logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników STX do kolumny 2-drożnej 150l, budżet 500zł, mocny bas

Perek18 25 Lut 2009 11:01 1165 6
REKLAMA
  • #1 6201574
    Perek18
    Poziom 10  
    Witam!
    Posiadam pustą Kolumnę
    Wymiary:
    szerokość-50cm
    wysokość-100cm
    D-30cm
    ok 150l
    Chciałbym z niej zrobić kolumnę 2 drożna!
    2xGDN
    1XGDWT
    Ale nie wiem jakie głośniki tam umieścić?
    Na tą kolumnę mam ok 500zł
    Lubie poczuć mocny bass! zastanawiałem sie nad głośnikami ze stx np:
    2x stx GDN-42-450-8-SC

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=570&vItemDB=itemdb

i jeszce jakiś stxGDWT-18-200-8-PB

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=9&vItemDB=itemdb

Co o tym myslicie?

Pozdrawiam:)
    Perek188
  • REKLAMA
  • #2 6202245
    bialagora90
    Poziom 12  
    a masz do tego zwrotnice?

bo jak nie masz... to sobie daruj :D

no chyba ze tylko ma dudnic to sie nie wtracam :D ale nie polecam takiego rozwiazania.
  • REKLAMA
  • #3 6202318
    Perek18
    Poziom 10  
    Właśnie nie mam:(
    A inne rozwiązanie do takich kolumn?
    Jakieś inne głośniki?
    i jak zwrotnica do tych głośników?
  • REKLAMA
  • #4 6204125
    mapet2106
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    zawsze zwrotnice mozna zrobic do tych glośnikow!?!? 150l na 2x42cm to raczej wystarczajaco ale zbyt nisko to te glosniki nie zejda. I mocnego basu to ty bedziesz mial ale nie zbyt niskiego.
  • #5 6206436
    T_M_S
    Poziom 12  
    niestety bez zwrotnic nie bedzeisz mial malych czestotliwosci, bo zwrotnice sa po to zeby oddzielic czest. jak potrzebujesz basu to kup zwrotke i bedzie git bo przecieciez nie jest to jakis b duzy koszt. Dobrze je wytlumisz jeszcze i bedziesz mial to co chciales, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 6206615
    mapet2106
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    glosniki moga te byc. jednak zwrotnicy nie umiem zaprojektowac;/ koszt jednej zwrotki nie powinien przekroczyc 80zl. wiec moglby wypowiedziec sie jakis profesionalista i pomoc koledze:)
  • #7 6220329
    sledz87
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam w załączniku masz plik z artykułem gdzie dowiesz się jaki głośnik do jakiej obudowy dobrać aby brzmienie było najlepsze, oraz dowiesz się jak ewentualnie zbudować zwrotnice głośnikową według własnych kryteriów (pasma częstotliwości). Sam z tego artykułu korzystałem przy przerabianiu kolumienek typu zamkniętego na typ z bass refleksem i muszę przyznać ze grają o niebo lepiej z bass refleksem. Myślę ze i Tobie i innym się przyda. Życzę miłej lektury :)
    Załączniki:
    • glosniki.pdf (470.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośników STX do dwudrożnej kolumny o pojemności około 150 litrów i wymiarach 50x100x30 cm, z budżetem około 500 zł, z naciskiem na mocny bas. Proponowane głośniki to 2x STX GDN-42-450-8-SC jako niskotonowe oraz 1x STX GDWT-18-200-8-PB jako wysokotonowy. Uczestnicy podkreślają konieczność zastosowania zwrotnicy głośnikowej, która oddzieli pasma częstotliwości i umożliwi uzyskanie pełnego zakresu dźwięku, zwłaszcza niskich tonów. Koszt zwrotnicy nie powinien przekroczyć około 80 zł. Wskazano, że bez zwrotnicy nie będzie można efektywnie wykorzystać wysokotonowego głośnika, a bas może być mocny, lecz niekoniecznie głęboki. Zalecane jest także odpowiednie tłumienie wnętrza obudowy. Jeden z uczestników udostępnił artykuł wyjaśniający dobór głośników do obudowy oraz konstrukcję zwrotnicy, co może pomóc w optymalizacji brzmienia, zwłaszcza przy zastosowaniu obudowy bass-reflex zamiast zamkniętej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA