logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić silniczek bezszczotkowy z CD-ROMu z trzech faz?

Metabaron 24 Kwi 2004 16:50 2394 8
REKLAMA
  • #1 610473
    Metabaron
    Poziom 11  
    Mam pytanko jak zrobic uklad dajacy 3 fazy do malego silniczka bezszczotkowego z cdromu zeby go z bateri lub transformatora ruszyc.
    Nie wiem czy dobrze strzelam ale chyba sie to falownik nazywa :)

Pozdrowienia Metabaron
  • REKLAMA
  • #2 610914
    karbon
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    falownik - układ który z napięcia stałego robi zmienne 8)
    z tego co wiem, to w cdromie jest silnik krokowy (jeżeli chodzi ci o silnik kręcący płytą) :roll:
  • REKLAMA
  • #3 611011
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Wydawalo mi sie ze silnik krecacy plyta to nie jest silnik krokowy. Natomiast silnik ktory porusza soczewka to jest silnik krokowy. Jezeli chodzi o ten drugi to sa sterowniki do silnikow krokowych, mozna znalesc na elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #4 611273
    karbon
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    no to chyba mi sie źle wydawało :?
    kiedyś rozkręciłem aki silnik i wydawało mi się, że jest krokowy 8)
    co do tego silnika poruszającego soczewka, to nie jest do końca prawda, bo w moim starym napędzie ( x8 ) jest w to miejsce wsadzony zwykły silnik :P
  • #5 612733
    Metabaron
    Poziom 11  
    to na bank nie jest silnik krokowy bo modelarze takich samych tylko przewinetych uzywaja do napedu a raczej ciezko sobie wyobrazic skokowa lodke lub samolot ;)
  • #6 612740
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    modelarze używają serwomechanizmów i mozna używać krokowych ale o mniejszym skoku
  • #7 613366
    Metabaron
    Poziom 11  
    to mozliwe tyle ze zaznaczylem ze do napedu !
  • #8 613381
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    teraz to mi zagmatwałeś, przecież do napędu to chyba są spalinowe itp , pod drugie zależy co rozumiesz pod pojęciem napęd, widziałem czołgi napędzane krokowymi ;) a wszystko zależy od wyobraźni
  • REKLAMA
  • #9 614184
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Acula napisał:
    teraz to mi zagmatwałeś, przecież do napędu to chyba są spalinowe itp , pod drugie zależy co rozumiesz pod pojęciem napęd, widziałem czołgi napędzane krokowymi ;) a wszystko zależy od wyobraźni

masz racjie ale w modlelarstwie powstal nowy trend zwany silniki bezszczortkowe i jak napisal kolega wyzej modelarze robia je sami przewijajac np silniki z dyskow trwardych nacza tez je razem np po trzy uzyskuja duza moc mala wage i niezle osiagi dorzuce link jak go trafie
    mam http://modelarstwo.org.pl/technika/akcesoria/silnik_cd/index.html
    P.S. mam ktos plany do jakiejs terenowki 4x4 na silniczek 3,5cm

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania małego silniczka bezszczotkowego z napędu CD-ROM, który wymaga trójfazowego sterowania. Użytkownik pyta o układ generujący trzy fazy z baterii lub transformatora, przypuszczając, że jest to falownik – układ przetwarzający napięcie stałe na zmienne. W odpowiedziach pojawia się wyjaśnienie, że w napędach CD-ROM stosowane są silniki bezszczotkowe, a nie silniki krokowe, które natomiast mogą występować w mechanizmach poruszających soczewką lasera. Modelarze wykorzystują podobne silniki bezszczotkowe, często samodzielnie przewijając uzwojenia, łącząc je po trzy fazy, co pozwala uzyskać wysoką moc przy niskiej masie. Wskazano również na dostępność sterowników do silników krokowych oraz na nowy trend w modelarstwie polegający na wykorzystaniu silników bezszczotkowych z dysków twardych. Podano link do przykładowego opisu takiego silnika. Dyskusja podkreśla różnice między silnikami krokowymi, bezszczotkowymi i serwomechanizmami oraz ich zastosowania w napędach i modelarstwie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA