logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra 1.7 TD '96 - Niskie obroty, dymienie i hałas z pompy wtryskowej

kajtek-torun 03 Mar 2009 21:47 3330 6
REKLAMA
  • #1 6232555
    kajtek-torun
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam

Mam Vectre 1,7 TD "isuzu" `96 i zauważyłem ze od pewnego czasu zachowuje sie dziwnie.

Tzn jednego dnia chodzi pieknie mieciutko az miło posłuchać obr na zimnym czy to ciepłym takie same 900 obr/min
    a niekiedy ostatnio nawet czesto po odpaleniu zimnego obroty na poczatku 500 - 600 obr/min po rozgrzaniu dojdzie do 800 obr/min a dzwiek jaki wydaje mozna porównać do walenia młotem w kowadło i dymi na błękitny kolor i jak sie stoi z tyłu czuć specyficzny zapach ropy wydobywający sie z rury.

Czy w/w zjawisko oznacza koniec zywota pompy wtryskowej
  • REKLAMA
  • #2 6232591
    ffff
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    A świece żarowe sprawne???,a jak już coś nie tak to wtryski leją zamiast rozpylać i nie spala się ropa.
  • REKLAMA
  • #3 6232631
    kajtek-torun
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Pali na dotyk nawet w te siarczyste mrozy 2x podgrzany i cyk gada
  • REKLAMA
  • #5 6233586
    jakub.artur
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    koncówki wtryskiwaczy do wymiany :)
  • REKLAMA
  • #6 6243572
    p1212
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    wygląda że się wtrysk zawiesza lub ewentualnie przestawia sie kąt wtrysku
  • #7 6244394
    andrzej 63
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ja tez jestem za tym aby sprawdzic kat wtrysku.Jak leją wtryski to dymi na czarno.

Moderowany przez robokop:

A ja jestem za tym żeby kolega może wreszcie zastanowił się co pisze - bo z tym kopceniem na czarno przy lejących wtryskiwaczach to jakaś zupełnie nowa i nieznana teoria. Regulamin pkt. 12, ostrzeżenie.

Podsumowanie tematu

✨ W Vectrze 1.7 TD z 1996 roku pojawiły się problemy z niskimi obrotami silnika, dymieniem na niebiesko oraz hałasem przypominającym uderzenia młota w kowadło, szczególnie po rozgrzaniu silnika. Obroty na zimnym wynoszą około 500-600 obr./min, a po rozgrzaniu wzrastają do około 800-900 obr./min. Z rury wydechowej wydobywa się specyficzny zapach ropy. Przyczyną mogą być problemy z układem wtryskowym, takie jak zacinający się wtryskiwacz, nieszczelne końcówki wtryskiwaczy lub przestawiony kąt wtrysku. Sprawność świec żarowych została potwierdzona, a paliwo zapala się bez problemu nawet w niskich temperaturach. Dymienie na niebiesko i charakterystyczny zapach wskazują na niepełne spalanie paliwa, co może być związane z wadliwą pracą pompy wtryskowej lub wtryskiwaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA