logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf 4: Jak dopasować VIN w ECU i liczniku po zmianie silnika?

terraplex 18 Mar 2009 18:41 3129 3
REKLAMA
  • #1 6299552
    terraplex
    Poziom 2  
    Witam;
    Panowie mam problem, który zaczyna przysparzać mi problemów. Zmienilem silnik z benzyniaka na diesla w VW Golfie 4. Mam nowa wiązke komputer licznik i problem :)
    Chcę aby komputer i licznik miały taki sam nr vin jak mój samochód (cześci używane) i mam pytanie czy vin dopasowuje się z ECU do licznika czy licznik do ECU. Zakupiłem kabel Vag Tacho USB zgrałem EEPROM i teraz moje pytanie czy EEPROM zgram z ECU tym kablem czy tylko z licznika.
    Prosze o porade i pomoc
  • REKLAMA
  • #2 6300044
    heniek_z
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    nic się samo nie zgra musisz zmienić programatorem win w ecu a potem zdrobić dopasowanie pozdro
  • REKLAMA
  • #3 6302950
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Po pierwsze dane auta, numery liczników itp. Jeśli wszystkie graty tej samej (III) generacji, to procedura dopasowania nowego ecu (edc15) do starej deski (tej od benzyny). jak to już pójdzie, to dane w ECU masz takie same jak w ory liczniku. Następnie procedura zmiany licznika, dopas kluczy i gra ... lub nie.
  • #4 6303910
    terraplex
    Poziom 2  
    Remik71 napisał:
    Po pierwsze dane auta, numery liczników itp. Jeśli wszystkie graty tej samej (III) generacji, to procedura dopasowania nowego ecu (edc15) do starej deski (tej od benzyny). jak to już pójdzie, to dane w ECU masz takie same jak w ory liczniku. Następnie procedura zmiany licznika, dopas kluczy i gra ... lub nie.

Remik71 widze że jesteś dobry w tym temacie ale wytłumacz mi to jakoś łopatologicznie. Mam całkiem nowy sterownik (używany ecu) i licznik też. Graty te nowe są od rocznika 2003. Szukałem na różnych forach ale jeszcze nie mogę rozkminić tematu, bo podejrzewam że VIN idzie z EDC do deski a nie na odwrót. Pytanie czy VAG Tacho zgram EDC czy tylko eeprom licznika w celu zgrania wszystkiego i zgodnego VIN
REKLAMA