logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana spuchniętego kondensatora na ASUS A7N8X czy zakup nowej płyty?

MICH4Ł 27 Lut 2009 11:52 5513 11
REKLAMA
  • #1 6211472
    MICH4Ł
    Poziom 10  
    Jak w tytule, mam spuchnięty kondensator na płycie głównej ASUS A7N8X i teraz pytanie czy opłaca się wymieniać kondensator czy lepiej kupić nową płytę, problem jest taki że za płytę chcą aż 120zł, wymiana kondensatora 10zł za sztukę ale ponoć trzeba rzędami to 3 musiałbym wymienić, nie wiem co robić radźcie coś Pany nie chce wkładać zbyt dużej kasy w kompa ale nie chce by za 2-3 miechy znowu coś się sypnęło.:cry: , poniżej obrazek przedstawiający feralny kondensator.

Zdjęcia wklejamy za pomocą przycisku "Dodaj obrazek".
    Proszę zapamiętać i stosować.
    mat_ed
  • REKLAMA
  • #2 6211486
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    Zasada jest taka,że oprócz kondensatorów powinno wymienić się zasilacz gdyż to z reguły z jego winy puchną i wylewają kondensatory.

Sam musisz podjąć decyzję. Tak jak napisałeś, wymienia się wszystkie kondensatory połączone + z tym uszkodzonym.
    Jeśli masz sprawną rękę sam możesz podjąć się wymiany, opis wymiany jest w dziale FAQ.
  • #3 6211558
    MICH4Ł
    Poziom 10  
    Niestety w ogóle ciemny jestem z elektroniki, zna może ktoś jakaś osobę która mogla by się tym zająć z trójmiasta, bo byłem w paru miejscach ale mam wrażenie ze to naciągacze. Ps wspomniałem o zasilaczu ale koleś powiedział ze wtedy wszystkie by padły, komp działa ok z tym ze ma jakieś 4 albo nawet 5 lat. Proszę o kontakt zaufanego serwisu z trójmiasta najlepiej z Gdyni. pozdrawiam Michał.
  • REKLAMA
  • #4 6211606
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    Ps wspomniałem o zasilaczu ale koleś powiedział ze wtedy wszystkie by padły

Nie słuchaj gościa, widać,że nie wie co mówi.
    Poszukaj też na Allegro, są osoby,które się ogłaszają.
  • REKLAMA
  • #5 6211657
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    MICH4Ł napisał:
    Niestety w ogóle ciemny jestem z elektroniki, zna może ktoś jakaś osobę która mogla by się tym zająć z trójmiasta, bo byłem w paru miejscach ale mam wrażenie ze to naciągacze.

Nie bardzo rozumiem celu takiego działania. Czy w Gdyni nie ma serwisów? Dać niech robią i gwarantują, że będzie działać poprawnie. Płaci się właśnie za część, usługę i gwarancję.
    Po drugie z jednej strony stwierdzenie braku znajomości elektroniki a z drugiej próby kwestionowania tego co serwisy wskazują.
    Ja z tego wnioskuję, że kolega to chciałby wymienić ten jeden spuchnięty i mieć pełną gwarancję na cały komputer - to chyba szanujący się serwis na to nie pójdzie ;)
    Kwestia ceny i opłacalności naprawy to już inna sprawa, ale to czy się opłaca taka naprawa to indywidualna sprawa klienta na co go stać i czy woli naprawiać czy wymieniać. Po prostu trzeba to przemyśleć.
  • #6 6211704
    MICH4Ł
    Poziom 10  
    ion-tichy napisał:
    MICH4Ł napisał:
    Niestety w ogóle ciemny jestem z elektroniki, zna może ktoś jakaś osobę która mogla by się tym zająć z trójmiasta, bo byłem w paru miejscach ale mam wrażenie ze to naciągacze.

Nie bardzo rozumiem celu takiego działania. Czy w Gdyni nie ma serwisów? Dać niech robią i gwarantują, że będzie działać poprawnie. Płaci się właśnie za część, usługę i gwarancję.
    Po drugie z jednej strony stwierdzenie braku znajomości elektroniki a z drugiej próby kwestionowania tego co serwisy wskazują.
    Ja z tego wnioskuję, że kolega to chciałby wymienić ten jeden spuchnięty i mieć pełną gwarancję na cały komputer - to chyba szanujący się serwis na to nie pójdzie ;)
    Kwestia ceny i opłacalności naprawy to już inna sprawa, ale to czy się opłaca taka naprawa to indywidualna sprawa klienta na co go stać i czy woli naprawiać czy wymieniać. Po prostu trzeba to przemyśleć.

No właśnie znaleźć osobę która jest profesjonalna to problem byłem w 3 serwisach i żaden gwarancji nie daje że będzie działać, koledzy pomóżcie, ps nie wiem jakie kondensatory kupić mają mieć 3300uf 6.3v ale gdzieś wyczytałem że mają być przystosowane do pracy impulsowej? jaki to ma mieć symbol?? HELP nie chce zwykłych kupić bo chce by to jakoś działało. Nie chodzi o chęć wymiany jednego ale o to w jaki sposób rozmawiają z człowiekiem zadaje konkretne pytania a odpowiedzi wymijające, płyty nie widzieli jeden koleś mówił ze sie nie wymienia jednego po chwili zaczął zupełnie inaczej śpiewać, nie chce by mi zepsuli płytę bo działa jeszcze...

mat_ed nie wiem czy to zasilacz kupiłem dość dobry na tamte czasy, jak to sprawdzić? bo tak od razu wymieniać też bez sensu jak jest dobry, czasami jest taki dźwiek jakby wiatrak w zasilaczu o coś stukał ale rzadko, dzisiaj go rozkręciłem i wywaliłem tonę kurzu.
  • #7 6211755
    mat_ed
    Poziom 43  
    Sprawdź w zasilaczu stan kondensatorów, napisz markę tego zasilacza.
    Wykonaj pomiary napięć miernikiem - opis w dziale FAQ.
  • #8 6211766
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    To jeszcze klient ma przyjść z własnym kondensatorem??
    Oj źle się dzieje w tej Gdyni ;)
    Ja niestety mam troszkę daleko, Proszę wykorzystać radę Mad_ed'a - na pewno zasilacz do wymiany/sprawdzenia/ a kondensatory wymienić wg FAQ lub przy pomocy dobrego serwisanta. (może odezwie się ktoś z okolic)
  • REKLAMA
  • #9 6211863
    MICH4Ł
    Poziom 10  
    mat_ed napisał:
    Sprawdź w zasilaczu stan kondensatorów, napisz markę tego zasilacza.
    Wykonaj pomiary napięć miernikiem - opis w dziale FAQ.

CHIEFTEC model:gps- 400aa-101a

edit: właśnie złożyłem zasilacz, wszystkie kondensatory wyglądają OK
  • #10 6213076
    etezet
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    No to pomierz jeszcze napięcia ( Link FAQ ) miernikiem z dobrą baterią, a dlaczego miernikiem? Odpowiedz znajdziesz TU
  • #11 6213317
    MICH4Ł
    Poziom 10  
    etezet napisał:
    No to pomierz jeszcze napięcia ( Link FAQ ) miernikiem z dobrą baterią, a dlaczego miernikiem? Odpowiedz znajdziesz TU

Nie mam takiego sprzętu, jak już pisałem z elektroniką nie mam nic wspólnego.
  • #12 6213909
    Makro1993
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Kup albo pożycz. Około 20 zł w pierwszym lepszym elektroniku.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz płyty głównej ASUS A7N8X zgłasza problem z spuchniętymi kondensatorami i zastanawia się nad opłacalnością ich wymiany versus zakupem nowej płyty za około 120 zł. Wymiana kondensatorów (około 3 sztuki po 10 zł każda) jest możliwa, jednak wymaga umiejętności lutowania i odpowiedniego doboru kondensatorów impulsowych o parametrach 3300µF 6.3V. Zaleca się również sprawdzenie i ewentualną wymianę zasilacza, gdyż to on często powoduje uszkodzenia kondensatorów. Użytkownik posiada zasilacz CHIEFTEC model GPS-400AA-101A, który po rozkręceniu wygląda na sprawny, lecz brak mu narzędzi do pomiaru napięć. W dyskusji podkreślono, że serwisy często nie dają gwarancji na naprawę, a wymiana pojedynczego kondensatora bez wymiany pozostałych może nie być skuteczna. Rekomendowane jest samodzielne sprawdzenie napięć miernikiem oraz wymiana wszystkich uszkodzonych kondensatorów impulsowych, najlepiej przez doświadczonego serwisanta. Ostateczna decyzja zależy od budżetu i preferencji użytkownika między naprawą a zakupem nowej płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA