logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kondensator 2.2uF szeregowo z głośnikiem na średniotonówce??

Boszax 02 Mar 2009 02:41 5191 7
REKLAMA
  • #1 6224579
    Boszax
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Jak cięte jest pasmo w zwrotnicy, gdzie szeregowo z głośnikiem średnio tonowym dany jest kondensator 2.2uF i cewka na moje oko około 0,3-0,4mH? Coś mi się tu nie zgadza. Głośnik to GDM 10/60/4 8ohm na zwrotnicy w tonsilowskich Space '86.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6225335
    Boszax
    Poziom 20  
    No dobra ale jak mi jest wiadomo kondensator szeregowo z głośnikiem jest filtrem górnoprzepustowym, czyli GDM 10/60/4 po krótkich wyliczeniach chodzi 9000hz w górę. A cewka szregowo to filtr dolnoprzepustowy czyli 2500 w dół pasma. Zaś samo pasmo przenoszenia tego głośnika to 1kH do 9kH. Czyli ten głośniczek gra tylko 1kH-2.5kH i 9kH . Czy to jest dobrze? Zwrotnica oryginalna, sprawdzałem w dwóch kolumnach.
  • #4 6225549
    Łukaszsz
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Głośnik może sobie grać te 1kHz, ale zwrotnica tnie go mniej więcej od 3kHz po to, by nie obciążać go niższymi częstotliwościami (bo mogłoby to go uszkodzić przy większym wysterowaniu[głośności]) oraz ''śmiećmi" powyżej 9000Hz.
    Małe sprostowanie: ten głośniczek nie gra 1kHz i 9kHz tylko pasmo od 1Khz do 9kHz. Jest to jak najbardziej w porządku.
    Aby poznać zasadę działania zwrotnic, dobrze byłoby sobie o nich trochę poczytać. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 6225596
    Boszax
    Poziom 20  
    Poczytać to czytałem kilka godzin na różnych stronach. Przecież napisałem, że do tego średniotonowca w zwrotnicy podłączony jest szeregowo kondensator i cewka. Przecież szeregowy kondensator to filtr górnoprzepustowy czyli obcina pasmo poniżej 9khz. Cewka obcina powyżej 2,5-3 kHz bo to najprostszy filtr dolnoprzepustowy.

• REKLAMA
  • #6 6481727
    Boszax
    Poziom 20  
    Podnoszę bo dale nie rozumiem, tego podziału częstotliwości.
  • #7 6481913
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 55
    Boszax napisał:
    Poczytać to czytałem kilka godzin na różnych stronach. Przecież napisałem, że do tego średniotonowca w zwrotnicy podłączony jest szeregowo kondensator i cewka. Przecież szeregowy kondensator to filtr górnoprzepustowy czyli obcina pasmo poniżej 9khz 2,5-3kHz. Cewka obcina powyżej 2,5-3 kHz 9kHz bo to najprostszy filtr dolnoprzepustowy.

• #8 6482397
    Boszax
    Poziom 20  
    A z obliczeń wychodzi tak:

Filtr dolnoprzepustowy

L = Z [H]
    2 · π · fg

Z= 8Ω

fg=3000 Hz

L=0,424 mH

Czyli od 3000 w dół

Filtr górnoprzepustowy

C = 1 [F]
    2 · π · Z · fg

Z=8Ω

fg=9000 Hz

C= 2,211 uF

Czyli od 9000 HZ w górę

I co Wy na to??
    Chyba że dla filtrów środkowoprzepustowych rozpatruje się to inaczej niż w pozostałych filtrach. Proszę o wyjaśnienie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy charakterystyki filtrów w zwrotnicy głośnikowej, gdzie kondensator 2,2 µF jest podłączony szeregowo z głośnikiem średniotonowym GDM 10/60/4 (8 Ω) w kolumnach Tonsil Space '86. Kondensator szeregowo z głośnikiem pełni funkcję filtra górnoprzepustowego, teoretycznie tłumiąc pasmo poniżej około 9 kHz, natomiast cewka o indukcyjności około 0,3–0,4 mH działa jako filtr dolnoprzepustowy, ograniczając pasmo powyżej około 2,5–3 kHz. W efekcie powstaje filtr środkowoprzepustowy, który ma przepuszczać pasmo od około 3 kHz do 9 kHz. Wątpliwości pojawiły się w interpretacji działania tych elementów, ponieważ proste obliczenia wskazują na rozdzielenie pasma na zakresy powyżej 9 kHz (kondensator) i poniżej 3 kHz (cewka), co wydaje się niezgodne z zakładanym pasmem pracy głośnika (1 kHz–9 kHz). Wyjaśniono, że zwrotnica ma na celu ochronę głośnika przed niskimi częstotliwościami, które mogłyby go uszkodzić, oraz eliminację zakłóceń powyżej 9 kHz. Podano wzory do obliczeń częstotliwości granicznych filtrów dolno- i górnoprzepustowych dla impedancji 8 Ω, potwierdzając wartości około 0,424 mH dla cewki (3 kHz) i 2,211 µF dla kondensatora (9 kHz). Dyskusja podkreśla potrzebę zrozumienia zasad działania filtrów środkowoprzepustowych w zwrotnicach głośnikowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA