logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka FOREVER FR-101 zwiększenie prądu ładowania

lucas070707 23 Mar 2009 19:24 5062 6
  • #1 6322365
    lucas070707
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam! Mam takie pytanie: czy da się w tym chińskim badziewiu zwiększyć prąd ładowania?? Parametry ładowarki:
    OUTPUT: 1,2V x2 90-120mA
    9V 16mA
    Chodzi mi o to, ze nowe akumulatory wg wzoru będzie mi ładowała ponad 72 godziny a to trochę jest. Kasy jak na razie nie mam na zakup nowej i dlatego zastanawia mnie co zrobić, żeby zwiększyć trochę ten prąd?? Wystarczy wymiana rezystora? Myślę, ze to trafko wytrzyma z 300mA a jak nie to mam jakieś na stanie, mogę wymienić.
    Proszę o jakieś sugestie, rozwiązanie to ma być chwilowe dopóki nie kupie lepszej ładowarki, na tej mi nie zależy także mogę zaryzykować uszkodzenie.
    Zdjęcia ładowarki: Ładowarka FOREVER FR-101 zwiększenie prądu ładowania Ładowarka FOREVER FR-101 zwiększenie prądu ładowania
    Pozdrawiam!!!
  • Pomocny post
    #2 6324244
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 347
    Miałem podobną ładowarkę i rzeczywiście jedynym ratunkiem jest wymiana rezystora. Niestety ponieważ moja grzała się już dość mocno bez przeróbki więc aby nie ryzykować zadziałania zabezpieczenia termicznego w trafie nie przerabiałem jej na standardowym trafie. Wykorzystałem oryginalny koszyk, zmieniłem rezystory i podłączyłem do starego zasilacza/ładowarki do Nokii gdzie trafo jest lepszej jakości. Jako tymczasowe rozwiązanie się sprawdziło ale teraz korzystam z takiej bardziej cywilizowanej ładowarki.
  • #3 6470731
    lucas070707
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź! Nie udało mi się przerobić ładowarki, bo trafo się w niej spaliło, ale zdążyłem kupić nową, lepszą. Rzeczywiście ładowarka od telefonu to dobre rozwiązanie, próbowałem to jakoś podłączyć tylko nie jestem pewien jednej rzeczy: czy ładowarka od nokii impulsowa (3,7V/355mA) nada się do takiej przeróbki?? Chodzi mi o to, że gdy mierzę na niej napięcie to sięga ponad 8V. Czy to przez to, że jest to ładowarka impulsowa i miernik źle mierzy czy napięcie rzeczywiście jest takie, tylko obniżane jest przez jakiś układ w telefonie?? I jeszcze jedno: czy napięcie to (impulsowe) da się obniżyć o kilka dziesiątych Volt w dół przez zastosowanie diody prostowniczej?? W ogóle to jakim napięciem ładuje się akumulatorki?? 1,2V na każdy czy 1,5V??
    Pozdrawiam!!!
  • Pomocny post
    #4 6471638
    Ronin64
    Poziom 35  
    Trafo nie koniecznie musiało się spalić. Mogło zadziałać zabezpieczenie termiczne które wystarczy zmostkować i można ładowarki używać dalej będąc świadomym tego, iż może (ale nie musi) spowodować np. pożar (w ekstremalnym przypadku). Te 8V to napięcie które ładowarka (a tak naprawdę to zasilacz) daje "luzem" po podłączeniu telefonu spada ono do odpowiedniej wartości. W telefonie znajduje się układ kontrolujący proces ładowania akumulatora. Nada się ona do ładowania akumulatorów ale będzie trzeba połączyć je połączyć szeregowo i jeszcze rezystor dodatkowo (można zaryzykować bez). Wadą rozwiązania będzie potrzeba kontroli napięcia na akumulatorkach i zaprzestania procesu ładowania w odpowiednim momencie. Tak ogólne to akumulatorki ładuje się stałym prądem aż napięcie na nich osiągnie około 1.4V (maksymalnie 1.45V jeśli mnie pamięć nie myli).
  • #5 6471843
    lucas070707
    Poziom 11  
    Wątpię czy w tym typie ładowarki jest jakiekolwiek zabezpieczenie :D
    Jaki rezystor muszę podłączyć w szereg z bateriami?? Z moich obliczeń dla napięcia jak na ładowarce i prądzie 355mA wychodzi 3,6Ω dobrze policzyłem??
    Postanowiłem, że zrobię sobie taką ładowarkę, bo moja procesorowa wykrywa tanie, chińskie akumulatorki jako uszkodzone i nie chce ich ładować, a są one prawie nowe i chciałbym je jeszcze chwilę poeksploatować.
    A i jeszcze jedno: do jakiego napięcia ładować parę akumulatorków?? One są na 1,2V czy 1,45V nie będzie za dużo??
    Pozdrawiam!!!
  • Pomocny post
    #6 6471982
    Ronin64
    Poziom 35  
    Rezystor może być z tym, że moc minimum 0.5W. Natomiast jaki będzie rzeczywisty prąd ładowania to można sprawdzić tylko miernikiem. Co do napięcia końcowego to żeby nie być gołosłownym to tutaj jest trochę informacji http://ultra.ap.krakow.pl/~heilig/akunimh.htm :)
  • #7 6472367
    lucas070707
    Poziom 11  
    No to myślę, że wszystkie moje wątpliwości zostały rozwiane, mogę się brać za ładowanie moich chińskich akumulatorków =)
    Dziękuje i pozdrawiam!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zwiększenia prądu ładowania w ładowarce FOREVER FR-101 o parametrach wyjściowych 1,2V x2 przy 90-120mA oraz 9V przy 16mA. Głównym rozwiązaniem jest wymiana rezystora ograniczającego prąd, co pozwala na zwiększenie natężenia ładowania, jednak wymaga uwagi ze względu na ryzyko przegrzania transformatora i zadziałania zabezpieczeń termicznych. Alternatywnie można wykorzystać zasilacz lub ładowarkę od telefonu Nokia o lepszym transformatorze, choć napięcie impulsowe takiej ładowarki mierzone na wyjściu może być wyższe (około 8V), co jest normalne i obniża się pod obciążeniem dzięki układom sterującym w telefonie. Przy ładowaniu akumulatorów NiMH zaleca się stosowanie stałego prądu do momentu osiągnięcia napięcia około 1,4-1,45V na ogniwo. W przypadku użycia ładowarki impulsowej konieczne jest połączenie akumulatorów szeregowo oraz zastosowanie rezystora ograniczającego prąd (np. około 3,6Ω dla 355mA), a także kontrola napięcia i prądu podczas ładowania. Moc rezystora powinna wynosić minimum 0,5W. Wskazano również źródło informacji technicznych dotyczących ładowania akumulatorów NiMH. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup nowej, lepszej ładowarki, a tymczasowe rozwiązania z modyfikacją starej ładowarki były ryzykowne i mogły prowadzić do uszkodzenia transformatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA