logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI Winki: konkurencja dla ASUS ExpressGate

Pawcio89 05 Mar 2009 22:12 3216 5
REKLAMA
  • MSI Winki: konkurencja dla ASUS ExpressGate
    MSI Winki: konkurencja dla ASUS ExpressGate i ASRock Instant Boot
    Firma MSI na targach CeBIT prezentuje oparty na Linuksie system operacyjny Winki. Produkt ten ma być konkurencją dla znanych rozwiązań firmy ASUS (ExpressGate) i ASRock (Instant Boot). Winki ma pojawić się jako dodatek do płyt głównych, w postaci modułu wpinanego w złącze portów USB.

System operacyjny zapisany jest w pamięci typu Flash i ma udostępniać podstawowe funkcje, takie jak na przykład: przeglądanie sieci (Firefox), słuchanie muzyki, przeglądanie zdjęć, komunikację głosową i tekstową (Skype, Gadu gadu, i inne). Winki dostępny będzie w 15 wersjach językowych.

Podobnie jak w przypadku rozwiązań konkurencyjnych jego zaletą ma być bardzo krótki czas ładowania. Winki nie będzie oczywiście zamiennikiem systemów takich jak Windows, Mac OS X czy Linux. Jego funkcjonalność, względem wymienionych produktów, będzie bardzo ograniczona.

Data wprowadzenia nowego produktu na rynek nie jest jeszcze znana.

Źródło: http://pclab.pl/news35682.html

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Pawcio89
    Poziom 20  
    Pawcio89 napisał 287 postów o ocenie 24, pomógł 32 razy. Mieszka w mieście Przewrotne. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 6242719
    kacpi18
    Poziom 10  
    To taki w sumie wewnętrzny pendrive - bez sensu według mnie.
  • REKLAMA
  • #3 6243164
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    Ale to chyba chodzi o to, ze jak chcesz sprawdzić np. jakąś pierdółkę w necie to nie musisz uruchamiać całego, wielkiego systemu.
    Nie jest to takie głupie.
    Moza kopić pendive'a, zainstalować jakiegoś linuxa, grzebać, dłubać i może coś z tego wyjdzie, a tu gotowe rozwiązanie-wpinasz w wew. USB i działa.
  • REKLAMA
  • #4 6243511
    patrx
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Tak, to może być bardzo praktyczna rzecz, ale pod warunkiem niewygórowanej ceny.
  • REKLAMA
  • #5 6244036
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    Jestem posiadaczem płyty Asusa P5Q-E z wbudowaną funkcją ExpressGate, i muszę przyznać że czasami się przydaje, gdy chce szybko coś skopiować z pendriva na pendriva lub sprawdzić maila nie muszę już czekać aż się załaduje cały OS.
    Według mnie MSI niefortunnie wyszło położenie ich wynalazku, dlaczego mam marnować jeden port USB? Podoba mi się rozwiązanie Asusa - wszystko na MoBo.
  • #6 6244721
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Wink ma na 100% przewagę nad ExpresGate od Asusa tym że ma GG. ExpresGate jest niemodyfikowalny i cokolwiek zainstalowac - praktycznie niemożliwe.

A jak jeszcze Wink będzie wstanie rozruszać dysk twardy to już w ogóle.
REKLAMA