logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amplituner SONY STR-DB798 - cichy lewy surround, napis PROTECT na wyświetlaczu

sikor83 01 Mar 2009 18:09 1831 7
ADVERTISEMENT
  • #1 6222525
    sikor83
    Level 14  
    Help: 1
    Rate: 58
    Witam mam problem z tym amplitunerem, wszystkie głośniki grają normalnie tylko lewy surround gra cicho i nie wyraźnie jak dam głośność na full bez głośników i bez sygnału to zaświeci na wyświetlaczy napis PROTECT- wymieniłem końcówki mocy na tym kanale chociaż były ok i nadal jest tak samo z częsciami nie ma problemu ponieważ mam 2 taki sam na części po upadku ma lekko pękniętą płytę .Proszę może ma ktoś schemat do tego urządzenia lub miał podobny problem. Dziękuję pozdrawiam !!!

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
    GM
  • ADVERTISEMENT
  • #2 6224498
    kolos59
    Level 17  
    Help: 14
    Rate: 13
    Ustaw prąd spoczynkowy (sprawdź go) Sprawdź czy nie ma jakiejś składowej na tym wyjściu. Sprawdź poziom sygnału przychodzącego z poprzedniego stopnia. Sprawdź rezystory od ustalania punktu pracy i sprzężeń. Jeśli masz końcówkę na scalaku to co napisałem cię nie dotyczy.
  • ADVERTISEMENT
  • #3 6224563
    cdkaz
    Level 22  
    Help: 46
    Rate: 18
    Witam.
    Jeśli masz końcówkę na scalonym sterowniku to on często padał w tych amplitunerach.
  • ADVERTISEMENT
  • #4 11785601
    sikor83
    Level 14  
    Witam amplituner leżał i postanowiłem go jednak naprawić, odświeżam temat, nie działa lewy surround, reszta ok, zauważyłem jeszcze jeden problem ściągłem obudowę podłączyłem antenę do pomiarów, bez głośników, gdy dam glos na full to wyświetli PROTECT i rozłączy przekaźniki, proszę o informację gdzie szukać problemu, sprzęt źle zrobiony do naprawy bo trzeba wszystko z obudowy wywalić żeby dobrze mierzyć masakra.
  • #5 11785720
    cdkaz
    Level 22  
    Zlokalizuj elementy odpowiedzialne za lewy sorround i sprawdz je.
    Schemat dostepny w internecie(10 sekund szukania).
    Wg. schematu proste wzmacniacze na darlingtonach.
    Jesli wszystko uwaznie sprawdzisz i pomierzysz to nie powinno byc problemu.
  • ADVERTISEMENT
  • #6 11786094
    sikor83
    Level 14  
    Pomierzone wszystko aż do ic502 uklad m5218ap z schematu to buffer, ic501 cxd9725m z schematu electrical volume. Pomiary trzeba wykonywać bez zasilania bo jest tak świetnie zrobiony że raczej nie możliwe poskładać to na stole i włączyć.
    Jeśli byłby to któryś z tych układów musiała by działać połowa bo prawy kanał jest też w tym układzie, tylko czy to możliwe?

Dodano po 32 [minuty]:

Z charakterystyki układu m5218ap wypada na niego jutro przełoże z innego kanału i sprawdze czy zadziała bo takiego raczej nie mam nigdzie.
  • #7 11788676
    cdkaz
    Level 22  
    Nawet gdyby ten IC502 dawal ciagle stale napiecie na wyjsciu to i tak nie zapalil by sie protect.Koncowki mocy maja kondensatory na wejsciu wiec stalego nie przepuszcza.
    Dla mnie podejrzany jest wzmacniacz koncowy tego kanalu.

W serwisowce masz opisane jak wylaczyc zabezpieczenie.
    Po wylaczeniu mozesz pomierzyc sygnaly z wyjsc.
  • #8 11790437
    sikor83
    Level 14  
    Czyli jednak stawiałbyś na tranzystory, oby to nie był ten cdx to smd z góry widać dość solidnie przyklejony i raczej takiego nie znajdę.

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

Podstawiłem IC 502 i nic bez zmian głos jest ale bardzo cicho i trochę zniekształcony. Nadał głośność na full i Protect.

Dodano po 6 [minuty]:

Na jutro załatwię oryginalne tranzystory czyli MP 1620, MN 2488, sprawdzę twoją teorię, możliwe że na wyższym napięciu zwiera któryś? sprawdzę jutro, muszę odszukać tego z pękniętą płytą o ile mam to jeszcze gdzieś.
    Moderated By Grzegorz Markowski:

3.3. Użytkownik zobowiązany jest niezwłocznie wykonać polecenia moderatora.
    GM

Topic summary

✨ Amplituner SONY STR-DB798 ma problem z cichym i zniekształconym lewym kanałem surround oraz wyświetlaniem napisu PROTECT przy pełnej głośności bez podłączonych głośników. Wymieniono końcówki mocy na tym kanale, ale problem pozostał. Zalecane jest sprawdzenie prądu spoczynkowego, poziomu sygnału z poprzedniego stopnia, rezystorów ustalających punkt pracy oraz elementów wzmacniacza końcowego, szczególnie tranzystorów MP1620 i MN2488. Podejrzewany jest uszkodzony wzmacniacz końcowy lub scalony układ sterujący (np. IC502 - M5218AP jako bufor oraz IC501 - CXD9725M jako układ regulacji głośności). Pomiarów należy dokonywać bez zasilania, co utrudnia naprawę ze względu na konstrukcję urządzenia. W serwisówce dostępne są schematy i instrukcje wyłączania zabezpieczenia PROTECT, co umożliwia dalsze testy sygnałów wyjściowych. Wymiana układów scalonych i tranzystorów jest sugerowana jako krok diagnostyczny.
ADVERTISEMENT