logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nokia 6310i odnawiana/regenerowana/refurbished WARTO?

esnow 22 Mar 2009 20:55 4343 7
  • #1 6318291
    esnow
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    witam,
    zamierzam kupić jako drugi telefon nokia 6310i.
    miałem już kiedyś ten model i służył mi 4 lata.

moje pytanie jest następujące:
    czy warto kupić taka z allegro regenerowana za 200-300 oczywiście z oryginalna bateria, a panel często piszą, że jest produkcji niemieckiej.

może są osoby, które posiadają właśnie taki telefon. proszę o opinie i nazwy użytkowników z allegro na priv.
  • #2 6318317
    matezzz
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    produkcji niemieckiej oznacza mniej więcej tyle, co podróbka marnej jakości. bateria też mało prawdopodobne że będzie oryginalna, bo takowe są bardzo drogie.
    lepiej poszukaj jakiejś używanej - nie regenerowanej.
  • #3 6318334
    eslodowy
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Kup zwykłą bez regeneracji z kompletem dokumentów. Co z tego jak ktoś Ci napisze, że zregenerowana jak regeneracja ogranicza się do wymianu obudowy na jakąś lipną podróbkę niby czy też produkcji niemieckiej klasy 2/b czy jak to tam bywa w opisach, a karton pasuje się na zasadzie zerwania wszystkich naklejek z numerem imei. Komu by się opłacało wymieniać elementy na płycie głównej biorąc pod uwagę, że niektóre są klejone. Regeneracja ogranicza się do wgrania oprogramowania v 7.00 z polskim menu i usunięcia blokady simlock. Panel i tak Ci się zniszczy, więc nie widzę sensu przepłacać jak w środku może siedzieć elektronika co ma już z 6 lat, a nie jeden upadek zalanie mogła przeżyć...
  • #4 6319648
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 264
    Na naklejce pod baterią ma "Made in Finland" czy "Made by Nokia"? ;)
  • #5 6319706
    esnow
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Cytat:
    Na naklejce pod baterią ma "Made in Finland" czy "Made by Nokia"? Wink

a jaka różnica? ja przy nokii 6310 kupionej w PLUSIE pare lat temu, mam napisane na baterii MADE IN JAPAN.
  • #6 6320287
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 264
    "Made by Nokia" są produkowane w Azji, ponoć jakość wykonania może być trochę gorsza.

Jeżeli chodzi o telefon regenerowany to pewnie będzie miał prawie oryginalny panel i prawie oryginalną baterię. Prawie tzn. będzie wyglądać jak oryginał ale nim nie będzie(czasem naprawdę ciężko odróżnić).
  • #7 6568610
    Biznesclass90
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Kolego zajmuje sie odnowami takich nokii i powiem Ci szczerze że trzeba też trafić na podróbkę obudowę. Naprawdę nieraz można klupić podróbkę dobrej jakości.

Sam osobiście wolę zdarty oryginał. Moja propozycja jeśl ichcesz kupić ładną nokię 6310i w oryginalnym stanei i komplecie z zgodnymi numerami nie klejony ładny oryginalny teelfon daj znac to Ci wysle zdjecia na poczte i sam zobaczysz
  • #8 6575376
    manonfire
    Poziom 12  
    Jeżeli chodzi o mnie to polecam tylko oryginał nawet mocno używany. "Refurbished" dla mnie to straszna pomyłka ciągle są z nimi jakieś problemy! Naprawdę nie polecam!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu odnowionej (refurbished) Nokii 6310i z Allegro w cenie 200-300 zł, z oryginalną baterią i panelem rzekomo produkcji niemieckiej. Uczestnicy wskazują, że oznaczenie "produkcji niemieckiej" często oznacza niskiej jakości podróbkę, a oryginalna bateria jest mało prawdopodobna ze względu na wysokie koszty. Regeneracja zwykle ogranicza się do wymiany obudowy na podróbkę i wgrania oprogramowania, bez wymiany podzespołów na płycie głównej, które mogą mieć wiele lat i być zużyte. Zalecane jest poszukiwanie używanego, oryginalnego telefonu z kompletem dokumentów i zgodnymi numerami seryjnymi, nawet jeśli jest mocno używany. Refurbished modele często mają problemy techniczne i nie są polecane. Wskazano także różnice w oznaczeniach baterii ("Made in Finland", "Made in Japan", "Made by Nokia") i ich wpływ na jakość wykonania. Osoby zajmujące się odnawianiem telefonów podkreślają ryzyko trafienia na wysokiej jakości podróbkę obudowy, dlatego preferują oryginalne, choć zużyte egzemplarze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA