logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kondensator przed zwrotnicą 2-drożną 8Ω – jak odciąć niskie tony od średniotonowego?

kdziewulski2008 26 Maj 2025 08:07 462 14
REKLAMA
  • #1 21560358
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    Witam. Buduję małe kolumny i posiadam dwa głośniki 8 Ω, średniotonowy i wysokotonowy oraz zwrotnicę 2-drożną 4–8 Ω i podział 3200 Hz 12 dB/oct. Czy mogę dodać kondensator przed całą zwrotnicą, żeby odciąć niskie pasmo, żeby nie szło na średniotonowy?
  • REKLAMA
  • #3 21560383
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    Czyli co może się stać, wyjaśnisz po krótce, bo nie do końca się na tym znam.
  • Pomocny post
    #4 21560400
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2052
    Witam,
    zwrotnica zawiera już kondensator np. w torze wysokotonowym, więc jak dołożysz szeregowo kolejny, to wypadkowa pojemność się zmieni (zmniejszy), co będzie skutkować przesunięciem się częstotliwości podziału do góry, w kierunku wyższych częstotliwości.
    Jeśli już, to ten kondensator powinien być dodany tylko do toru średniotonowego, zależnie jaki tam jest filtr, najlepiej jak pokażesz tę zwrotnicę (schemat).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 21560430
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    Jesteś w stanie powiedzieć, czy jakoś dużo wyżej się przesunie po dodaniu kondensatora 100 µF? Schematu nie mam, mogę podesłać zdjęcie, może coś wywnioskujesz.
  • Pomocny post
    #6 21560468
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    100 µF? To jakie częstotliwości chcesz odcinać? Tego nie dobiera się "na oko".
    Jeżeli założymy, że w zwrotnicy masz kondensator parę µF, to dodanie szeregowo 100 µF nie wpłynie na całkowitą pojemność znacząco, powinno zadziałać. Pamiętaj, że raczej nie stosuje się kondensatorów elektrolitycznych (polarnych).
    Tu możesz sobie posymulować, nie znam parametrów twojej zwrotnicy, więc trudno to oszacować.
    https://kolumny.prv.pl/zwrotnicab.php
    http://www.elektronikjk.com/elektroakustyka/zwrotnice_glosnikowe/zwrotnice_glosnikowe.html
    Może jeszcze jedno, skoro masz zwrotnicę do głośnika średniotonowego, to po co chcesz ją dodatkowo "obcinać"? Chyba że to jakaś hybryda i masz zwrotnicę do kolumny 2-drożnej i zamiast głośnika nisko-średniotonowego dajesz średniotonowy.
    Nie wiem, jaki jest cel, ale to zagra "jakoś", bo elementy nie są dopasowane. Czy nie będzie prościej zrobić prostą zwrotnicę dedykowaną do każdego głośnika? Jeżeli to nie są absurdalne moce, to do głośnika wysokotonowego wystarczy kondensator, a średniotonowy kondensator i cewka (szeregowo).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 21560487
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    Chcę odciąć 200 Hz, żeby średniotonowy nie grał niżej.

Dodano po 59 [sekundy]:

I chcę dodać bipolarny.

Dodano po 3 [minuty]:

I chodzi o to, że mam zwrotnicę, która dzieli tylko średniotonowy i wysokotonowy podziałem 3200 Hz, czyli MID poniżej 3200, a tweet powyżej.
  • #8 21560509
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 789
    200Hz to stanowczo za niska częstotliwość dla głośnika średniotonowego.
    Ideałem byłoby zastosowanie zwrotnicy pasmowoprzepustowej, która odcina zarówno dół, jak i górę.
    Sam kondensator 100µF odetnie dół pasma, ale istnieje realne ryzyko uszkodzenia głośnika średniotonowego.
  • #9 21560514
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    Minimalna częstotliwość podziału to 150 Hz dla tego głośnika, na razie dam ten kondensator, ale zrobię im oddzielną zwrotnicę w przyszłości. Dzięki za info.

Dodano po 52 [minuty]:

Dobra mam plan
    Filtr na tweet, sygnał idzie przez kondensator, na jakieś kwadratowe cośki i żółtego cośka(nie wiem co to) i na tweet- chyba nie wraca do cewki(z resztą chyba muszą być 2)
    Filtr na Bass idzie przez cewkę i do kondensatora podłączonego równolegle i do basa.
    Jak to przerobię i dam kondensator szeregowo przed cewkę to będzie mi odcinał 6db poniżej 200 i 12db powyżej 3200. Mam rację? Czy to tak nie działa

Dodano po 58 [sekundy]:

Czerwona płytka drukowana z kilkoma punktami lutowniczymi i białym przewodem, ustawiona pod kątem na białym tle.
    Zwrotnica głośnikowa z cewką powietrzną, kondensatorami elektrolicznymi i foliowymi na czerwonej płytce PCB.

Dodano po 14 [minuty]:

Schemat zwrotnicy głośnikowej z dwoma filtrami II rzędu złożonej z elementów C1, L1, L2, C2 oraz głośnika. tylko wtedy nie będzie l1
  • #10 21560581
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    postaraj się to rozrysować, te "pomarańczowe" i "niebieskie" to kondensatory, ważne są wartości.
    Z tego co widzę, to masz tor niskotonowy przez cewkę szeregowo i jeden pomarańczowy do masy, co by dawało filtr 12 dB.
    Wysokotonowy tor to pomarańczowy szeregowo z dwoma niebieskimi równolegle.
    To chyba to:
    https://www.sunsky-online.com/p/TBD0605168601...over-Bookshelf-Speaker-Conversion-Divider.htm
    Pozdrawiam
  • #11 21560592
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    Schemat zwrotnicy głośnikowej z zaznaczonym miejscem na kondensator, oznaczony czerwoną strzałką. tutaj dam kondensator

Dodano po 1 [minucie]:

Te kondensatory to 4,3, czyli odcięcie 3200 dla 8 Ω

Dodano po 1 [minucie]:

A ja chcę dodać 100 µF
  • REKLAMA
  • #12 21560608
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 789
    Schemat na granatowym tle to jest właśnie filtr pasmowoprzepustowy i to byłoby najlepsze rozwiązanie.
    Napisz co to za zestaw głośnikowy. Może celowe byłoby zastosowanie aktywnej zwrotnicy i odpowiednich wzmacniaczy? Co to za głośnik średniotonowy, który chcesz puścić w paśmie od 200 do 3000Hz?
    Im więcej szczegółów podasz, tym lepiej dla całego projektu. Źle dobrana zwrotnica to ryzyko uszkodzenia głośników.
  • #13 21560621
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    Da radę to zrobić na jednym kondensatorze, czy do pasmoprzepustowego potrzebuję jeszcze cewki?

Dodano po 4 [minuty]:

To kolumny pasywne na głośniczkach od STX, więc nie róbmy tu przerostu formy nad treścią.
  • #14 21561300
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    w uproszczeniu sama cewka będzie "przepuszczać" do swojej częstotliwości odcięcia, kondensator będzie przepuszczać powyżej tej częstotliwości. Jeżeli dasz szeregowo cewkę i kondensator, to (przy zachowaniu, że częstotliwość odcięcia cewki jest > od częstotliwości odcięcia kondensatora) będzie filtr pasmowo-przepustowy - spójrz pierwszy link, jaki podałem.
    A tu masz przykład: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1428064.html
    Zauważ, że nieważne, czy są to tanie głośniki, czy coś firmowego, jeżeli nie zapewnisz im odpowiednich warunków pracy, to je uszkodzisz.
    Pozdrawiam
  • #15 21561331
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    Dzięki za pomoc. Jeszcze postaram się wrzucić cewkę równolegle za kondensator, żeby zrobić filtr 2. rzędu i zmienić te kondensatory MKP na cewkę i powinno bzykać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dodania kondensatora szeregowego przed zwrotnicą 2-drożną 8 Ω (podział 3200 Hz, 12 dB/oct) w celu odcięcia niskich tonów poniżej 200 Hz od głośnika średniotonowego. Dodanie kondensatora przed całą zwrotnicą zmienia jej parametry, zwłaszcza pojemność, co przesuwa częstotliwość podziału w górę. Zaleca się dodanie kondensatora tylko w torze średniotonowym, a nie przed całą zwrotnicą. Kondensator 100 µF może odciąć niskie częstotliwości, ale dobór wartości musi być precyzyjny, a kondensatory elektrolityczne (polarne) nie są zalecane. Minimalna częstotliwość podziału dla średniotonowego to około 150 Hz; próba odcięcia 200 Hz jest możliwa, ale ryzykowna. Optymalnym rozwiązaniem jest zastosowanie filtru pasmowoprzepustowego (szeregowo cewka i kondensator), który odcina zarówno dół, jak i górę pasma, zapewniając odpowiednie warunki pracy głośnika. W dyskusji pojawiły się schematy i sugestie dotyczące modyfikacji zwrotnicy, w tym wymiana kondensatorów MKP na cewki oraz dodanie cewki równolegle za kondensatorem, aby uzyskać filtr drugiego rzędu. Zwrócono uwagę na ryzyko uszkodzenia głośnika przy nieodpowiednio dobranych elementach. Projekt dotyczy pasywnych kolumn na głośnikach STX, gdzie prostota konstrukcji jest istotna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA