Witam
Stara to Corsa więc dużo pali, dożo też zależy od jazdy.
1. wymień wszystkie filtry głównie powietrza
2. sprawdź czy nie masz oporów na łożyskach
3. gdy jedziesz na 5 biegu nie wciskaj od razu pedału gazu do dechy
4. nie przekraczaj 2550 obr. silnika
idt
Nie podałes przebiegu tego auta- prawdopodobnie silnik jest już na ukończeniu i trzeba by było wszystko w nim wymienić...A motorek 1.0 to nie długodystansowa 2-litrówka ....
ssanie ma ręczne, przebieg ok 200-230 tys. układ wydechowy jest ok a motorek jest w dobrym stanie tylko zaczął żreć paliwo.
Podejrzewam ze problem jest w gaźniku. Wymieniłem uszczelki ustawiłem pływak , uchylenie przepustnicy, nie ruszałem wkrętu od zawartości CO bo do tego muszę udać się na analizator. Sam uczę się w zawodzie mechanika i nie potrawie określić co jest przyczyną. Dlatego szukam rady...
Jeżdżę spokojnie prędkości 90-110 km/h
✨ Opel Corsa A 1.0S z 1991 roku ma problem z wysokim zużyciem paliwa na poziomie 10-12 l/100 km. Podejrzenia padają na gaźnik Weber 32 TL. Wskazano konieczność wymiany filtrów, sprawdzenia oporów na łożyskach, unikania gwałtownego przyspieszania na piątym biegu oraz utrzymywania obrotów silnika poniżej 2550 obr./min. Zasugerowano również kontrolę układu wydechowego pod kątem zapchania. Przebieg auta wynosi około 200-230 tys. km, silnik jest w dobrym stanie, ale może być na końcu żywotności. Wymieniono uszczelki gaźnika, ustawiono pływak i uchylenie przepustnicy, jednak nie regulowano zawartości CO z powodu braku dostępu do analizatora spalin. Podejrzewa się zbyt bogatą mieszankę paliwowo-powietrzną, co potwierdza sytuacja zalania silnika. Zasugerowano także sprawdzenie kompresji i stanu zaworów oraz pierścieni tłokowych jako potencjalnych przyczyn nadmiernego spalania.