logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Zgc-50-8-44 – dobór głośników GDN, GDM, GDWK, oryginalne parametry

Zibixvi 07 Cze 2006 08:38 8174 8
REKLAMA
  • #1 2705848
    Zibixvi
    Poziom 11  
    Witam! Dostałem kolumny Unitra Zgc-50-8-44 ale poprzedni urzytkownik dziwnie ich używał, jedna spalona a druga miała tylko wyszarpane zawieszenie górne. Więc tą spalona oddalem do regeneracji (mówiłem kolesiowi żeby zostawił membrany, ale on "spoko będą lepiej grały").
    I tu jest właśnie problem poniewarz może i niskotonowy ma większą wydajność na niskich tonach ale zagłusza średniotonowy, a jak się skręci basy to wychodzi że tak naprawde dobrze że zgłusza. Te menbrany co dał (jakieś pomarańczowe, na 80% plastik) nie dość że srednie tony grają cicho to jeszcze w poruwnianiu z orginałem nie odtwarza tylu detali co właśnie orginał. Więc postanowiłem że kupuje u Tonsila komplet głośników
    te GDM10/80,GDWK9/80/1, i GDN tylko właśnie które. Może nie mam najlepszego sprzętu: komplet ws 432,fs032,as632 wymieniłem elektrolity, kable, potencjometry, i uwarzam że pare japońców i tak ścigne. Pytanie do Was czy kópić GDN 20/40 czy te mocniejsze, bo ze zdjęć wnioskuje że tylko 20/40 jest przeznaczona do zamkniętej obudowy(płytka membrana)
    ale jeśli nie zaszkodzi dać mocniejszy to chętnie bym takiego kupił i założył. Bo 20/40 przy mocnych basach uderza o magnes.
  • REKLAMA
  • #2 2705950
    paker_bor
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Mysle że jesli cos mocniejszego to Tonsil GDN 20/60 naprawde swietny głosnik
  • REKLAMA
  • #3 2705989
    Zibixvi
    Poziom 11  
    Hmm. nie wiem na jaką odpowiedź liczyłem ale ok widze że ten GDN 20/60/11 ma niższą wydajność db w paśmie 100-800 Hz niż 20/40 nie odbije się to na reszczie? tzn obiektywnie lepiej 60?

Dodano po 5 [godziny] 3 [minuty]:

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi!
    :cry:
  • REKLAMA
  • #4 2707286
    paker_bor
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Nie odbije :) Jeszcze jedno moze zamiast tego GDM 10/80 to wstawił bym GDM 10/60

Co do tego 20/60 to sam moge go polecić bo mam go w swoich kolumnach :) i gra bardzo łądnie
  • #5 2709253
    Zibixvi
    Poziom 11  
    No to chyba oki, strona Tonsila już drugi dzień nie w pełni działa, ale skoro polecasz gdm10/60/2 to dla mnie lepiej bo tańszy :))
  • #6 8365522
    kieras68
    Poziom 1  
    witam jesli chodzi o glosnik niskotonowy to jest 20/40/8 pozdrawiam

Dodano po 58 [sekundy]:

ten który podałem był by najlepsze do tego sprzetu
  • REKLAMA
  • #7 8365744
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Nie rozumiem po co to wogle robić masz sentyment do starych konstrukcji czy co ? Jeśli chcesz zestaw dobrze grający poszukaj na forum jest wiele udanych konstrukcji na nowych głośnikach, to co masz jest zestawem mającym wiele lat i raczej na nikim to większego wrażenia nie zrobi. Chyba że cenisz znaczek ponad całokształt. A to co dostałeś sprzedaj na allegro fanatykowi znaczka, dokładając to co masz poskładasz bez wątpienia dobre monitory. Czas dostrzec coś innego niż stare Tonsile
  • #8 8682850
    jozo43
    Poziom 11  
    Witam mam podobny problem z kolumnami ZGC50-8-44 znalazłem głośniki KOPA DK80 wydaje mi sie ze są mocniejsze niż orginalne. czy można je zastosować w tych kolumnach i nie bedzie to miało wpływu na brzmienie????

Moderowany przez dj-MatyAS:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8682725&highlight=#8682725
    Regulamin obowiązuje w dalszym ciągu.
    Podobnie jak i wpis moderacyjny z wcześniejszego tematu.
    Ostrzeżenie.

• #9 8683540
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 840
    jozo43 napisał:
    znalazłem głośniki KOPA DK80 wydaje mi sie ze są mocniejsze niż orginalne. czy można je zastosować w tych kolumnach i nie bedzie to miało wpływu na brzmienie????

Z tą mocą to bym tak do końca nie wierzył kolego. One wytrzymają tyle samo co oryginalne z tonsila sprzedający zwykle zawyżają moc i inne parametry.
    Zostaw oryginały gdyż kolumny zostały do nich zbudowane, wyliczone i zmiana głośników może tylko popsuć brzmienie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru oryginalnych głośników do kolumn Unitra Zgc-50-8-44 po uszkodzeniach i nieudanej regeneracji niskotonowego membrany. Użytkownik rozważa zakup zestawu głośników Tonsil: GDM 10/80, GDWK 9/80/1 oraz GDN, zastanawiając się szczególnie nad wyborem między GDN 20/40 a mocniejszym GDN 20/60. W odpowiedziach polecany jest GDN 20/60 ze względu na dobrą jakość dźwięku, mimo niższej czułości w paśmie 100-800 Hz, oraz GDM 10/60 jako tańsza i równie dobra alternatywa dla GDM 10/80. Podkreślono, że oryginalne głośniki są najlepiej dopasowane do kolumn, a zamiana na inne modele, np. KOPA DK80, może negatywnie wpłynąć na brzmienie. Wskazano, że sentyment do starych konstrukcji jest zrozumiały, ale nowoczesne głośniki oferują lepsze parametry i jakość dźwięku. Zalecane jest zachowanie oryginalnych parametrów i dobór głośników zgodnych z konstrukcją kolumn.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA