logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odpowietrzyć hamulce w ciężarówce DAF bez standardowych odpowietrzników?

samochodówka 13 Mar 2009 20:38 5231 11
REKLAMA
  • #1 6277705
    samochodówka
    Poziom 1  
    Witam chciałbym się dowiedzieć jaki jest sposób odpowietrzania hamulców w DAF-ie ciężarowym, gdyż nie ma odpowietrzników przystosowanych do odpowietrzania. Dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 6277940
    safin
    Poziom 14  
    Ocena: 73
    Jaki to jest DAF ?? bo większość samochodów ciężarowych DAF ma hamulce pneumatyczne...
  • REKLAMA
  • #3 6278448
    mosiek2206
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    Ogólnie samochody ciężarowe mają hamulce pneumatyczne.
    Jeszcze nie widziałem ciężarowego z hamulcem hydraulicznym.
  • #4 6279336
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    mosiek2206 napisał:

Ja kiedyś robiłem iveco (małą śmieciarkę) . Siłowniki pneumatyczne były połączone z pompami hydraulicznymi i one tłoczyły płyn do zacisków hamulcowych. I pneumatyczne hamulce trzeba było odpowietrzyć :-)
  • #5 6279777
    mosiek2206
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    Czekaj bo czegoś nie rozumiem pneumatyczne hamulce to powietrze wiec jak masz je odpowietrzyć. W tym przypadku masz pneumatyczno hydrauliczne i odpowietrzasz hydrauliczne a nie pneumatyczne. To jest bardzo żadko spotykane i jak już to właśnie jak napisałeś w "małych" samochodach ciężarowych. Przy dużych samochodach to by sie zaraz zaczą płyn gotować i mogło by braknąć komuś hamulców.
  • #6 6280824
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 6281776
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    mosiek2206 napisał:
    Czekaj bo czegoś nie rozumiem pneumatyczne hamulce to powietrze wiec jak masz je odpowietrzyć. W tym przypadku masz pneumatyczno hydrauliczne i odpowietrzasz hydrauliczne a nie pneumatyczne...

Oczywiście, że chodzi o odpowietrzenie hydraulicznej części całego układu. Dlatego dodałem " :-) "
  • #8 6281802
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    A ja robiłem raz samochód ciężarowy który miał tylko hydrauliczne hamulce. Był to jakiś staaaary mercedes, ale nie pamiętam modelu.
  • REKLAMA
  • #9 6534097
    sztajner rudolf
    Poziom 12  
    Ocena: 48
    znam ten typ hamulcy jesto norma ster pneumatyczny wykonanie hydroalczne po prostu wytarte oringi na pompie łapiom obce powietrze odpowietrzanie klasyczne albo ciśnieniowe jak kto woli pompa przewarznie jest po sirodku samochodu

Dodano po 4 [minuty]:

odpowietrzniki są na wewnecznej stronie piast troche trudno znajść
  • #10 6825451
    d_a_f
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    daf niema hydraulicznych
  • #11 6827393
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    mosiek2206 napisał:

To mało kolega widział. Zasadnicze hamulce bywają hydrauliczne, wspomagane ciśnieniowo z układu pneumatycznego, natomiast hamulce przyczepy/naczepy są czysto pneumatyczne.
  • #12 6827721
    hogalus
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    DAF 45 ma hamulce hydrauliczne wspomagane pneumatycznie.Przod tarcze,tyl silowniki hydrauliczne(cylinderki jak je niektorzy nazywaja).Hamulec reczny jest pneumatyczny.Tak samo IVECA(ZETA,UNIC).Podaj model DAFa bo jezeli jest tam hydraulika to musza byc odpowietrzniki.

Podsumowanie tematu

✨ W ciężarówkach DAF standardowo stosuje się hamulce pneumatyczne, jednak niektóre modele, np. DAF 45, posiadają układ hamulcowy hydrauliczny wspomagany pneumatycznie. W takich układach odpowietrza się część hydrauliczną, a nie pneumatyczną. Odpowietrzniki hydrauliczne zwykle znajdują się na wewnętrznej stronie piast kół, choć mogą być trudno dostępne. W starszych ciężarówkach, np. niektórych modelach Mercedesa, stosowano wyłącznie hamulce hydrauliczne. W układach pneumatyczno-hydraulicznych, jak w Iveco Zeta czy Unic, siłowniki hydrauliczne tłoczą płyn do zacisków, a odpowietrzanie dotyczy hydrauliki. W dużych ciężarówkach hamulce są głównie pneumatyczne, natomiast hamulce przyczep i naczep są czysto pneumatyczne. W przypadku braku standardowych odpowietrzników konieczne jest zlokalizowanie odpowietrzników hydraulicznych, które mogą być ukryte i wymagać klasycznego lub ciśnieniowego odpowietrzania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA