logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus A7N8X-E Deluxe - wymiana kondensatora, schemat i specyfikacja elementów

ondras 24 Sty 2008 20:05 1944 11
REKLAMA
  • #1 4731387
    ondras
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam podejrzenia co do kondycji jednego z kondensatorów na płycie asus a7n8x-e deluxe. Dlatego poszukuję schematu, lub specyfikacji elementów do tej płyty. Będę też wdzięczny za sugestie co do zakupu nowego kondensatora (gdzie kupić, jak jest z zamiennikami, na co zwrócić uwagę itp.), jak też za doświadczenia z wymiany takiego elementu (w płytach głównych jeszcze nie szalałem z lutownicą).

Z góry dziękuję za pomoc doświadczonych Kolegów.
  • REKLAMA
  • #2 4731469
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4731484
    ondras
    Poziom 10  
    Zacząłem szukać przyczyny niestabilnego napięcia 5v i przy przeglądzie płyty znalazłem jeden z kondensatorów z "zasmarkanym" i leciutko wypukłym wieczkiem... :-(
    Myślisz, że niepotrzebnie "panikuję"?
  • REKLAMA
  • #4 4731571
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4731656
    ondras
    Poziom 10  
    Tak ogólnie, to z elektroniką nie żyję jak pies z kotem ;-) Tyle, że akurat w płytach głównych jeszcze nie zatopiłem grota swej lutownicy.
    Lubię nowe wyzwania i chętnie bym jednak spróbował...
    Dziękuję za dobrą radę - ale jednak nadal oczekuję na pomoc, o którą prosiłem w pierwszym poście...
  • Pomocny post
    #6 4731712
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3827
    Wszystko już setki razy było napisane na naszym forum, a na dodatek jest również napisane i opisane w temacie podwieszonym w Hardware...
    Jak uruchomić zasilacz ATX na sucho - Oraz inne Pomoce
    Kondensatory na płycie głównej.
    Wymiana kondensatorów na płytach głównych.
  • REKLAMA
  • #7 4731987
    ondras
    Poziom 10  
    Nie wiem dlaczego nie znalazłem sam tych rad... Pewnie dlatego, że "przypiąłem" się kurczowo do modelu mojej płyty...
    ... To w tej sytuacji pozostało mi już tylko pytanie o schemat płyty - ale nie jestem pewien, czy nie powinienem w zwiazku z tym założyć nowego tematu i w innym miejscu...

W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #8 4732096
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4732162
    ondras
    Poziom 10  
    Dzięki, pleplaaa za kolejną, cenną wskazówkę :-)
    ...ale to akurat wiem :-)
    Prośba o schemat jest nieco "boczną" ścieżką. Po prostu chciałbym go mieć. Mam takie "skrzywienie", że jeśli w czymś grzebię, to lubię wiedzieć w czym... :-)
  • #10 4732199
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #11 4732514
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    pleplaaa napisał:
    A to przepraszam... Powodzenia w zdobywaniu schematu :D

Proszę sobie oszczędzić tego typu uwag, a na przyszłość wytłumaczyć rzeczowo, że coś takiego jak schemat płyty głównej jest nieosiągalne. Żaden producent nie ujawni swoich schematów - to jak przekazanie swoich osiągnieć konkurencji.
  • #12 4732644
    ondras
    Poziom 10  
    Dzięki...
    Myślę, że można zamknąć ten temat...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Na płycie głównej Asus A7N8X-E Deluxe zauważono kondensator z wypukłym i zabrudzonym wieczkiem, co wskazuje na jego uszkodzenie i konieczność wymiany. Zaleca się wymianę wszystkich kondensatorów tego typu na płycie, nawet jeśli nie wykazują widocznych uszkodzeń. Brak doświadczenia w lutowaniu elementów na płytach głównych sugeruje skorzystanie z usług serwisu, choć autor wyraża chęć samodzielnej próby naprawy. Schemat płyty głównej jest niedostępny, ponieważ producenci nie udostępniają takich dokumentów ze względu na ochronę własności intelektualnej. Wartość kondensatora można odczytać bezpośrednio z jego obudowy. Wymiana kondensatorów na płytach głównych była wielokrotnie omawiana na forum, a dostępne są poradniki dotyczące uruchamiania zasilaczy ATX i wymiany kondensatorów. Autor docenia udzielone wskazówki i zamyka temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA