To jest jasne.
Są (tak jak piszesz) trzy czujniki halla rozmieszczone pod kątem 120*.
Quote:
Jedyne co przychodzi mi na myśl to rozstawione w koło 3 czujniki i wirujący w środku mały magnes napędzany małym silniczkiem z regulacją obrotów.
W CD-ROMie silnik obracający płytą to maszyna synchroniczna (nie do końca, ale to uprości rozważania).
Stojan stanowią uzwojenia (które autor postu będzie musiał przewinąć aby zwiększyć moc), wirnik to magnesy (które autor będzie musiał wymienić na neodymowe). Spotkałem się z info że z takiego "przebudowanego silnika" można wycisnąć 100W w impulsie.
No ale do rzeczy. Jeżeli wirnikiem silnika jest magnes, to nie potrzebny jest kolejny mały magnes napędzany małym silniczkiem z regulacją obrotów.
Ten "główny" załatwia całą sprawę.
Można się zapytać - a po co trzy czujniki. Podejrzewam że chodzi o korekcje błędów i określenie kierunku wirowania (ale to moje domniemanie).
No ale wróćmy do mojego pytania (które może źle sprecyzowałem).
Mamy driver i podłączony silnik. Ponieważ ścieżka z informacjami jest zapisana "jak na spirali", a prędkość odczytu/zapisu danych stała - należy zmieniać prędkość obrotową w f-cji położenia lasera względem środka płyty (tak aby prędkość liniowa byłą stała).
No i nurtuje mnie jak zadawana jest prędkość z układu zewnętrznego do drivera (czy jest to PWM, czy jakaś transmisja szeregowa itp). Dąże do tego, że jeżeli wyciągniemy driver z napędu, będzie trzeba podać mu odpowiednie sygnały sterujące, aby zaczął kręcić silnikiem.