logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora AS502 – tuner wyłącza się po włączeniu, podejrzenie układów I2C, co sprawdzić?

piotrekg 03 Gru 2002 12:38 4813 16
REKLAMA
  • #1 61998
    piotrekg
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Sam się wyłącza (przechodzi w czuwanie) zaraz po próbie włączeniu poprzez klawisz stand-by, numer programu czy jakikolwiek inny przycisk z panelu jak równiez z pilota.
    Sprawdziłem procesor MAB8049- sprawny;
    sprawdziłem zasilanie, reset, kwarc 4MHz- sprawne. Sprawdziłem wszystkie tranzystory - sprawne.
    Podejrzewam już tylko jeden z dwóch układów o komunikacji z processorem po szynie adresowej I2C. Nie wiem jak do tego się zabrać. Proszę o sugestie w sprawie rozwiązania powyższego problemu zwiazanego zarówno z szyną I2C jak również innych pomysłów w sprawie wyłączania tunera
  • REKLAMA
  • #2 62705
    Rychozol
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Miałem kiedyś coś takiego. W moim przypadku padnięty był SAA1064 sterujący wyswietlaczami
  • #3 62945
    Heidi
    Poziom 13  
    Minie tez to spotkało w AS 506, po dochodzeniu znalazłem zimny lut w zasilaczu
  • #4 63549
    piotrekg
    Poziom 17  
    Dzięki za podpowiedzi. Jednak nie jest to uszkoszdzony SAA1060 - miałem plytkę procesora wraz z tym sterownikiem wyswietlacza od sprawnego egzemplarza AS502 i podłączam do problemtycznej płyty bazowejtunera i efekt taki sam jak w opisie inicjującym ten temat.
    Nie jest to również sprawa zimnych lutów w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #5 208938
    Michal_O
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    piotrekg napisał:
    Sam się wyłącza (przechodzi w czuwanie) zaraz po próbie włączeniu poprzez klawisz stand-by, numer programu czy jakikolwiek inny przycisk z panelu jak równiez z pilota.
    Sprawdziłem procesor MAB8049- sprawny;
    sprawdziłem zasilanie, reset, kwarc 4MHz- sprawne. Sprawdziłem wszystkie tranzystory - sprawne.
    Podejrzewam już tylko jeden z dwóch układów o komunikacji z processorem po szynie adresowej I2C. Nie wiem jak do tego się zabrać. Proszę o sugestie w sprawie rozwiązania powyższego problemu zwiazanego zarówno z szyną I2C jak również innych pomysłów w sprawie wyłączania tunera

Mam IDENTYCZNĄ sytuację z AS 502.
    :(
    Czy udało się to Tobie rozwiązać???
    :?:
    Myslałem, że to procesor, ale teraz to nie wiem!
    Z góry dzięki za wszelkie sugestie!
  • REKLAMA
  • #8 428365
    Michal_O
    Poziom 15  
    Dalej walczę!
  • #9 430349
    adrian20
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Też miałem taki problem z AS502 i wymiana procesora, stabilizatora nie pomogła a Pomogło mi wymiana kondensatorów w zasilaczu tych 2-ch ok o 33% większe (pojemność oraz napięcie)
  • #10 436176
    Michal_O
    Poziom 15  
    Uszkodzone były - "wyschnięte" kondensatory w obwodzie zasilacza. Kondensatory C271 --> 2200 uF oraz C272 --> 1500 uF.

Niedomagania w/w kondensatorów można bardzo łatwo wykryć. Ukłas zasilacza IC205 TDA8138S a dokładnie jego radiator nadmiernie grzeje się. Po wymianie w/w kondensatorów układ zasilacza a dokładnie jego radiator jest letni!

Koszt całości zamyka się w kwocie 2 PLN.
  • #11 4094853
    eroll
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam! wiem ze temat jest stary lecz jesli ktos przeglaa ta strone a zna sie na ty to prosze o pomoc mam diore as506 i własnie wyłacza mi sie sama przechodzi w stan czuwania jesli ktos wie co to moze byc to prosze o kontakt na forum lub na moje gg nr gg 6593031 z gory dziekuje
  • #12 4095459
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1096
    A sprawdziłeś zasilacz tak jak koledzy wyżej pisali: zimne luty i elki :?:

Pozdrawiam
    Adam
  • #13 4111039
    eroll
    Poziom 12  
    tak luty sprawdziłem ale nie wiem co to te elki?
  • #14 4111053
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1096
    Elki --> kondensatory elektrolityczne szczególnie w zasilaczu (wymienić).

Pozdrawiam
    Adam
  • #15 4111267
    eroll
    Poziom 12  
    ok wiec wybiore sie przy naj bliszej okazji do sklepu albo na giełde po takie kondensatorki dzieki za pomoc jak by co to dam znac czy sie udało dzieki pozdrawiam eryk.
  • REKLAMA
  • #16 4117203
    eroll
    Poziom 12  
    a mam jeszce jedno pytanie tam obok wyswietlacza sa w srodku dwa przyciski jeden to hyba reset a drogi to pamiec pytanie czy to by cos pomogło czy to tylko do rdsu??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tuner Diora AS502 samoczynnie przechodzi w stan czuwania zaraz po włączeniu z panelu lub pilota. Sprawdzono procesor MAB8049, zasilanie, reset, kwarc 4 MHz oraz tranzystory – wszystkie elementy były sprawne. Podejrzenia padły na układy komunikujące się z procesorem przez magistralę I2C, jednak brak jednoznacznej diagnozy. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące uszkodzonego sterownika wyświetlacza SAA1064 oraz zimnych lutów w zasilaczu, które jednak zostały wykluczone. Inni użytkownicy zgłaszali podobne problemy w modelach AS502 i AS506. Skuteczne rozwiązanie stanowiła wymiana „wyschniętych” kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu (np. C271 2200 µF i C272 1500 µF) na kondensatory o większej pojemności i napięciu, co poprawiło stabilność zasilania i obniżyło temperaturę radiatora układu TDA8138S. Ostatecznie przyczyną awarii okazały się uszkodzone diody w mostku prostowniczym, które przewodziły w kierunku zaporowym, powodując wyłączanie tunera. Po wymianie diod tuner działał poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA