziesz więcej wiedział co mogło paść. Znajomy może twierdzić że działał a w rzeczywistości leżał od dłuższego czasu na strychu z w stanie bliżej nieokreślonym ;)
  • REKLAMA
  • #3 6191000
    marcin1921
    Poziom 10  
    wejścia sygnałowe są w porządku, kabelki tez nie są pourywane, nic nie wygląda na popalone, wszystko wygląda jak by było nowe...
    Po podłączeniu tunera do wzmacniacza jest to samo co przed jego podłączeniem, diody reagują na przyciski, ale muzyka nadal nie gra...
    Co do tego pominięcia przedwzmacniacza to niestety nie potrafię tego zrobić.
    I co tu dalej robić... zaniosę wzmacniacz do elektryka powie ze kocówki są popalone. Wystawi mi rachunek 200zł... i właśnie tego się boję, bo oszustów nie brakuje.
  • #4 6191019
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Może mieć rację osiedlowy elektronik - Diora często miała z tyłu wejście i wyjście na czinczach przeznaczone pod korektor - w przypadku braku korektora wejście z wyjściem powinno być połączone takimi zworkami - takie dwa metalowe C
    Można je połączyć zwykłym przewodem sygnałowym czincz - tez powinno działać (we L do wy L, i we P do wy P)
  • #5 6191103
    marcin1921
    Poziom 10  
    ion-tichy - zrobiłem tak jak na zamieszczonym zdjęciu i nadal muzyka nie gra

• #6 6191117
    ion-tichy
    Poziom 31  
    prosze spojrzeć na to:

A jak na słuchawkach? Słychać coś?
  • REKLAMA
  • #7 6191158
    marcin1921
    Poziom 10  
    Po podłączeniu słuchawek słychać ciche buczenie.
  • #8 6191219
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Może być kłopot z diagnostyką na odległość. Tu trzeba punkt po punkcie sprawdzić poszczególne bloki wzmacniacza aby znaleźć przyczynę, mniej lub bardziej banalną. Ale dobrze aby robiła to osoba mająca określoną wiedzę.
    A może po prostu muting jest włączony? Przyczyn może być tyle ile elementów we wzmacniaczu.
  • #9 6191397
    marcin1921
    Poziom 10  
    No i właśnie tutaj sie zaczynają schody bo ja takiej wiedzy nie posiadam, a muting na pewno nie jest włączony.
  • #10 6191499
    ion-tichy
    Poziom 31  
    No to jednak proponuje porozmawiać z osiedlowym elektronikiem. Jest szansa, że to nic poważnego - ale zacząć należy od sprawdzenia samej końcówki - proponował już Micharlito podpięcie bezpośrednie, ale jeśli już tu są schody to poprosić trzeba kogoś kto tą wiedzę posiada lub po prostu serwis.
  • #11 6191651
    marcin1921
    Poziom 10  
    Zastanawiam się co dalej robić chyba nic mi nie pozostaje jak tylko oddać go do jakiegoś punktu napraw...
  • #12 6191803
    globus1987
    Poziom 29  
    Ocena: 54
    Na moje zdanie są spalone końcówki wszystko działą a nie ma sygnału jeżeli nie masz wiedzy nawet sie nie bierz za to tylko oddaj to do kogoś kto ma pojęcie o tym bo pogorszysz sprawe pozdrawiam.
  • #13 6191904
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Ale chyba kolega chce się nauczyć prawda ? Ścieżki to jak kabelki sprawdź z schematem w ręku gdzie idzie wejście sygnałowe na jakie elementy przedwzmacniacza i później gdzie z niego wychodzi wtedy pójdzie już tylko na końcówkę mocy zwykle są tam jakieś kabelki lub inne wtyki i tam wepnij się z sygnałem.
  • #14 6192019
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Micharlito napisał:
    Ale chyba kolega chce się nauczyć prawda ? Ścieżki to jak kabelki sprawdź z schematem w ręku gdzie idzie wejście sygnałowe na jakie elementy przedwzmacniacza i później gdzie z niego wychodzi wtedy pójdzie już tylko na końcówkę mocy zwykle są tam jakieś kabelki lub inne wtyki i tam wepnij się z sygnałem.

Ale przez elektrolit np 1uF a najlepiej na słuchawkach a jeszcze lepiej przez jakąś prkę - kto wie jaki sygnał kolega ma zamiar podać bezpośrednio na końcówkę ;)
  • REKLAMA
  • #15 6198217
    marcin1921
    Poziom 10  
    Raczej nic tam grzebać w środku nie będę bo boje się, że mogę jeszcze gorzej pogorszyć sprawę. Założyłem ten temat bo myślałem, ze może ktoś miał podobny problem. To zostało tylko jedno wyjście - oddać do jakiegoś majstra.
    Zobaczymy czy opłaca się go robić.
    Mam jeszcze jedno pytanie. Posiadam drugi wzmacniacz Pioneer SA-606 100% sprawny. Jak już naprawie Diore to co zostawić ? Jakie macie zdanie ?
    Diora WS 504 Pioneer SA-606 ?

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Diora WS 504 nie wydaje dźwięku mimo świecących kontrolek po podłączeniu źródła sygnału (tuner, komputer). Sprawdzone zostały bezpieczniki, wejścia sygnałowe oraz kable, które są w dobrym stanie. Istnieje podejrzenie, że wzmacniacz wymaga korektora Diora, gdyż oryginalnie miał wejście i wyjście na korektor, które w przypadku braku korektora powinny być połączone zworkami lub przewodami RCA, jednak takie połączenie nie rozwiązało problemu. Po podłączeniu słuchawek słychać ciche buczenie, co wskazuje na brak prawidłowego sygnału audio. Możliwe przyczyny to uszkodzenie końcówek mocy lub problem z przedwzmacniaczem. Diagnostyka wymaga wiedzy technicznej i testów punkt po punkcie, np. podanie sygnału bezpośrednio na końcówkę mocy. Brak doświadczenia użytkownika i obawa przed pogorszeniem stanu urządzenia sugerują oddanie wzmacniacza do serwisu. W dyskusji pojawiło się także pytanie o porównanie Diora WS 504 z Pioneer SA-606, który jest w pełni sprawny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA