logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak przerobić silniczek z CD-ROM na stały prąd i pełne obroty?

Telefunken 06 Feb 2006 19:21 4373 21
  • #1 2268463
    Telefunken
    Level 18  
    Rate: 36
    Witam. Slyszalem o przerobce silniczka z cd . Trzeba przewinac drut i wymienic magnesy. Taka juz moja natura ze wszystko musze pokomplikowac... i tu nasuwa sie pytanie czy mozna by bylo z plytki glownej z cd cos wydlubac (...) zlutowac druga plytke zaeby silnik chodzil normalnie na staly prad osiagal pelne obroty ;] pozdrawiam Adam S ;]
  • #2 2268584
    And!
    Admin of Design group
    Help: 175
    Rate: 784
    Przerobione silniki znajdowały najczęściej zastosowanie w modelarstwie.
    Przeróbki miały dać większą moc, oryginalny sterownik się wtedy nie nadawał.

Można wykorzystać driver z CD-ROM do oryginalnego silnika.
    Trzeba odszukać go na płycie (najczęściej BAxxxx) potem odszukać PDF i zobaczyć jak go wykorzystać.
  • #3 2282390
    Telefunken
    Level 18  
    znalazlem te ba a nawet 2 sztuki, byly od spodu plytki. Dokladnie nazywaja sie ba6869fm i ba5954fp , tylko jak je wykozystac??? w necie nie widze...
  • #4 2282824
    And!
    Admin of Design group
    O ile pamiętam driverem jest ba6869 (zwykle ten który się bardziej grzeje)
    bez pdf będzie trudno również nie mogę znaleźć.

Teoretycznie mógbyś zrobić falownik trójfazowy ale cena za 6 tranzystorów kluczujących i resztę elektroniki jest nieopłacalna.

Nadal myślę że wykorzystanie elektroniki od tego (bądź innego) CD-ROM będzie optymalne.
  • #6 2283884
    john_t
    Level 29  
    Help: 127
    Rate: 89
    mrrudzin wrote:

Tak na marginesie - jak realizowane jest zadawanie prędkości obrotowej w takim driverze?

Z PDF'a wynika że zastosowano czujniki Halla czyli czujniki pola magnetycznego które podają na drivera 3 sinusy przesunięte co 120°.
    Jedyne co przychodzi mi na myśl to rozstawione w koło 3 czujniki i wirujący w środku mały magnes napędzany małym silniczkiem z regulacją obrotów. Zadaniem układu sterującego jest wytworzyć wirujące pole magnetyczne o zmiennej szybkości wirowania.
  • #7 2283954
    mrrudzin
    Level 39  
    Help: 516
    Rate: 580
    To jest jasne.
    Są (tak jak piszesz) trzy czujniki halla rozmieszczone pod kątem 120*.
    Quote:

Jedyne co przychodzi mi na myśl to rozstawione w koło 3 czujniki i wirujący w środku mały magnes napędzany małym silniczkiem z regulacją obrotów.

W CD-ROMie silnik obracający płytą to maszyna synchroniczna (nie do końca, ale to uprości rozważania).
    Stojan stanowią uzwojenia (które autor postu będzie musiał przewinąć aby zwiększyć moc), wirnik to magnesy (które autor będzie musiał wymienić na neodymowe). Spotkałem się z info że z takiego "przebudowanego silnika" można wycisnąć 100W w impulsie.
    No ale do rzeczy. Jeżeli wirnikiem silnika jest magnes, to nie potrzebny jest kolejny mały magnes napędzany małym silniczkiem z regulacją obrotów.
    Ten "główny" załatwia całą sprawę.
    Można się zapytać - a po co trzy czujniki. Podejrzewam że chodzi o korekcje błędów i określenie kierunku wirowania (ale to moje domniemanie).
    No ale wróćmy do mojego pytania (które może źle sprecyzowałem).
    Mamy driver i podłączony silnik. Ponieważ ścieżka z informacjami jest zapisana "jak na spirali", a prędkość odczytu/zapisu danych stała - należy zmieniać prędkość obrotową w f-cji położenia lasera względem środka płyty (tak aby prędkość liniowa byłą stała).
    No i nurtuje mnie jak zadawana jest prędkość z układu zewnętrznego do drivera (czy jest to PWM, czy jakaś transmisja szeregowa itp). Dąże do tego, że jeżeli wyciągniemy driver z napędu, będzie trzeba podać mu odpowiednie sygnały sterujące, aby zaczął kręcić silnikiem.
  • #8 2284009
    john_t
    Level 29  
    Help: 127
    Rate: 89
    mrrudzin wrote:

Można się zapytać - a po co trzy czujniki. Podejrzewam że chodzi o korekcje błędów i określenie kierunku wirowania (ale to moje domniemanie).
    No ale wróćmy do mojego pytania (które może źle sprecyzowałem).
    Mamy driver i podłączony silnik. Ponieważ ścieżka z informacjami jest zapisana "jak na spirali", a prędkość odczytu/zapisu danych stała - należy zmieniać prędkość obrotową w f-cji położenia lasera względem środka płyty (tak aby prędkość liniowa byłą stała).
    No i nurtuje mnie jak zadawana jest prędkość z układu zewnętrznego do drivera (czy jest to PWM, czy jakaś transmisja szeregowa itp). Dąże do tego, że jeżeli wyciągniemy driver z napędu, będzie trzeba podać mu odpowiednie sygnały sterujące, aby zaczął kręcić silnikiem.

Trzy czujniki są po to aby wytworzyć 3 fazowy sygnał sterujący (wymaga tego driver a jeden czujnik wytwarza pojedynczy sin.)
    A z tą stałą prędkością odczytu danych to niezupełnie tak. Jeśli odczyt danych jest buforowany to odczyt z płyty nie musi odbywać się ze stałą prędkością.
  • #9 2284083
    mrrudzin
    Level 39  
    ale generalizując (wiadomo że jest jakaś rozdzielczosć regulacji prędkości) prędkość obrotowa płyty przy odczycie z daną prędkością (np 16x) jest różna "na początku" i "na końcu" płyty mówiąc już bardzo kolokwialnie :)
  • #10 2284309
    lechoo
    Level 39  
    Help: 377
    Rate: 546
    Oryginalne drivery z CDROM-ów nie nadają się do zasilania przerobionych silniczków, potrzebują bowiem wielokrotnie większego prądu niż silniczek nie przerabiany. Dobrze wykonane przeróbki silniczków od CD pozwalają uzyskać moc na wale silniczka wynoszącą ponad 100W.
  • #11 2284469
    And!
    Admin of Design group
    Do przerobionych się nie nadają, ale mimo wszystko zawierają w sobie bardzo ciekawe funkcje. Bezpośrednie wejścia dla czujników hala, hamowanie silnika , synchoronizacja prędkości, logika falownika.
    Bardzo wygodne sterowanie, zwykle napięcie na jednym z wejść reguluje obroty a stan na innym kierunek.

Można by spróbować wykorzystać układ do sterowania tranzystrorami odpowiedniej mocy. Trochę drogo to wyjdzie (6 MOSfetów i w dodatku 3 z kanałem P). Ale mamy chociaż załatwione doskonałe sterowanie z kontrolą obrotów niezależną od obciążenia.

Trzeba by sprawdzić jaką wydajność prądową ma najmocniejszy BAxxxx (chociaż małoprawdopodobne że podoła przerobionym silnikom).
  • #12 2284490
    mrrudzin
    Level 39  
    Quote:

Bardzo wygodne sterowanie, zwykle napięcie na jednym z wejść reguluje obroty a stan na innym kierunek.

A czy prędkość reguluje się zmieniając napięcia analogowo czy może PWM? Bardziej byłbym za tym drugim.

Quote:

Można by spróbować wykorzystać układ do sterowania tranzytrorami odpowiedniej mocy. Trochę drogo to wyjdzie (6 MOSfetów i w dodatku 3 z kanałem P).

Niektóre drivery (w przypadku falowników) mają zaimplementowane źródło prądowe, które "odsysa" ładunek z bramki przy wyłączaniu tranzystora. Pozwala to na szybsze wyłączenie. Czy driver w CD-Romie też ma taką zdolność? Jeżeli podłączymy dodatkowe tranzystory - nie będą one wyłączały się zbyt wolno?
  • #13 2284537
    And!
    Admin of Design group
    Sterowanie BAxxxx jest z zewnątrz analogowym sygnałem.
    Sam BAxxxx synchronizuje szybkość falownika z zadaną sprawdzając odczyty z czujników hala.
    BAxxxx ma wydajność pewnie około 1A (steruje silnikiem bezpośrednio), jeżeli wykorzystać go do sterowania bramkami dodatkowych tranzystorów wykonawczych to przy takiej wydajności powinien sobie poradzić zarówno z pompowaniem jak i odsysaniem ładunku z bramek, nawet przy dużych częstotliwościach.
  • #14 2286891
    Telefunken
    Level 18  
    No to jak przewine uzwojenie i dam magnesy nowe to silnik bedzie sie krecil noramlnie po podlaczeniu stalego pradu????Znalazlem kilka stron z roznymi rodzajami nawiniecia drutu ale w sumie niebardzo rozumiem. Moze ktos mi podpowiem. Stojan ma 9 zębów.
  • #15 2287101
    mrrudzin
    Level 39  
    Quote:

No to jak przewine uzwojenie i dam magnesy nowe to silnik bedzie sie krecil noramlnie po podlaczeniu stalego pradu????

Niestety nie. Jest to silnik synchroniczny, więc na zaciski stojana musisz podać napięcia generowane przez driver (nie wiem jaki jest rozkład pola w tych silnikach - czy sinusoidalny czy trapezoidalny).
    Driver generuje przebiegi napięć i prądów w taki sposób aby w silniku powstało wirujące pole magnetyczne. Ponieważ na wirniku znajduje się magnes(y) - będzie on "podążał" za polem wytwarzanym przez stojan (tak jak dwa magnesy się przyciągają / odpychają).
    Przewinięcie uzwojeń stojana i wymiana magnesów ma tylko na celu zwiększenie momentu silnika (dajesz uzwojenia, przez które można przepuścić większy prąd i magnesy, które mają indukcję na bardzo wysokim poziomie (ok 1,3 T - zależy od magnesów) nie do wytworzenia przez standardowe magnesy ferrytowe).
  • #16 2306812
    Telefunken
    Level 18  
    a wiatraki od komputera??? tamte silniki są bardzo podobne??? a jakos działaja normalnie...
  • #18 2308284
    mrrudzin
    Level 39  
    Gdybyś zdemontował silnik od wentylatora - zobaczyłbyś że również tam siedzi driver, który streruje odpowiednio właczaniem/wyłączaniem cewek. Silniki te nazywa się bezszczotkowymi, ponieważ mają komutator elektroniczny (czyli ów driver). W normalnym silniku prądu stałego masz komutator mechaniczny + szczotki.
  • #19 2311700
    Telefunken
    Level 18  
    no tylko ze silnik od wiatraka za malo obrotow kreci... a mozna bylo by go stuningowac????
  • #20 2515675
    rychu425
    Level 11  
    Rate: 1
    Wpadlem gdzies na taki ukladzik ml4425/4426 ktory chyba by sie nadawal do sterowania silniczkiem BLDC ale nieiwem czy mozna go kupic bez problemu w Polsce nie testowalem go.
    Sam juz od dluzszego czasu kombinuje nat takim sterownikiem do silnika bezkomutatorowego, narazie popelnilem sterownik z czujnikami halla na na 89c2051 i smiga bez problemu ale w modelu prowadzenie 5+3 przewodow do silnika to sie mija z celem.
    Moze kotos ma juz taki driver bez czujnikow polozenia.
    Ja mam taki jeden orginalny jakiejs chyba japonskiej firmy do 25A i niezle sie sprawuje ale trudno go skopiowac.
    Attachments:
    • an-42004.pdf (665.57 KB) You must be logged in to download this attachment.
  • #21 3097219
    gofolek
    Level 2  
    Czesc wam wszystkim mam do was sprawe potrzebuje pomocy w sprawie przerobienia silniczka z CD-ROMU, jak go mam przewinac i jak podlaczyc. prosze o jakis schemat. Wysylajcie na moja poczte robertogofol(_at_)op.pl

Topic summary

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki silniczka z napędu CD-ROM na zasilanie stałym prądem i uzyskanie pełnych obrotów. Silniki te są maszynami synchronicznymi z magnesami trwałymi na wirniku i uzwojeniami stojana, które wymagają sterowania falownikiem generującym trójfazowe napięcia o odpowiednim przesunięciu kątowym (zwykle 120°). Oryginalne drivery (np. układy BA6869FM, BA5954FP) sterują silnikiem za pomocą sygnałów z trzech czujników Halla i synchronizują prędkość obrotową, jednak nie nadają się do zasilania przerobionych silników o zwiększonej mocy, gdyż wymagają większego prądu. Przeróbka polega na przewinięciu stojana drutem o większym przekroju i wymianie magnesów na silniejsze neodymowe, co pozwala uzyskać moment obrotowy nawet do 100W. Sterowanie prędkością odbywa się analogowo, a driver synchronizuje falownik z sygnałami z czujników Halla. Możliwe jest wykorzystanie oryginalnych driverów do sterowania tranzystorami mocy (MOSFET), co jednak zwiększa koszty i wymaga dodatkowej elektroniki. Silniki z wentylatorów komputerowych są podobne, również bezszczotkowe, ale mają niższe obroty i mniejszą moc. Alternatywnie można rozważyć użycie dedykowanych układów sterujących BLDC, takich jak ML4425/4426, choć ich dostępność może być ograniczona. W sieci dostępne są schematy i fora z dodatkowymi informacjami na temat przeróbek i sterowania silnikami BLDC z CD-ROM.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT