Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Potrzebuję pomocy eksperta

Paweł_swobodny 04 Mar 2009 22:35 1739 10
    Paweł_swobodny
    Level 20  
    Od połowy stycznia mam problem z dostępem do internetu z sieci kablowej Vectra . Sprzęt to laptop FS E8010 z WiFi , Router Linksys WR-T54 modem kablowy Thompson . Szybkość łacza 1 Mbit . Problemy występują w okreslonych godzinach najcżęściej w okolicy godziny 18-ej do 23_ej . Objawy jaie obserwuję są różne .
    Bywa tak że mogę normalnie przeglądać strony www ale nie mogę wysłać poczty z gmaila . Czasem pocztę można wysłać ale bez załacznika . Jeżeli wrzucę złącznik to wysyła ok 20% załacznika i następuje zawieszenie . Po dwóch minutach wyskakuje kmunikat że serwer SMTP nie odpowiedział . Test szybkości łacza pokazuje wtedy szybkość 1 Mbit . Czasem jednak jest tak że strony www także nie idzie otworzyć lub otwiera się pięć minut . Dotyczy to popularnych portali : onet , wp , gazeta . Test szybkości łacza pokazuje wtedy czasem 1Mbit a czasem ledwie coś w okolicach 32 k . Problem pojawia się zawsze nagle i ustępuje równie nagle . Dostrzegam w tym zachowaniu związek z jakimś działaniem innego komputera . Któregoś piątku było tak że problem wystąpił na 20 minut w okolicach godziny 22-ej co ja wytłumaczyłem sobie w ten sposób że ktoś wrócił po imprezie i sprawdził jedynie pocztę .
    Problem nie jest raczej związany z WiFi bo pominięcie routera (wyłączenie) i spięcie laptopa z modemem na krótko nie przynosi efektu . Pobranie numeru IP trwa 10-15 minut . Podłączenie innego laptopa także nie daje rezultatu . Reklamacja u dostawcy - szkoda słów - po miesiącu cierpliwego oczekiwania dowiedziałem się że nie mogę nawet zerwać umowy. Kto mi podpowie lub potrafi online zdiagnozować mój problem . Czy jest możłiwe aby ktoś w sieci miał ustawiony wysoki priorytet i blokowałinnym sieć ? Działanie hakera ? Acha jeszcze jedno - kontrolki na modemie pokazujące pakiety wysyłane i odbierane w czasie próby wysłąnia poczty migaja raz na minutę a w czasie normanej pracy świecą prawie ciągłym światłem .
    Jeżeli ktoś zechciał by mi pmóc prosze o kontakt na priw . Jeżeli ów ktos poda mi telefon jestem gotów zadzwonić i udzieić więcej szczegółówych informacji . Mogę wysłąć tez zrzuty pingów do róznych serweró i inne testy o ile tylko potrafię je wykonać .
    Z góry dziękuje . Od stycznie praktycznie nie robię nic tylko wkurzam się obserwując jak przez pięć minut odpalają się kolejne strony lub wyskakuje komunikat o problemach z których najprawdopodobniejszym jest brak połączenia z siecią .
    orzelpiotr
    Level 34  
    Problem jest zawiły ale do głowy przychodzi mi proste i szybkie rozwiązanie. Proszę wyłączyć na jakiś czas Wireless Lan w routerze i łączyć się Lanem - Być może ktoś rozpracował zabezpieczenie sieci w routerze linksys.

Oczywiście można by również zmienić zabezpieczenie (klucz) ale może tak być, że coś nadaje na tym samym pasmie co router i zakłóca go.

Tak więc od razu powyższym sposobem można eliminować problem sprzętowy (linksys).
    damiann
    Level 12  
    Zrob statystyki ping do routera i do serwera dostawcy, laczac sie z routerem przez wifi i przez kabel. Statystyki najlepiej zrob z godziny albo conajmniej kilkunastu minut w okresie gdy siec wg Ciebie dziala zle.

Quote:
    Problem nie jest raczej związany z WiFi bo pominięcie routera (wyłączenie) i spięcie laptopa z modemem na krótko nie przynosi efektu . Pobranie numeru IP trwa 10-15 minut

Mozesz dokladniej wyjasnic? Czy po 10-15 minutach ip zostaje pobrane czy nie? Jesli nie to wpisz sobie w karcie sieciowej laptopa adres MAC taki jaki jest w routerze na interfejsie WAN i ponownie zrob pingi.
    orzelpiotr
    Level 34  
    To, że pobranie adresu IP nie jest możliwe znaczy tylko tyle, że dostawca ustala adres IP na podstawie MAC - w routerze linksys jest pewnie klonowanie MAC i dla tego działa.

Tak więc nie pomijał bym routera.

Co do 15 minut pobierania to jak nie pobierze od razu to po czasie dostaje adres IP przydzielany z puli 169.254.0.1 – 169.254.255.254 z domyślną maską 255.255.0.0 oznacza, że w systemie (Windows) zadziałała usługa o nazwie APIPA (Automatic Private IP Addressing - Automatyczne przydzielanie adresów IP).
    Paweł_swobodny
    Level 20  
    Po długim czasie IP(dynamiczne) zostaje uzyskane - w czasie gdy działa wszystko normalnie uzyskanie IP to chwila .

Jeżeli chodzi o możliwość zakłócanaia routera - to oczywiście że brałem to pod uwagę . Po pierwszym kontakcie z dostawcą usług powiedziano mi że u nich jest wszystko w porządku i że to pewnie wina wirusa . Ponieważ mam inny komputer jeszcze w domu odłączyłem go od sieci . Sprawdziłem swój komputer trzema antywirusami ale nic nie znalazło . Odłaczyłem router od zasilania i połaczyłem komputer do modemu kablem - bez skutku . Przyniosłem komputer sąsiada i u mnie także zgłupiał . Mój komputer na routerze sąsiada loguje się i działa bez problemu . Wgrałem ponownie fabryczny soft do routera , wyczyścłem dysk zakłądając nowa partycję i formatująć , wgarałem nowy system , antywirusa i podłaczyłem się do sieci ponownie - także bez skutku .
    I te dziwne objawy :
    Na początku jak tylko pojawił się problem przez kilka dni było tak że jak siadał internet to padała poczta , przeglądarka , testy itd .
    Potem jakby zaczęło się nieco inteligentniej tak jakby blokowano na pewien czas tylko wybrane obszary . Bywa tak że nie mogę wejść na stronę i wtedy jak uda się wykonać test to szybkość jest jak na poziomie modemu wyjętego z komputera XT . Innym razem jest tak że testy (rózne) pokazują szybkość 1 Mbit a żadna strona się nie odpala . Ciekawostka jest że gdy pobieram plik z sieci to mam trudność z zalogowaniem się do strony ale plik juz idzie z pełną szybkością .
    Jedyna wspólna cecha dla wszystkich objawów to niemożliwość wysłąnai poczty tak na gmailu jak wp czy onecie . Serwer nie odpowiada w ciągu dwóch minut .
    Odpalając stronę www onetu obserwowałem kiedyś co się dzieje na modemie . co kilka sekund mignie dioda SEND i potem cisza . Potem znowu mignie SEND i znowu cisza .Po kilku próbach odezwie się w końcu RECAIVE na kilka błysków i znowu przerwa kilka minut .
    Kolejna ciekawostka - gdy logować się na stronę www dostawcy usług to jego strona odpala się bez problemu , no może deczko wolniej .
    I jeszcze gdy puszczam ping www.xxxx - n XX to wtedy mam dwa pakiety OK - potem limit , potem osiem pakietów ok , potem znowu limit kilka razy i potem to już zupełnie przypadek wraca pakiet albo pustka . Gdy sieć działa 100% pakietów wraca .
    Mnie zastanawia czy jest możłiwe że ktoś sklonował MAC modemu ? jak to wtedy by się zachowywało gdyby w tej samej sieci pracowały dwa modemy o tym samym MACu?
    abdenagof
    Level 23  
    może po prostu twój modem uległ uszkodzeniu, zanieś go do biura kablówki i poproś o wymianę na inny
    Paweł_swobodny
    Level 20  
    Powiedzmy że się z Tobą zgodzę ale dlaczego modem dawałby objawy uszkodzenia regularnie okołogodziny 18-ej i ustępowałyby około 23-ej .
    Są oczywiście wyjątki : w soboty i niedziele usterka wystęuje już o godzinie 13-ej w południe oraz ustępuje w soboty około 2-ej w nocy .
    Usterkę modemu wiec wykluczam . Przypuszcam ze to coś z winy dostawcy usług tyle że oni chyba nie mają informatyków zdolnych ustalic kto im bruździ w sieci . Całą ich reakcja na moje zgłoszenie usterki tu sprawdzenie pasma i puszczenie maila do wyższej instancji .
    orzelpiotr
    Level 34  
    Też mi się wydaje, że to zbyt regularne jak na usterkę sprzętową, ktoś się pewnie sprytnie podpina, Z tymi samymi mac adresami były by właśnie takie objawy a ponieważ system w tym przypadku nie pośredniczy bo jest dopiero za routerem nie ma żadnego komunikatu o tych samych adresach IP - sprzęt się zapętla i takie objawy wystąpić mogą.

Pytanie tylko czy są to dwa modemy na łączach Vectra (nie bardzo się znam na kablówkach) o tym samym MAC-u czy po prostu ktoś przez linksys-a na twoim Mac-u kombinuje.

W tej sytuacji najłatwiej zmienić mac adres karty laptopa na taki jak jest w routerze linksysa (klonowany) i podłączyć się bezpośrednio z modemem Vectry.

Jak kłopot będzie dalej występował to Vectra prawdopodobnie wydała dwa takie same modemy albo źle zaadresowała DHCP lub jakiś sprytny intruz w sieci.
    wozniak.j
    Level 17  
    Proponuję czasowe podłączenie laptopa do routera kablem i wyłączenie radia w routerze. W ten sposób dowiesz się czy ktoś korzysta z twojego łącza. Można też inaczej. Router ma zakładkę w której widać podłączone do niego urządzenia (Attached Devices). Jak net zacznie ci mulić wejdź w ustawienia routera i zobacz czy z twojej sieci korzysta jeszcze ktoś inny.
    Paweł_swobodny
    Level 20  
    Logi na routerze są bez zastzreżeń . Gdyby jednak ktoś logował się na router niepostzreżenie to kontrolki REC i SEN na modemie powinny pokazywać że kttoś jeszcze pracuje a ine milczą . Odpukać w niemalowane ale dziś w końcu internet działa bez zastzreżeń . Dotsałem też w końcu maila od VECTRY aby tzry razy dziennie robic testy i wysąłć im zrzuty a to sygnał że chyba udało im się coś zrobić i udają "głupa" .
    Ja wnioskuję tak na podstawie pingów . Dotychczas jak puszczałem pinga to nawet przy działającym necie pojawiały się "przekroczone limity" a dziś jak narazie idzie wzorcowo . Zresztą pewnie odezwało się do nich UKE i UOKiK bo doprowadzili mnie do takiego stanu że juz tam wysłałem na nich skargi . Przy okazji tylko nieświadomym wyjaśnię że według Vectry zgłoszenie usterki na infolinię nie jest reklamacją a podjęcie działń w celu usunięcia usterki ma byc możłiwie szybkie . Gdy ja pojawiłem się u nich aby po miesiącu zdać sprzęt i zerwać umowę zostałem odprawiony z kwitkiem i bo zgodnie z prawem Telekomunikacyjnym i ich regulaminem tylko reklamacja złożona listem poleconym upoważnia do rozwiązania umowy i to tylko wtedy gdy nie uzyskam odpowiedzi w ciągu 30 dni . A ponieważ mam ważną umowę to oni nie mogą przyjąć sprzętu i odłączyc mnie od sieci . Wąłsnie na te zapisy złożyłem skargę do UOKiK . Bo w końcu jest chociaż jakaś reakcja w postaci maila od nich .
    orzelpiotr
    Level 34  
    No to czekamy - czas pokaże kto był winny albo i nie :]