logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GF7600 obraz tylko przez DVI i tylko 640x480 poza tym czerń.

Buniol 26 Lut 2009 10:58 1470 2
REKLAMA
  • #1 6206444
    Buniol
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam.
    Mam karte GF7600 model GV-NX78T128D-RH GIGABYTE. Komp z tą kartą zachowuje się normalnie tzn. jest jedno piknięcie, windows uruchamia się ale niestety brak jest jakiegokolwiek obrazu (monitor wychodzi ze stanu stanby ale ekran czarny) na ekranie widać momenty kiedy zmieniana jest rozdzielczość. Karta ma też wyjście DVI. Z ciekawości wziąłem przejściówkę DVI -> VGA i tu ku mojemu zdumieniu pokazał się obraz ale tylko ekran startowy i ekran ładowania windows, a po przejściu do ekranu logowania już tylko czerń. Gdy wymusiłem uruchomienie windows w trybie niskiej rozdzielczości (640x480) dało się przejść do windows i bez problemu używać komputera ale tylko na tej rozdzielczości. Pierwsze co mi się nasunęło: wgrałem najnowszy BIOS dla tej karty, ale nic się nie zmieniło.
    Może ktoś borykał się z podobnym problemem i udało mu się go rozwiązać , bo nie wiem co by tu jeszcze zrobić.

Pozdrawiam Buniol.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6206469
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4844
    Jeśli to Windows XP lub podobny to uruchom komputer w trybie awaryjnym i odinstaluj sterowniki karty graficznej .
    Następnie uruchom komputer ponownie sprawdzając na którym wyjściu jest obraz .
    Po zlokalizowaniu sprawnego łącza zainstaluj ponownie sterowniki nVidia WHQL .
  • #3 6207176
    Buniol
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Dzięki za podpowiedź bo u mnie zaćmienie jakieś nastąpiło, przecież sterowniki to dość oczywiste, że powinn pójść na pierwszy ogień. Jest dużo lepiej bo obraz jest i dają się zmieniać wszyskie ustawienia ale tylko na wyjściu DVI (Monitor2). Natomiast na gnieździe podstawowym pojawiaja się poprawna synchronizacja (domyślam się bo monitor podaje mi ustawioną rozdzielczość a monitory skonfigurowałem w trybie dual więc na obu wyjściach powinno być to samo). Jak ustawiłem tylko Monitor1 to nastąpiła ciemność na obu wyjściach. Możliwe, że to wyjście jest uszkodzone. Pobawię się nią jeszcze ale kartę można uznać za z grubsza dobrą bo poza tym felerem działa bez zarzutu a dwóch monitorów mi nie trzeba.
    Dziękuję i pozdrawiam.
REKLAMA