logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra B 2.0 DTI 98r. ciężki rozruch, biały dym, brak mocy po odpaleniu

multas 02 Maj 2007 16:26 5786 6
REKLAMA
  • #1 3841870
    multas
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Drodzy koledzy, mam problem z moją Vectrą 2.0 DTI 98r. Problem dotyczy porannego rozruchu. Samochód ciężko zapala, mocno dymi białym dymem, a kiedy już silnik odpali to nie wchodzi na obroty i muli. Maksymalnie 2 tyś. obrotów i nic więcej, jednocześnie zapala się kontrolka komputera. Auto dochodzi do siebie po 10 minutach i osiąga swoje parametry. Usterka ta pojawia się ostatnio już po 5 godz. postoju przy dodatnich temperaturach. Dodam, że mechanicy do tej pory wymienili mi: filtr paliwa, ziększyli dawke paliwa na rozruchu, i rzekomo sprawdzili układ paliwowy. Auto wcześnioej było zapowietsze przy pierweszej wymianie filtra paliwa. Proszę o pomoc!!!!! Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3845171
    zibi70
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Przede wszystkim zmiana mechaników-jesteś w stanie powiedzieć jakie błędy są generowne przy złej pracy??Kody??
  • REKLAMA
  • #3 3846155
    multas
    Poziom 2  
    Niestety kodów nie jestem w stanie podać! Ale dzisiaj gdy nie podgrzałem świec odpalił za pierwszym razem z białą chmurą z tyłu, kontrolka checka się zapaliła i znów nie wchodził na obroty. W trakcie jazdy nie mogłem wycisnąć więcej niż 2 tyś. obrotów na każdym biegu i cały czas biała chmura! Dopiero po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapłonu wszystko wróciło do normy. I znowu jestem zielony jak moje Venia!!!!:D
  • REKLAMA
  • #4 3846375
    zibi70
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Sam nic nie zrobisz -tak to widzę i nie wierze że w twojej okolicy nie ma ludzi do tego.Reasumując warsztat i nic więcej ci nie pomoże
  • REKLAMA
  • #5 3849391
    multas
    Poziom 2  
    Masz rację kolego, tylko że trzeba jeszcze znaleźć takiego fachurę który pomyśli nad autem a nie odrazu bierze się za regenerację pompy. Zobaczymy, w poniedziałek jadę do nowego doktora!(może coś nowego wymyśli)
  • #6 3849507
    makarena
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    A przypadkiem paliwo Ci się nie cofa w układzie paliwowym?
    Albo nieszczelności np. przy filtrze paliwa i paliwoko dawkowane jest razem z powietrzem, hmm?
  • #7 3849631
    multas
    Poziom 2  
    Doktorki wymienili przewody przed filtrem i zamontowali mi zaworek przeciw cofkom paliwka a także wymienili mi filtr to jeżeli chodzi o ukł.paliwowy.Lepszy cyrk odstawili mi doktorki z Carmana gdzie przy prostej wymianie filtra tak mi Venię zapowietrzyli ,że walczyli potem 1.5 godziny aby ją odpalić . I tak teraz jeżdżę i szukam po Bydgoszczy dobrego doktorka od dieselka.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel Opla Vectra B 2.0 DTI z 1998 roku zgłasza problem z ciężkim rozruchem silnika, występowaniem białego dymu oraz brakiem mocy i ograniczeniem obrotów do około 2000 rpm zaraz po odpaleniu. Po około 10 minutach pracy silnik wraca do normy. Usterka pojawia się już po 5 godzinach postoju przy dodatnich temperaturach. Wymieniono filtr paliwa, zwiększono dawkę paliwa na rozruchu oraz sprawdzono układ paliwowy. W trakcie dyskusji zasugerowano konieczność odczytu kodów błędów, jednak użytkownik ich nie posiada. Podejrzewano cofanie się paliwa w układzie lub nieszczelności powodujące zasysanie powietrza. Wymieniono przewody przed filtrem paliwa oraz zamontowano zawór przeciwcofający paliwo. Problemy z zapowietrzaniem układu paliwowego po wymianie filtra potwierdzono w warsztacie Carman. Użytkownik poszukuje kompetentnego mechanika specjalizującego się w silnikach diesla, który podejdzie do problemu analitycznie, unikając niepotrzebnej regeneracji pompy paliwowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA