logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor - mało wydajny? Jak polepszyć wydajność?

aduski 04 Mar 2009 22:06 12286 13
REKLAMA
  • #1 6237272
    aduski
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. Kupiłem z allegro kompresor używany gude z wydajnością na wyjściu ok120 l/min max, ciśnienie 8bar. ale jak go dziś testowałem to ledwo dobija do 8bar. i to na dodatek trwa to prawie 10min. Powiedzcie mi co zrobić by ulepszyć jego sprawność Pierścienie? uszczelniacze a po zatym gdzie dostane takie części? nie jestem obeznany w takich kompresorach czy te 10 min. do 8 bar. to mocny odbieg od nowego?
    z góry dziękuje za odp.
  • REKLAMA
  • #2 6237559
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    A możesz coś więcej jaki to kompresor? Chińskie dziadostwa po jakimś czasie tak mogą mieć. Daj więcej szczegółów.
  • #3 6240030
    aduski
    Poziom 12  
    Nie wiem jaki to dokładniej model ale to niemiecki kompresor firmy "gude" znajomy ma podobny kompresor innej firmy tylko że prawie nowy do 8 bar ma ok3 min. Tak to jest kupować na allegro używane a szkoda zachodu to w ogóle mu odesłać. Myślę że to pierścienie, sam sobie wymienię ale nie wiem gdzie szukać akcesoriów do takiej sprężarki.
  • #4 6240895
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Wygląda mi to podobnie do chińskich odpowiedników. Myślę, że w firmach zajmujących się serwisem, powinni znaleźć części.
  • REKLAMA
  • #5 6241149
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6241236
    aduski
    Poziom 12  
    mhh. pokombinuje troszkę i dowiem się co to i zacznę szukać. a i jedna rzecz mnie dziś zaskoczyła... przed chwilą pompowałem powietrze przytkałem na dosłownie 3 sekundy wylot powietrza z komory olejowej i wyrwało mi korek... dosyć mocno dmucha z tej małej dziurki powietrze, czy to normalne?
  • #7 6241261
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 6241353
    aduski
    Poziom 12  
    czyli pierścienie? poprzedni właściciel zapewne go męczył.
  • REKLAMA
  • #9 6241369
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6241466
    aduski
    Poziom 12  
    robi się też szlif cylindra w sprężarce?
    ale nawet jeżeli tak to w takiej małej się nie opłaca...
    ale jak na razie brak czasu na sprawdzenie a poza tym wydaję się mi że może być problem z częściami....
  • #11 6241493
    matiaudio
    Poziom 35  
    Ocena: 283
    Ja w swoim kompresorku zmieniłem przełożenie i do 8bar nabije w ciagu 6,7 minut a wczesniej schodziło prawie do 10. Butle mam 80l. Jesli masz możliwość przełożyć przekładnie to proponuje.
  • #12 6241509
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 6241527
    aduski
    Poziom 12  
    a cały cylinder? dało by radę założyć z np. kosiarki?
  • #14 6241588
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy używanego kompresora niemieckiej firmy Gude o wydajności około 120 l/min i maksymalnym ciśnieniu 8 bar, który osiąga ciśnienie zbyt wolno (około 10 minut). Problemem może być zużycie pierścieni tłokowych lub nieszczelność zaworków, co skutkuje utratą szczelności między tłokiem a cylindrem. Wskazano, że w kompresorach olejowych częściej zaworki niż pierścienie są przyczyną spadku wydajności. Zalecane jest zdjęcie cylindra i ocena stopnia zużycia, a także wymiana pierścieni, które można czasem pozyskać z innych urządzeń, np. piły spalinowej lub kosiarki. W droższych modelach stosuje się szlifowanie lub honowanie cylindra, jednak w tym przypadku może być problem z dostępnością części zamiennych i opłacalnością naprawy. Zasugerowano również możliwość zmiany przełożenia przekładni, co może skrócić czas dobijania do 8 bar. Próby zastosowania cylindra z innych urządzeń są mało realne. Wspomniano także, że kompresory Einhell są uważane za niezłe, a Gude jest dostępne w ofercie firmy Uni-Max.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA