logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór głośników do kolumny na bazie obudów ZGC 10 Unitra - jakie modele?

ttym 19 Kwi 2004 20:17 7922 11
REKLAMA
  • #1 602538
    ttym
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Chce wykonac kolumienke na bazie obudow od starych ZGC 10 Unitry.
    Obudowa jest zamknieta, o pojemnosci ok 11 litrow. Grubo ja wytłumie.
    Mam pytanie jakie głosniki zastosowac:
    Wysokotonowy srednica 9 cm ( moze wiekszy ). Myslałem o GDWK 9/80 - niezła charakterystyka - chyba jedna z lepszych jesli chodzi o kopułki Tonsila.
    Nisoktonowy o srednicy 16 cm, myslalem o modelach:
    GDN 16/30
    GDN 16/40/4
    GDN 16/50/6

http://www.republika.pl/kskolisz/chki_tonsil.htm - tu znajdziecie charakterystki.
    Parametry:
    http://www.tonsil.com.pl/english/products/speaker/glosniki_wysokotonowe_k.htm
    http://www.tonsil.com.pl/english/products/speaker/glosniki_niskotonowe_160.htm
    Co sadzicie o doborze takich głosnikow ?? Ktory z niskotonowcow byscie wybrali ( moze jakies inne nie wymienione przeze mnie modele ). I moze polecicie jakis inny lepszy wysokotonowy ??
    Dodam ze zwrotnica !! teroretycznei !! bedzie z podziałem ok. 3000 - 4000hz ( w zaleznosci jaki głosnik wyybiore).
    Wiem ze w takiej obudowie na takich głosnikach nie uzyskam bardzo niskiego basu ( -3 dB kolo 70 Hz :( ).
    Czekam na wasze wypowiedzi...
    TYMEK
  • REKLAMA
  • #2 604852
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    Witam
    Jezeli mysle o tych kolumnach co ty piszesz to robilem taka przrobke i wlorzylem GDN16/30 i GDWK9/80 zwrotnica chyba bylo 4 kilo ale nie pamietam kolumna zostala jako zamknieta .
    musze przyznac ze graja bardzo przyjemnie /ale juz nie u mnie :(/.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 605568
    ttym
    Poziom 14  
    mowi o kolumnach w ktorych pierwotnie były GDN 16/15 i GDW 9/15/
    byly w zestawie z amatorem 2b
  • REKLAMA
  • #4 605755
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    No tak chyba o tych samych mowimy
    Tylko ja jeszcze wprowadzilem kilka udoskonalen jak gniazdo podlaczeniowe zwrotnica oraz zrezygnowalem z maskownicy i zeszlifowalem scianke przednia i calosc przemalowalem czarnym lakierem matowym tak ze trudno bylo by pozanc z czego zostaly zrobione.
  • #5 605932
    ttym
    Poziom 14  
    Dzieki za pomysł ze zeszlifowaniem przodu - chyba tez tak zrobie i okleje to czyms - beda wygladały jak nowe :)
    ja tez chce dodac zwrotnice z podobnym do twojego podziałem. termianal tez dam.

Nie sadzicie ze moze powinienem włozyc jakis inny niskotonowy, bo co do wysokotonowego ti juz chyba zdecydowałem.
    TYMEK
  • #6 612103
    hebata
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Proponuję wykorzystać rozwiązanie "Tonsila" zastosowane w kolumnie głośnikowej typ ZG 60C22. Jest to kolumna typu zamkniętego. Tonsil w tej kolumnie zastoswał dwa głośniki: niskotonowy GDN 16/50 i wysokotonowy GDWK 9/80/1. Elektrycznie głośniki pracują ze zwrotnicą dwudrożną, w której zastosowane zostały filtry 12dB/oktawę. Dane techniczne kolumny (na podstawie instrukcji serwisowej Tonsila):
    Impedancja - 8 Ohm
    Moc znamionowa - 60W
    Pasmo przenoszenia - 50 Hz - 20kHz (pomiar ciśnienia akustycznego
    według PN-75/T-04751)
    Wymiary zestawu - 300x180x145
    Efektywność - 85 dB +-2 dB
    Masa - 6,7 kg
    Mam schemat ideowy zwrotnicy, jeżeli jesteś zainteresowany mogę udostępnić plik ze schematem.
  • REKLAMA
  • #7 619445
    ttym
    Poziom 14  
    Jestem zainteresowany.
    Mozesz ufostepnic na forum albo wysłac mi na maila ttym(_at_)tlen.pl

Gdzie mozna dopasc GDN 16/50 ??
    Bo po sklepach sa tylko gdn 16/50/1albo GDN 16/50/6
    TYMEK
  • #8 620878
    hebata
    Poziom 13  
    Zgodnie z prośbą udostępniam schemat ideowy kolumny głośnikowej typ
    ZG 60C 22. Jak już wcześniej pisałem kolumna ta jest kolumną typu
    zamkniętego. Zwrotnica jak widać jest:
    1) pierwszego rzędu (6 dB/oktawę) w części niskotonowej,
    2) trzeciego rzędu (18 dB/oktawę) w częsi wysokotonowej.
    Praktycznie, zwrotnicę tą będzie można zastosować również
    do kolumny z jednym z niżej wymienionych głosników Tonsila:
    1) GDN 16/50/4 (8 Ohm)
    2) GDN 16/50/6 (8 Ohm),
    wraz z głosnikiem wysokotonowym GDWK 9/80/1. Istnieje bardzo duże
    prawdopodobieństwo, że takie zestawy będą poprawnie pracowały.
    W związku z tym, że efektywność ww. głosników niskotonowych wynosi 90 dB, to nie należy stosować 2 rezystorów (R 2=4,3 Ohm i R 3=8,2 Ohm) w gałęzi zwrotnicy przeznaczonej dla głośnika wysokotonowego. Gdyby jednak się okazało, że wysokotonowiec będzie "grał za głośno" to
    należałoby dobrać wartość rezystora R 2 w celu wyrównania poziomów.
    Można pokusić się również o wykonanie kolumn typu bas reflex, gdyż oba ww. niskotonowce posiadają niezłe parametry Thiele"a Small'a, np. ich Qts jest mniejszy od 0,5.
    Załączniki:
    • Dobór głośników do kolumny na bazie obudów ZGC 10 Unitra - jakie modele? ZG 60C 22.JPG (117.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 621046
    Makthom
    Poziom 12  
    Mam pytanie do Hebaty. Jaki jest podzial dla tej zwrotnicy. Czy bedzie OK jesli zastapie wysokotonowy glosnikiem gdwk 11/100? Czy bedzie to lepiej gralo niz zwrotnica wyliczona ze wzorow na okolo 3700 podzial (12db/okt na oba tory)?
  • #10 622217
    ttym
    Poziom 14  
    A co sadzicie o GDN 20/40.
    Mozna go zastosowac w zestawie dwudroznym ??
    Bo ch-ka nie jest taka zła. Mysle oczywiscie o obudowie zamknietej.
    Jaki podział mniej wiecej powinienem dac jesli wysokotonowym był by GDWK 11/100.
    TYMEK
  • #11 622512
    hebata
    Poziom 13  
    Odpowiedź dla Makthoma. Na podstawie znanych mi i publikowanych (w różnych polskich źródłach i nie tylko polskich) wzorów można obliczyć tylko teoretyczne wartości elementów w zwrotnicy, gdyż podczas obliczeń zakłada się, że głośnik stanowi czystą rezystancję, co jak zapewne wiesz, nie jest prawdą. Krótko mówiąc z obliczeń otrzymujemy przybliżone wartości elementów w zwrotnicy. W celu uzyskania żądanej charakterystyki kolumny głosnikowej, dobiera się wartości kolejnych elementów zwrotnicy (najprościej mówiąc, elementami zwrotnicy koryguje się charkterystykę głośnika) i wykonuje się pomiary.
    Te czynności tak długo się wykonuje, aż uzyska się założoną charakterystykę przenoszenia kolumny głosnikowej. Ze schematu ZG 60C 22 wynika, że Tonsil zastosował w częsi wysokotonowej filtr górnoprzepustowy trzeciego rzędu (18 dB/oktawę). Gdyby liczyć wartości elemntów L i C do tego filtru na podstawie wzorów, to te elementy, np.
    przy Z=8 Ohm:
    1) dla f=3000 Hz i L113=0,3 mH miałyby wartości: C2=4,4 uF, a C3=13 uF,
    2) dla f=2000 Hz miałyby wartości: L113=0,5 mH, C2=6,6 uF, a C3=20 uF,
    3) dla f=3500 Hz miałyby wartości: L113=0,27 mH, C2=3,8 uF, a C3=11 uF.
    Można oczywiście zaprzęgnąć do obliczeń, jakiś dobry i sprawdzony komputerowy program symulacyjny, ale czy to poprawi sytuację śmiem wątpić (na podstawie swoich dotychczasowych doświadczeń).
    Tonsil w swoim katalogu z początku lat 90-tych dla glosnika GDWK 9/80/1 o Z=8 Ohm zaleca zwrotnicę drugiego rzędu, tzn. filtr górnoprzepustowy C=3,3 uF i L=0,33 mH/0,43 Ohm.
    Ja bym zaryzykował i zastosował taką samą zwrotnicę jak w ZG 60C 22, ale na początek wyeliminowałbym oba rezystory R2 i R3. Zastanawiałbym się czy zostawić, czy też wyeliminować dwójnik C4, L115, gdyż nie znam charakterystyki głośnika GDWK 11/100 w paśmie przenoszenia (lub co najmniej charakterystyki impedancji).
    Następnie zająłbym się sprawdzaniem charakterystyki zespołu głosnikowego za pomoca pomiarów znaną mi metodą, np. taką jaką podpowiada w innej części, w poście pt."PROSZE O KILKA SLOW Na TEMAT GDN20/80/2 igod (prawdopodobnie www.akustyk.tk), tj. metodą MLS.
    Jeżeli nie masz tak profesjonalnego oprzyrządowania możesz to próbować sprawdzić (w dobrze wytłumionym pokoju) metodą sterowania wzmacniacza z compact discu i pomiaru charakterystyki mikrofonem z przedzwzmacniaczem oraz woltomierzem. Jako źródło zastosuj sygnały sinusoidalne nagrane na płytę CDR (lub zastosuj gotową płytę CD z pojedynczymi sygnałami sinusoidalnymi, np. zapisanymi w "odległościach tercjowych"). W miarę wiarygodne pomiary uzyskasz gdzieś w zakresie częstotliwości od ok. 500-800 Hz do 10 000 Hz. Jeżeli z pomiarów wyjdzie Tobie w miarę równa charakterystyka (szczególnie w przedziale częstotliwości od 1500 do 5000 Hz) i bez wyraźnych zagłebień w charakterystyce (rzędu ok. 10 dB lub nawet więcej) to nie kombinuj tylko zostaw całość w spokoju.
    Jeżeli nie dysponujesz co najmniej powyżej opisanym sprzętem pomiarowym, to pozostają Tobie tylko odsłuchy na różnych, znanych Tobie bardzo dobrze, nagraniach.
    Możesz jeszcze spróbować porównać brzmienie z inną kolumną głosnikową podobnej klasy, pewną jakościowo, najlepiej fabrycznie zestrojoną i fabrycznie zmierzoną (jeżeli masz taką możliwość).
    Jeżeli podczas powyżej opisanych prób odsłuchowych uzyskasz Twoim zdaniem dobre i satysfakcjonujące Ciebie brzmienie to nie kombinuj dalej.
  • #12 996613
    marcinszajna
    Poziom 11  
    Witam
    Herbata moglbys mi podeslac schemat tej zwrotnicy?
    Z góry dziekuje i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośników do kolumny na bazie zamkniętej obudowy ZGC 10 Unitra o pojemności około 11 litrów, z planowanym wytłumieniem wnętrza. Proponowany wysokotonowy to GDWK 9/80 (kopułkowy Tonsil), natomiast niskotonowe rozważane modele to GDN 16/30, GDN 16/40/4 oraz GDN 16/50/6. Jeden z uczestników testował zestaw GDN 16/30 i GDWK 9/80 w kolumnie zamkniętej z filtrami około 4 kHz, uzyskując przyjemne brzmienie. Sugerowane jest również wykorzystanie rozwiązania z kolumny Tonsil ZG 60C22, gdzie zastosowano niskotonowy GDN 16/50 i wysokotonowy GDWK 9/80/1 z dwudrożną zwrotnicą 12 dB/oktawę (filtry 6 dB/okt niskotonowy i 18 dB/okt wysokotonowy). Schemat zwrotnicy jest dostępny i może być dostosowany do głośników GDN 16/50/4 lub GDN 16/50/6 wraz z GDWK 9/80/1. Dyskutowano również o możliwości zastosowania głośnika wysokotonowego GDWK 11/100 oraz niskotonowego GDN 20/40 w obudowie zamkniętej, z podziałem zwrotnicy w zakresie 3000-4000 Hz. Podkreślono, że wartości elementów zwrotnicy należy dobierać eksperymentalnie, gdyż obliczenia teoretyczne są przybliżone. Wskazano na konieczność korekty poziomów głośników za pomocą rezystorów w zwrotnicy, aby wyrównać efektywność. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące modyfikacji obudowy, takie jak zeszlifowanie przedniej ścianki i malowanie matowym lakierem dla estetyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA