logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć alarm z centralnym zamkiem w Seacie Toledo II?

tomekmazepa 19 Mar 2009 20:32 2925 13
  • #1 6304734
    tomekmazepa

Poziom 15  
    Ocena: 117
    Witajcie,
    Nie wiem czy dobrze piszę i czy na pewno tutaj ale mam takie pytanie, które dla niektórych osób a zwłaszcza doświadczonych monterów może być głupie i banalne a mianowicie jak nie mogę znaleźć fabrycznej fabrycznej centralki sterowania centralnym zamkiem a chciałbym do auta założyć alarm czy jest możliwe abym przewody wychodzące z alarmu pod sterownik centralki wpiął w przewody sterujące siłownikami i co mi to da. Czy jak wtedy będę zamykał drzwi z przyciskiem z kluczyka alarm mi się uzbroi czy po prostu założyć alarm i jednym pilotem w kluczyku zamykać drzwi a drugim z alarmu uzbrajać alarm podpowiedzcie mi co zrobić aby to działało chciałbym zrobić to tak żeby zamykać jednym pilotem a nie najpierw jednym później drugim montowane będzie to w seacie toledo II z góry dziękuje i proszę o jakąś poradę bo nie mogę znaleźć centralki i nie wiem gdzie ona może być umieszczona
    Konto firmowe:
    Mobilny Serwis Samochodowy Tom-Car
    Brzostkow 22, Jarosław, 37-500
  • Pomocny post
    #2 6304920
    AREK_GDYNIA
    Poziom 18  
    Ocena: 89
    Mozesz zalozyc alarm bezpilotowy pod istniejacy zamek centralny ,wtedy gdy nacisniesz fabryczny kluczyk zamkna sie drzwi i uzbroi alarm. Mozesz tez zalozyc alarm pilotowy ,ktory podepniesz do zamka. W takim przypadku auto bedziesz zamykal dodatkowym pilotem uzbrajajac jednoczesnie alarm. Wybor nalezy do Ciebie. Podlaczenie do zamka centralnego w Toledo II robisz w drzwiach kierowcy (sterowanie masa).
  • #3 6305101
    tomekmazepa

Poziom 15  
    dzięki wielkie kolego mniej więcej wiem już jak to ma być podpowiedz mi tylko jeszcze w jednej rzeczy czy jak będę podpinał alarm pilotowy lub bez pilotowy, to w jednym jak i w drugim przypadku mogę się przewodami od alarmu wpiąć pod przewody siłownika kierowcy przepraszam że tak pytam ale nie chcę niczego popsuć
    Konto firmowe:
  • #4 6305104
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    ani w jedym ani w drugim przypadku alarm nie zazbroi sie przy naciskaniu przycisku ani przy zamykaniu kluczem .weź pilotowy alarm bedziesz niezalezny od działania oryg. klucza /pilota podłaczając w drzwiach zamki mozesz miec tez domykanie szyb (osobiście uważam ze pilotowy jest bezpieczniejszy )
  • #6 6305222
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5134
    Zlec ta robote instalatorowi bo to cie przerasta.Z bezpilotowek np. Perfect
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 6305258
    tomekmazepa

Poziom 15  
    hehe juz wiem co zle napisalem i jak mniej wiecej to ma byc ja bym to moze i dal dla instalatora tylko podłączyłem już parę zestawów i wszystko ładnie działa zarówno w centralnych zamkach jak również w zestawach alarm plus centralny zamek, centralki też podłączałem ale to mnie troszkę przerosło ale już mniej więcej mi się rozjaśniło co gdzie i jak, jak nie wyjdzie to jednym pilotem się będzie otwierać i zamykać a drugim się będzie uzbrajać
    Konto firmowe:
  • Pomocny post
    #8 6305301
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    wyjdzie wyjdzie ,rozbierasz drzwi i bierzesz próbówke ,od zamka idzie 5-6 kabli ,po zasymulowaniu zamkniecia drzwi czyli mechanicznym wciśnieciu zapadek w zamku 9tak jakby były zamknięte ) przykładasz kolejno próbówke jak znajdziesz ten przewód który zamyka to potrzymaj dłuzej i zobacz czy domyka .Mozesz tez skorzystac z gotowca który ci przeslę na pw
  • #10 6315427
    tomekmazepa

Poziom 15  
    Witaj pkhenr posłużyłem się twoimi materiałami co mi wysłałeś i bardzo były mi przydatne gdyż praktycznie podłączyłem się wszystkimi przewodami pod sterownik bez szukania przewodów za to wielkie dzięki nie wiem może zakładałeś alarm w takim seacie ale pozostał mi jeden przewód którego nie mogę znaleźć otwieranie zamka z pilota ŻÓŁTO/ZIELONY (drzwi kierowcy)jak przykładam próbówkę nic mi tam nie reaguje aby zamek się otworzył powiedz mi co robię źle może gdzieś indziej należy szukać tego przewodu będę bardzo wdzięczny i jakbyś wiedział jeszcze jedną rzecz gdzie podłączyć przekaźnik żeby wpiąć go pod zapłon nie chcę po prostu sprawdzać przewodu po przewodzie gdyż znam jednego co tak szukał i był później w plecy za poduszki które mu wystrzeliły w nowiutkim wtedy jeszcze stilo :D
    Konto firmowe:
  • #11 6316532
    xxl85
    Poziom 2  
    Witam kupiłem exus v10 expert i niewiem jak go podłoczyc do colta 97
  • #12 6316598
    figa2604
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    prostrzego auta nie ma! ale widać po pytaniu że nie masz zielonego pojęcia o tych sprawach
  • #13 6316945
    tomekmazepa

Poziom 15  
    xxl85 do tego autka mam schemacik podlaczenia takze ci wysle na maila

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

xxl85 podaj maila albo odezwij sie na gg1826736 bo nic nie podales w profilu
    Konto firmowe:
  • #14 6323186
    tomekmazepa

Poziom 15  
    Witajcie wszyscy którzy we mnie wierzyli i mi pomogli serdecznie dziękuje dałem radę tym co nie wierzyli że mi się uda powiem dałem radę jak coś się chce to się da zrobić serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje do zobaczenia może na innych postach na których będę pisał że mam jakiś problem albo wam może kiedyś pomogę każdy kiedyś zaczynał i może jak i ja pojęcia nie miał ale powoli doszedł i problemów już nie ma
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat integracji alarmu z centralnym zamkiem w Seacie Toledo II, zwłaszcza w sytuacji braku fabrycznej centralki sterującej zamkiem. Możliwe jest podłączenie alarmu pilotowego lub bezpilotowego bezpośrednio do przewodów siłowników zamka, jednak alarm nie uzbroi się automatycznie przy zamykaniu drzwi fabrycznym kluczykiem. Alarm pilotowy działa niezależnie od oryginalnego pilota i pozwala na jednoczesne zamykanie drzwi i uzbrajanie alarmu jednym pilotem. Podłączenie przewodów alarmu wykonuje się zwykle w drzwiach kierowcy, wykorzystując sterowanie masą. Zaleca się rozebranie drzwi i identyfikację przewodów sterujących zamkiem za pomocą próbówki, aby poprawnie podłączyć alarm. Wskazano również na możliwość wykorzystania przekaźnika do podłączenia alarmu pod zapłon, jednak wymaga to ostrożności. W dyskusji pojawiły się sugestie, by w razie trudności z instalacją skorzystać z usług doświadczonego instalatora. Autor ostatecznie samodzielnie podłączył alarm, korzystając z przesłanych schematów i porad, choć pozostały pytania dotyczące identyfikacji przewodu otwierania zamka (żółto-zielony) oraz podłączenia przekaźnika pod zapłon.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA