logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary komputer zawiesza się i działa wolno po formacie - co sprawdzić?

elessar16 06 Mar 2009 14:43 1969 9
REKLAMA
  • #1 6243868
    elessar16
    Poziom 10  
    Witam! Moje problemy z kompem zaczęły się niedawno. Otóż kompa mam dość starego, ale do niedawna śmigał nieźle. Pewnego dnia się nie włączył. Coś mi zjadło rejestr. No to zrobiłem format i niby powinno być ok, ale komp dość często się teraz wiesza, ma opóźnienia i w ogóle. Co może być przyczyną??
  • REKLAMA
  • #2 6243895
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Przyczyn może być wiele.
    Nie znamy konfiguracji to jak mamy cokolwiek powiedzieć ?
  • #3 6243926
    elessar16
    Poziom 10  
    No tak sorry to z pośpiechu. Już mówie no więc:
    -procesor Celeron Tualatin 1200Mhz
    -ram - 384 MB;/
    -grafika Gf2 mx100/200
    -hdd -jakiś seagate 160 GB
    Wszystko to stoi na płycie Chaintech 6aja4t. Zasilacz dokładnie nie wiem jaki, ale ma 300W.
  • REKLAMA
  • #4 6243968
    shadow125
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Na początek zrób próbę z pamięciami, wychodzę z założenia że masz czysty system. Miałem podobnie z kompem syna. Testy pamięci przechodziły ale się wieszał. Okazało się, że jedna kostka padała.
    Jak z pamięciami nie wypali, zmniejsz prędkość taktowania procesora i zobacz jak wyglądają kondensatory na płycie.
  • #5 6244000
    etezet
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Do tego nie zaszkodzi zajrzeć pod blachy na dokładny typ zasilacza (marka, moc).
    Możesz również przeskanować dysk programem HDTune i zamieścić screeny ze wszystkich zakładek.
  • #6 6244075
    elessar16
    Poziom 10  
    No wiec w załączniku przesyłam raport z everesta. Zasilacz to CODEGEN 250X1 300 W. Kurcze aż sam zaczynam mieć podejrzenia co do karty grafiki, bo ostatnio zmieniłem wiatrak razem z radiatorem bo stary padł a karta wydaje się dość ciepła. Kondensator są jak najbardziej ok.

Posty scaliłem, proszę korzystać z opcji "zmień".
    mat_ed
    Załączniki:
    • Report.txt (213.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 6244143
    mat_ed
    Poziom 43  
    Na screeny z HD Tune czekamy jeszcze.
    Wszystkie sterowniki - łącznie ze sterownikami do chipsetu (płyty głównej) zainstalowane ? Sprecyzuj co oznacza,że ma "opóźnienia". Przy tej konfiguracji może warto poczytać o optymalizacji Windows XP ?
  • REKLAMA
  • #8 6244209
    elessar16
    Poziom 10  
    Opóźnienia ...hmm chodzi mi ogólnie o wieszanie się chwilowe. Optymalizacja owszem tylko czemu ostatnio przy prawie całym dysku zapełnionym i dość długim narażeniem na działanie wirusów nic mu nie było?? Sterowniki to ogólnie o jakie Ci chodzi?
  • #9 6244220
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ogólnie to chodzi o sterowniki do chipsetu płyty głównej,dostępne na stronie producenta płyty głównej. Jeśli tam ich nie będzie sprawdź jaki masz chipset za pomocą Everest Home Edition i pobierz. Nadal czekamy na screen'y.
  • #10 6259180
    elessar16
    Poziom 10  
    Zainstalowalem SP2 do mojego XP ( był goły po formacie ) i pomogło na wiele rzeczy. Komputer działa o wiele bardziej stabilnie niż wcześniej, ale pojawił się nowy problem. Otóż ponagrywałem sporo kopii zapasowych ze starego win na DvD i teraz nie mogę kopiować w ogóle tego. Wyskakuje mi błąd : ' nieprawidłowa funkcja ms-dos'. O co tu chodzi? Wcześniej takich rzeczy nie było. Czytałem już coś na ten temat, ale dowiedziałem się , żę najczęsciej jest to wina płyt. Niestety u mnie nie może to być wina płyt bo po 1. są nowe i nie porysowane, a po 2. żadna teraz nie działa. Próbowałem też inne płyty i zauważyłem, że dzieje się tak przy kopiowaniu dużej ilości danych ( ok. 2-4 GB). Przy kopiowaniu mniejszych rzeczy na narazie taki problem nie występuje. Może mi ktoś pomóc??

PS. Chciałem jeszcze dodać, że taki błąd wyskakuje tylko przy kopiowaniu z nagrywarki (LG), natomiast przy kopiowaniu z drugiego napędu DvD (Samsung) wyskakuje błąd : 'błąd danych (crc)'.

Podsumowanie tematu

✨ Stary komputer z procesorem Celeron Tualatin 1200 MHz, 384 MB RAM, kartą graficzną GeForce2 MX100/200, dyskiem Seagate 160 GB i płytą główną Chaintech 6aja4t po formacie systemu Windows XP zaczął się często zawieszać i działać wolno. Problemy mogą wynikać z uszkodzonych pamięci RAM, niewłaściwej pracy karty graficznej (zwłaszcza po wymianie wentylatora i radiatora), niewystarczającego lub wadliwego zasilacza (CODEGEN 250X1 300W), braku optymalizacji systemu oraz nieaktualnych sterowników chipsetu płyty głównej. Zalecane jest przetestowanie pamięci RAM, sprawdzenie kondensatorów na płycie, instalacja wszystkich sterowników, w tym chipsetu, oraz optymalizacja Windows XP. Po instalacji Service Pack 2 stabilność systemu poprawiła się, jednak pojawiły się nowe problemy z kopiowaniem dużych plików z nagrywarki DVD LG (błąd "nieprawidłowa funkcja ms-dos") oraz z napędu DVD Samsung (błąd CRC), co może wskazywać na problemy z napędami lub ich kompatybilnością z systemem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA