logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki piec gazowy kupić zamiast Ariston? Szukam trwałego modelu z długą gwarancją

bombel131 26 Mar 2009 22:45 4965 9
REKLAMA
  • #1 6338009
    bombel131
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Witam,
    Jestem szczęśliwym posiadaczem piecyka gazowego Ariston.
    Niestety po 6 latach "szczęśliwego" użytkowania, wymianie 2 lata temu elementu elektronicznego za 300 zł, pojawiła się usterka polegająca na "losowym" załączaniu się piecyka.
    Problem polega na tym, że piecyk chodzi jak należy np. przez pół dnia albo gdy przyjdą do niego mechanicy(chyba na złość). Później coś się w nim "zawiesza" i nie ma szans na jakiekolwiek odpalenie. Spece od naprawy piecyków sugerują aby kolejny raz wtopić kaskę i wymienić moduł elektroniczy - ok 330 zł. Powiem szczerze - mi się to nie widzi-co 2 lata ładować trzy stówki.
    Z tego względu chcę kupić nowy piec.
    Tu pojawia się odwieczne pytanie - CO KUPIĆ :/ ???
    Jak zwykle pojawia się dylemat - tanie czy droższe.
    Jestem zdecydowany na większy wydatek ale na piec który posłuży bezawaryjnie dłużej niż 4 lata - u mojej babci działa piec 35 lat - stary ale dobry :).
    Może ktoś doradzić coś dobrego z dłuższym czasem gwarancji?
    Ewentualnie rozważam opcje postawienie na coś tańszego ale z dobrym i nie drogim serwisem.
    Wiem że po rynku krążą piece termetu, vaillanta i junkersa. Nie wiem czy coś jeszcze z nimi konkuruje. Kogo wybrać?
    Zastanawiam się czy ci wszyscy producenci nie opierają się na swojej rodzimej chińskiej produkcji podzespołów, natomiast produkt finalny oklejają swoją etykietką made in germany?
    Proszę o sugestie...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6338684
    michcio1992
    Poziom 13  
    Ocena: 38
    Polecam termeta bo części tanie i serwis na miejscu a jakoscia wykonania dorównuje vaillantowi i junkersowi
  • REKLAMA
  • #3 6338692
    janren
    Poziom 28  
    Ocena: 202
    Ja posiadam junkersa i taki bym polecił.U mnie pracuje już 5 lat bez problemów.
  • #4 6338710
    jaga134
    Poziom 26  
    Ocena: 191
    Również posiadam piec Aristona.Kiedy zaczął mi szwankować,podłączyłem do niego zamiast ogniwa R20,baterię złożoną z 2 akumulatorków NiCd od zepsutego depilatora.Wykorzystałem również zasilacz od w/w urządzenia.Teraz,kiedy piecyk ma trudności z uruchomieniem się podłączam na kilka godzin ładowarkę i piec dalej pracuje. Układ działa już od 2 lat i nie zauważyłem,aby to napięcie w jakiś sposób szkodziło elektronice zamontowanej w piecyku.
  • #5 6338862
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2606
    Tamte stare pracowały dlatego tak długo, bo nie było w nich nijakiej elektroniki. Bimetal, kilka cięgieł i to wszystko. Dzisiaj np. nie ma już bimetali do ich i umrą w tym dniu, kiedy bimetal pęknie.
    Co do nowych, to również polecałbym Junkersa albo Termeta a, może i Vaillanta. Wszystkie, oczywiście na baterię, lub z hydrogeneratorem. Świeczka raczej odpada, bo to koszt gazu do jej palenia non stop. No, chyba, że masz kiepskie ciśnienie wody.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • REKLAMA
  • #6 6339943
    mauri_b
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 528
    Odradzam nowe hdrogeneratory Vaillanta - hałasują jak ruskie dynamo :/
  • #7 6342500
    mirrzo

Nie ma tak strasznie. Wszystko zależy w jakim "pudle" rezonansowym to powiesisz.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #8 6389798
    bombel131
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Witam,
    Zdecydowałem się na zakup Termeta.
    Moja ocena:
    + cena
    + dostępność części
    + serwis
    + gwarancja 2 lata + po przeglądzie przedłużenie o rok
    + ładny desing
    Jedyny minus to zastanawia mnie czy faktycznie ze te pieniążki piecyk będzie mógł posłużyć dłużej niż jego poprzednik...ale to się okaże.
    Za Udzielone info wszystkim serdeczne dzięki
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 6390391
    mirrzo

3 letnia gwarancja pod warunkiem:
    - zamontowania przez Autoryzowanego Instalatora, lub Serwisanta
    - dokonania płatnego przeglądu w 2 roku trwania gwarancji - między 18 a 20 miesiącem przez Autoryzowanego Serwisanta
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #10 6390430
    ws799
    Poziom 10  
    zdecydowanie polecam Junkiersa, ale nie z turbinką, na baterie, mam już 5 lat. Raz w roku czyszconko i wymiana baterii (R20 - 2szt,).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru trwałego pieca gazowego jako zamiennika dla Ariston, który po 6 latach użytkowania wykazuje usterki elektroniczne skutkujące losowym załączaniem i problemami z uruchomieniem. Użytkownik poszukuje modelu o dłuższej gwarancji i niezawodności. Wskazano, że starsze modele działały długo dzięki prostocie konstrukcji bez elektroniki (bimetal, cięgła), natomiast nowoczesne piece wyposażone są w moduły elektroniczne, które mogą ulegać awariom. Rekomendacje obejmują marki Termet, Junkers i Vaillant, z uwagi na dostępność części, serwis oraz jakość wykonania. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania baterii lub hydrogeneratora zamiast świeczki jonizacyjnej ze względu na koszty gazu. Użytkownik zdecydował się na Termet, doceniając cenę, serwis i gwarancję (2 lata plus możliwość przedłużenia o rok po przeglądzie). Podkreślono, że gwarancja 3-letnia wymaga montażu przez autoryzowanego instalatora oraz płatnego przeglądu w drugim roku użytkowania. Wskazano również, że piece Junkers bez turbinki, zasilane bateriami R20, mogą pracować bezawaryjnie przez wiele lat przy regularnej konserwacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA