logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sterownik z płynną regulacją obrotów silnika z CD-ROM?

][mako][ 28 Cze 2005 20:55 3525 4
REKLAMA
  • #1 1614021
    ][mako][
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    witam
    poszukuję jakiegoś schematu jak zrobić sterownik do silnika z cd-romu (ew. dysku twardego) zeby była w niem płynna regulacja obrotów silnika (np. potencjometrem)

niewem czy w dobrym dziale ale trudno :)
  • REKLAMA
  • #2 1646939
    grabek_radek
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    witam to jest silnik krokowy ale nie zawsze bo spotkalem sie ze silnik ktory napedza plyte jest to zwykly liniowy ale w grajkach, ale silniki z cdromu z PC to sa krokowe :) czym sterowac - sterownikiem silnika krokowego, ja budowalem taki od poczatku czyli jakis generatorek tejestr przesowny, albo jeszcze kiedys robilem to przez kompa za pomaca porcu rownoleglego LPT + nie zniszczalne ponad czasowe ULN 2803, moze niezniszczalne to przesadzilem bo sie dzis upalil bo bawilem sie silnikiem z dysku na poczatku jakos chodzil beznadziejnie ale chodzil, ale sie upalil dobrze ze nie kontroler portu rownoleglego :)
  • REKLAMA
  • #3 1647865
    ][mako][
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    hymmm z tego co mi się zawsze wydawało to silnik w cd-romie (dysku twardym) to jest silnik trój fazowy a nie krokowy ale moze się myle a niemiał byś jakiegoś schematu takiego sterownika
    ps nieznam sie za bardzo na elektronice i niepotrafie sam zbudować czegoś takiego
    mi sie wydaje ze to trzeba jakiś generator impulsów (np. NE555) a za nim jakiś rozdzielacz zeby te impulsy podawał na kazdy kabelek w silniku pokolei ale jak to zrobić :?
  • REKLAMA
  • #4 1649061
    grabek_radek
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    Witam nie dalej jestem przekonany ze to silniki krokowe, albo sie myle, moze ktos jeszcze cos napisze o tych silnikach :) podsylam jakis schemacik, napewno bedzie dzialal bo ja taki, kiedys sobie ukladzik robilem :) pozdro
    Załączniki:
    • Jak zbudować sterownik z płynną regulacją obrotów silnika z CD-ROM? SCHEMAT.JPG (18.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1650945
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA