logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy taki akumulator/pakiet jest mozliwy do wykonania?9V300mA

r4d0o5 01 Paź 2007 15:31 2129 15
  • #1 4338177
    r4d0o5
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.Dokladnie tak jak w temacie czyli czy zrobienie pakietu badz akumulatora 9V 300mA jest mozliwe?Oraz ile by to moglo kosztowac , jakies przyblizone wymiary oraz waga.Szukalem czegos takiego ale niestety nie znalazlem...moze nie umiem szukac ;)Zaznaczam ze jestem poczatkujacym "elektronikiem" i czasami moge was nie zrozumiec:)
    PS.Ile czasu by to chodzilo jesli caly czas dawalo by to swoje 300mA 9V , jesli mozna o tym samemu decydowac to potrzebowalbym jakiejs godzinki moze poltora.Z gory dziekuje!Pozdrawiam r4d0o5!
  • #2 4338212
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 745
    Na pewno tego nie wyprodukujesz - Idż do sklepu i kup akumulator 9V
    Typ 6F22
  • #3 4338218
    r4d0o5
    Poziom 11  
    A on napewno bedzie dawal 300 mA? i ile to wazy ;)
  • #4 4338271
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 745
    Baterii 9V nie widziałeś???
    Czy taki akumulator/pakiet jest mozliwy do wykonania?9V300mA
  • #5 4338371
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    To że pisze że 300ma nie znaczy ze tak jest. To raz, dwa z czasem aku straci pojemność, trzy, nie będzie więcej jak godzinke. Cztery to nie jest 9V tylko 8.4 a i tak w końcowej fazie spadnie do 7V. Ale ma jedna zaleta, jest bardzo łatwe do zastosowania.

Jak potrzebujesz więcej to wypadałoby dać dwa takie ogniwa równolegle.

W jakich to warunkach ma pracować? Jak często będzie ładowane? Można wiedzieć zastosowanie?

Albo ja osobiście rozważyłbym LI-ION np z nokii3310 plus przetwornica na mc34063 na 9V. Wtedy to będzie najlżejsze i będzie trzymać stałe 9V. A pojemności typowa ok 900-1200, z tym że przetworznie na 9V liczyc trzeba że będzie 35-40% z tejże 900. W dane na allegro oczywiście prosze nie wierzyć. Choć sam jestem ciekawe ile mają te niebotyczne aku. Wada, nie można rozładować LI_ION za bardzo, wiec jakś układ zabezpieczajcy też by sie przydał, jeżeli LI_ION nie ma go w sobie.
  • #6 4338424
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    W kwestii formalnej - z akumulatora 3.6V 900 mAh, zakładając 100% sprawności (tylko przez chwilę) uzyskasz 3.24 Wh, co przy napięciu 9V daje 360 mAh. Ale przetwornica step-up na MC34063 zasilana z takiego napięcia z trudem uzyska 65% - pozostaje 234 mAh - porównywalnie z akumulatorkiem powyżej, niestety.
  • #7 4338479
    r4d0o5
    Poziom 11  
    Widzialem akumulatorek ten wlasnie ale juz ktos pisal ze one sa takie srednie ;)Potrzebuje to do glosnikow przerobionych zeby chodzily pod baterie.No i wlasnie boli mnie to ze 300mA to to raczej nie bedzie dawac ;)Ladowane powinno byc co jakies dwa dni moze co jeden.Moglbym prosic jakis prosciutki schemat jak to mam podlaczyc i do czego?Mowie oczywiscie o tych akumulatorach z 3310.
    PS.Wydaje mi sie ze zle rozumiem pojecie "mAh".To znaczy ze np. akumulator 300 mAh bedzie dawal swoje 300mA przez 10 min?Moglby ktos to wytlumaczyc na przykladzie jakims?Dzieki z gory!
  • #8 4338545
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Skoro tak, to zastosuj 8 akumulatorków NiMH połączonych szeregowo. Kupujesz dwa pojemniki na baterie (na Alledrogo po 1.50 PLN), dwa komplety akumulatorków NiMH i masz ładnych kilka godzin grania. Akumulatorki NiMH w kompletach po 4 sztuki możesz ładować standardową ładowarką.
  • #9 4338604
    trol.six
    Poziom 31  
    -RoMan-
    Troche masz racji, rozpędziłem sie, ale, sprawność step-up łatwo podnieść za pomocą dodatkowego tranzystorka. Robiłem takie przetwornice. Po drugie LI_ION przy 3.6V ma już za sobą 50% pojemności wyeksploatowanej. A jak wiemy przy napięciach 3.6-4V i stałym poborze prądu energii ma więcej jak 50%, spada ono dopiero przy <3.5V. Kupując jakieś wiarygodne ;) aku z 1000 mAh czy w opisie aukcji ok 1600, będzie w sam raz. Ja miałem aku z pojemnością 1200, z czego realnie 1000 do wykorzystania.

Można ustawić zamiast 9V np 8V, co podejrzewam nie zaszkodzi głośniczkom, zaoszczędzi jeszcze 10%. No i mozna pomyśleć o jakimś innym aku, bądź zastosowac dwa. Aku LI_ION świetnie sie ładują prądem 0.5C do wartości 4.1V co spokojnie wystarczy.

Akumulator o pojemnośći 300mAh powinien oddać przez godzine prąd 300ma.

W praktyce jednak najczęściej jest to prąd 0.1C, a wiec prąd rozładowania przez 10 godzin (tutaj 30mA). Przy większym poborze, a tutaj mamy 1C (300mAh), czas ten moze być krótszy niż 1 godzina.

Ale najpraktyczniejsze jest zastosować np zwykłe NiMh AAA połączone szeregowo. Najprostsze i najefektywniejsze.
  • #10 4339286
    -RoMan-
    Poziom 42  
    1. Przy pomocy zewnętrznego tranzystora można podnieść wydajność prądową a nie sprawność tego układu. Takiej potrzeby nie ma.

2. 3.6V to napięcie znamionowe ogniwa LiIon (niektórzy producenci podają 3.7V - bez znaczenia). W rzeczywistości napięcie zmienia się od 4.2V (pełne naładowanie) do 2.7V (dopuszczalne rozładowanie). Bez względu na to, jakie przyjmiemy średnie napięcie i tak akumulator jest w stanie przechować ściśle określoną energię i podnoszenie napięcia za pomocą przetwornicy step-up jest równoznaczne z zmniejszaniem - wirtualnej już - pojemności liczonej w (m)Ah.

3. Ładowanie akumulator LiIon - trzeba zrobić ładowarkę.

4. Zlecenie budowania przetwornicy step-up autorowi pytania jest dość karkołomne. Bez obrazy.

Co do AAA (R3) - nie warto - nie są wiele tańsze od AA (R6), mają znacznie mniejszą pojemność i trudniej o pojemniki dla nich (na Alledrogo ich nie ma).
  • #11 4339649
    r4d0o5
    Poziom 11  
    czyli kupujemy jakies aku okolo 1000 mAh + 2 pojemniczki laczymy w szereg zaprzegamy pod glosniki i wio?-RoMan- - "4. Zlecenie budowania przetwornicy step-up autorowi pytania jest dość karkołomne. Bez obrazy." nie obrazilem sie bo masz racje ;) nie zbudowal bym czegos takiego bo nawet nie wiem co to za przetwornica "step-up" ;)
    PS.Moze ktos z was tanczy jumpstyle?Bo wlasnie do tego mi sa potrzebne glosniczki ;) zeby skakac trzeba miec rytm!Pozdro
  • #12 4339707
    trol.six
    Poziom 31  
    Aku sa najprostszym rozwiązaniem, ale jakby komuś zależało na każdym gramie i wielkości to juz może mieć znaczenie. Akurat tutaj nie ma takiej potrzeby.

Ja wiem co producenci podają, ale mam własne doświadczenia z ogniwami i wiem co pisze. Nie che mi sie szukać ale powinienem gdzieś mieć charakterystyki takiej przetwornicy wraz z rozładowaniem aku. To że aku ma ograniczoną ilość energii to też jest dość oczywiste.

Ja niestety nie jestem jasnowidzem i nie wiem jak sobie z elektroniką radzi pytający, a sam w jednym rozwiązaniu stosowałem to co podałem, bo ma to wiele zalet. Chodzi mi o rozmiar. Poza tym jak tranzystor nie może podnieść sprawności, kiedy podnosi? Moja przetwornica pracowała ze sprawnością >85% I to w zakresie niższych napieć. A głównie straty były i tak na diodzie schottkyego.

Ale z tego co widze już tutaj nie ma sensu robić offtopa, do dość prostego rozwiązania.
  • #13 4339838
    r4d0o5
    Poziom 11  
    Ok.Teraz ostatnie pyt. jesli pudelko do baterii jest na 4 wiec 2 daje nam 8 a 8 razy 1.2 to 9.6 czy aby napewno te glosniczki sie nie spala i beda dzialac tak jak powiny?Na 90 % wydaje mi sie ze tak ale wole spytac niz je zniszczyc.
  • #14 4339973
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Na 99.99% nie zaszkodzisz im.
  • #15 4339978
    trol.six
    Poziom 31  
    Wartałoby wiedzieć co tam jest w środku. Raczej 0.6-1V nie powinien zrobić różnicy. Ale ja widziałem sporo dziwnych rzeczy pracujacych z tak małym marginesem, i tak doradzać nie będe na 100%.
    Możesz zastosować jak sie boisz szeregowo zwykłą diode 1A prostowniczą.
  • #16 4341751
    Defender1
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    W praktyce jednak najczęściej jest to prąd 0.1C, a wiec prąd rozładowania przez 10 godzin (tutaj 30mA). Przy większym poborze, a tutaj mamy 1C (300mAh), czas ten moze być krótszy niż 1 godzina.

będzie znacznie mniej, jak wytrzyma 30 minut to będzie super ale na 99% ten akumulator nie ma nawet 300mAh :(

także polecam ten pomysł co przedmówcy, głośniczki na 100% nie uszkodzą bo sam zasilacz ma większe zmiany napięć niż 8 sztuk akku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości wykonania lub zakupu akumulatora/pakietu o parametrach 9V i 300mA. Standardowe akumulatory 9V typu 6F22 są dostępne w sprzedaży, jednak ich rzeczywista pojemność i zdolność do dostarczania prądu 300mA przez dłuższy czas jest ograniczona. Pojemność 300mAh oznacza, że akumulator może teoretycznie dostarczać 300mA przez około godzinę, ale w praktyce czas ten może być krótszy, zwłaszcza przy większym obciążeniu. Propozycją jest zastosowanie ogniw NiMH połączonych szeregowo (np. 8 sztuk po 1.2V, co daje około 9.6V) w pojemnikach na baterie, co pozwoli na dłuższy czas pracy i łatwe ładowanie standardową ładowarką. Alternatywnie rozważano użycie akumulatorów Li-Ion (np. z telefonu Nokia 3310) wraz z przetwornicą step-up (np. na układzie MC34063) do stabilizacji napięcia 9V, jednak wymaga to dodatkowej elektroniki i układu zabezpieczającego przed nadmiernym rozładowaniem. Sprawność przetwornicy step-up wpływa na efektywną pojemność i czas pracy. Wskazano, że głośniki powinny bezpiecznie pracować przy napięciu około 9-9.6V, a w razie obaw można zastosować diodę prostowniczą w szeregu dla obniżenia napięcia. Podsumowując, najprostszym i najpraktyczniejszym rozwiązaniem jest zestaw akumulatorków NiMH w odpowiednim pojemniku, zapewniający wymagane napięcie i prąd oraz możliwość ładowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA