Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kuchnia gaz.-elektr.-realtywnie tania i dobra

shizy 23 Lut 2009 12:36 5329 18
  • #1 23 Lut 2009 12:36
    shizy
    Poziom 22  

    Chce kupic kuchnie z piekarnikiem elektrycznym, nie do zabudowy.Cena max.1500zl, ajkby sie w 1200zl zmiescil byloby jeszcze lepiej.Kiedys znajomego gazownika pytalem i polecal cos polskiego, natomiast aktualnie uzytkuje lodowke i pralke Electrolux i generalnie nie narzekam-trzymac sie Electroluxa czy cos innego?Raczej wole omijac tanie wynalazki.Gora standardowa-plyta z palnikami gazowymi z zapalarka.Pewnie i rozen by sie przydal.

    0 18
  • #2 23 Lut 2009 18:34
    popey111
    Poziom 21  

    a jakiej szerokości 50 czy 60 cm?

    0
  • #3 23 Lut 2009 20:28
    shizy
    Poziom 22  

    Teraz mam 50cm i wydaje sie wystarczajaca.Nie wiem jakie sa zalety szerszej, podejrzewam, ze szersze sa dla wiekszych rodzin, moja liczy 3 os.Pewnie szersza z reguly pobiera wiecej energii?

    0
  • #4 24 Lut 2009 06:40
    adam_zg
    Poziom 12  

    Witam!
    Ja polcam coś z polskich producentów czyli albo Amica, albo Mastercook i jedna i druga firma robi dobre kuchnie w cenie do 1500zł kupisz kuchnie z zabezpieczeniem przeciwwypływowym, rozbodowanym programatorem piekarnika. Jeszcze pozostaje wybór płyty czy gaz na szkle czy zwykła ze stali ( polecam zwykłą). Najlepiej wejdź na strony producenta albo podjedź do jakiegoś skepu Euro i pooglądaj bo często jest to kwestia gustu. Kuchnię biała 50 polecam KGE 3440 B z mastercooka z nieco tańszych 3416.
    P.S. Jeżeli masz miejsce na 60 to kup taką więcej miejsca na garnki i łatwiejsza w użytkowaniu, a zużycie energi praktycznie takie same.

    0
  • #5 24 Lut 2009 10:22
    shizy
    Poziom 22  

    U mnie w euro prawie same Mastercooki stoja-z wygladu w porzadku.Raczej plyta zwykla.

    0
  • #6 24 Lut 2009 18:31
    popey111
    Poziom 21  

    Ja polecam indesita k 3 t 76. Drabinki w piekarniku, palnik trój-koronowy, zabezpieczenie. Może nie tak ładny jak Amica czy Mastercook ale napewno bardziej funkcjonalny:) Amica ma u mnie plusa za konstrukcję drzwiczek-można je łatwo rozebrać i umyć (spróbujcie to zrobić w Mastercooku).

    0
  • #7 25 Lut 2009 06:48
    adam_zg
    Poziom 12  

    popey111 napisał:
    Ja polecam indesita k 3 t 76. Drabinki w piekarniku, palnik trój-koronowy, zabezpieczenie. Może nie tak ładny jak Amica czy Mastercook ale napewno bardziej funkcjonalny:) Amica ma u mnie plusa za konstrukcję drzwiczek-można je łatwo rozebrać i umyć (spróbujcie to zrobić w Mastercooku).

    Wszystko ma swoje dobry i złe strony, w Masterze nie ma szpar na górze dzrzwiczek do których wlatuje syf więc rozbieranie ich nie jest konieczne, Amica ma otwory wentylacyjne gdzie ten syf się zbiera :)
    pozdrawiam

    0
  • #8 25 Lut 2009 10:03
    popey111
    Poziom 21  

    adam_zg napisał:

    Wszystko ma swoje dobry i złe strony, w Masterze nie ma szpar na górze dzrzwiczek do których wlatuje syf więc rozbieranie ich nie jest konieczne, Amica ma otwory wentylacyjne gdzie ten syf się zbiera :)
    pozdrawiam[/quote]

    Gwarantuję że w mastercooku brud się zbiera. Znajomym sam polecałem parę lat temu mastercooka i teraz drzwiczki całe zabrudzone:). Oczywiście jak ktoś piecze tylko ciasta itp. to różicy nie zauważy.

    0
  • #9 25 Lut 2009 15:16
    shizy
    Poziom 22  

    Bylem dzis w sklepie i ogladalem kuchnie.Byly w wiekszosco mastercooki, amica, elecrolux(kolejnosc nieprzypadkowa).Podobno nie ma sie co napalac na rozen bo to kosztuje a nie czesto sie z tego korzysta.
    Jak dziala zabezpiecznie przeciwyplywowe?

    0
  • #10 25 Lut 2009 19:29
    popey111
    Poziom 21  

    shizy napisał:
    Bylem dzis w sklepie i ogladalem kuchnie.Byly w wiekszosco mastercooki, amica, elecrolux(kolejnosc nieprzypadkowa).Podobno nie ma sie co napalac na rozen bo to kosztuje a nie czesto sie z tego korzysta.
    Jak dziala zabezpiecznie przeciwyplywowe?
    Zabezpieczenie to standardowa termopara, jak nie ma płomienia(czujnik zimny) to zawór gazu pozostaje zamknięty.

    0
  • #11 01 Mar 2009 17:15
    shizy
    Poziom 22  

    Wg opinii metalowe kuchnie trudno sie myje i bardziej widac na nich brud.To prawda?

    0
  • #12 01 Mar 2009 21:29
    popey111
    Poziom 21  

    shizy napisał:
    Wg opinii metalowe kuchnie trudno sie myje i bardziej widac na nich brud.To prawda?

    Tyle opinii co użytkowników, złotego środka nie ma i już. Jeżeli chcesz srebrną to kup i zbyt długo nie kombinuj.

    0
  • #13 02 Mar 2009 00:38
    shizy
    Poziom 22  

    Skalnialbym sie na amice, tylko kwestia mocy przylaczeniowej, np. 601GE3.32ZpTaYDN XxL (Klasa A+) ma 3.3kW.Piekarnik bedzie mniej pobieral pradu niz np. 51GE1.32ZpM(XxL) (klasa A) o mocy 2.2kW?
    Podobno lepiej nie brac z programatorem Tg, Tm.
    Funkcja szybkiego nagrzewania piekarnika booster, to pewnie cos za cos-zwiekszony pobor energii?

    0
  • #14 03 Mar 2009 09:43
    popey111
    Poziom 21  

    ale 601..... to 60 cm. Dodatkowo jeżeli chodzi o moc to kwestia ilości grzałek, prostsze modele nie mają grzałki kołowej na wentylatorze:)

    0
  • #15 16 Mar 2009 22:33
    azatunia
    Poziom 11  

    ja mam mastercook'a ale może warto pomyśleć o piekarnikach połączonych razem z mikrofalą, grillem i parowarem, teraz są na rynku takie kombajny...

    0
  • #16 09 Maj 2009 13:25
    Sweetstar
    Poziom 10  

    też się zastanawiam nad takim połączeniem... nie jestem pewna, czy w nowej kuchni znajdzie się miejsce na standardowy piekarnik, mikrofalę i parowar... możecie polecić jakieś modele?

    0
  • #17 14 Cze 2009 21:38
    jaspa1
    Poziom 2  

    A orientuje się ktoś które z kuchenek są najbardziej energooszczędne? Interesują mnie srebrne modele 50.

    0
  • #18 22 Cze 2009 18:10
    shizy
    Poziom 22  

    Podziele sie uwagami o Amica 53GE3.43ZpTADNRLX, kuchnia ok ale z tego co zauwazylem:
    -ma troche za silny plomien na minimum(podczas instatacji nalezaloby poprosic instalatora o regulacje)
    -zegar ma tendencje do spieszenia sie
    -jednak 60-tki wygladaja bardziej solidnie, 50-tka tak jakos "biednie" ;)
    -ruszt pod garnkami jest dosc sliski

    +nie jest tak zle z utrzymaniem jej w czystosci(inox)
    +ma sporo funkcji

    0
  • #19 24 Cze 2009 12:43
    oYo
    Poziom 9  

    jaspa1 napisał:
    A orientuje się ktoś które z kuchenek są najbardziej energooszczędne? Interesują mnie srebrne modele 50.

    Powiem tak, nie zwracaj uwagi na to czy jest to klasa A, A plus, A+ roznica miedzynimi w eksploatacji w ciagu wyjdzie max o 5-10zl a kosz zakupu okolo 100 zl

    0