logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak połączenia z kontem SHELL w pracy, ping działa, brak logowania

hki 16 Kwi 2004 21:46 1553 5
REKLAMA
  • #1 598115
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Mam konto shell. jak jestem w domu to lacze sie z nim bez problemu ale problem pojawia sie gdy jestem w pracy. nie nawiazuje mi polaczenia z serwerem. nawet nie wyskakuje logowanie. gdy pinguje adres serwera na ktorym jest konto to wszystko jest ok ale polaczyc sie ni emoge

to samo sie dzieje gdy np chce polaczyc sie z np. warszawa.irc.pl przez telnet na porcie 6667. nie da rady!!!! na ping oczywiscie odpowiada.

POMOCY
  • REKLAMA
  • #2 598142
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6079
    Prawdopodobnie na serwerze dokonano wpisu, być może na firewallu, tak aby można się było zalogować na serwer tylko z jednego numeru IP. Proponuję napisać do administratora.
  • REKLAMA
  • #3 598993
    hki
    Poziom 20  
    no wiesz. pisanie do admina troche dopada bo to jest praca i ich nie interesuje ze ja chce korzystac z konta shelll. a mose jest mozliwosc jakos przez serwer proxy???

aha. i nie chodzi o polaczenie sie z serwerem firmy w ktorej pracuje. chodzi o to ze w domq mam serwer i chcialbym sie z nim laczyc (dzielenie neostrady).

czy jest jakas mozliwosc???
  • REKLAMA
  • #4 600546
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    na firewallu w pracy mozesz tez miec zablokowane niektore porty...
  • REKLAMA
  • #5 601398
    hki
    Poziom 20  
    chyba wlasnie na to wyglada ze zablokowane sa porty.

ale np w programie putty mozna ustawic polaczenie przez proxy. jest tam mozliwosc wybrania proxy htttp przez port 80. jak wiadomo port 80 wykorzystywany jest podczas przegladania stron www wiec nie moze on byc zablokowany na serverze. teoretycznie jezeli bym sie laczyl z proxy przez 80 to powinno chodzic. niestety probowalem kilka serwerow proxy i nic z tego. moze do tego potrzebny jest jakis inny serwer (obslugujacy ssh)????????
  • #6 629989
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Sprawdz sobie w domku ustawienia firewall'a. Musisz wziasc pod uwage fakt - ze przy kazdym restarcie systemu zmienia sie twoj adres IP (co prawda z ograniczonej puli - jednak jest tego duuuuzo).

Cytat:
    Wiec moze probujesz sie logowac na nie ten serwer (nie swoj). Proponuje to sprawdzic - ustawiajac sobie powitanie na FTP - tak abys mogl bez probelmu zidentyfikowac swoja maszyne. Oczywiscie mozesz skorzystac z klienta FTP wbudowanego

Prawisz troche zawile - masz konto shellowe na wlasnym serwerze czy gdzie indziej? Moze jest tak - ze masz je gdzies na Neo i mozliwe jest polaczenie z nim tylko z tej klasy/puli adresow do ktorej nalezy Neostrada.

Po drugie - uzywasz Telnetu czy SSH? Upewnij sie co do ustawien terminala. Pokazuje sie poprawny monit logowania?

Np. Serwer bla bla bla. Ufundowany przez Potenta Firmowy Polska
    login:>

?

Sprawdz to bo nie bardzo wiem o co ci chodzi. Moze sprobuj skad inand sie polaczyc, np. z caffe, od kumpla, kogokolwiek.

Zreszta na wiekszosci kont shellowych mozesz sobie sprawdzic parametr - Last Logged on: data, from: IP

Opisz dokladniej o co chodzi. Mozesz tunelowac port Telnet/SSH na 80 - pytanie - czy serwer docelowy zaakceptuje takie polaczenie.
REKLAMA