logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o weryfikację schematu sterownika silnika krokowego z ULN2803A i LM324N

pietero 31 Mar 2009 16:33 3856 4
REKLAMA
  • #1 6358128
    pietero
    Poziom 10  
    Witajcie zamierzam zrobić sterownik silnika krokowego unipolarnego do mojego flower-a chce żeby jakiś bardziej doświadczony elektronik obejrzał ten sterownik. Jest on podobno sprawny ale chciałbym być pewny że tak jest.
    Sercem układu jest 8-bitowy mikrokontroler z pamięcią, układem wykonawczym jest ULN2803A wraz z wzmacniaczem operacyjnym LM324N. Oczywiście potrzebny jest do PIC-a program który mam, zgromadziłem już wszystkie części, wytrawiłem płytkę i wywierciłem otwory na części. Do programowania PIC planuje użyć
    prostego programu JDM i programatora którego zdobyłem na elektrodzie.W tej chwili nie mam czasu ale jak tylko będę miał to zabieram sie do pracy, daje tutaj niektóre zdjęcia mojego urządzenia.

Proszę o przeglądniecie schematu.
    Załączniki:
    • Prośba o weryfikację schematu sterownika silnika krokowego z ULN2803A i LM324N Konstrukcja flowera(zdjęcie ze starą elektroniką).jpg (35.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Prośba o weryfikację schematu sterownika silnika krokowego z ULN2803A i LM324N Photo-0046.jpg (62.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Prośba o weryfikację schematu sterownika silnika krokowego z ULN2803A i LM324N block%20diagram.gif (5.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Prośba o weryfikację schematu sterownika silnika krokowego z ULN2803A i LM324N Schemat sterownika krokowego na uderzenie basu.jpg (57.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 6358751
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Proszę by kolega zapoznał się z regulaminem forum, a następnie poprawił wyrazy zaznaczone przeze mnie na czerwono.
  • REKLAMA
  • #3 6361503
    elitewrath
    Poziom 11  
    Witajcie.
    Ja też przymierzam się do zbudowania urządzenia, a dokładnie skanera dyskotekowego na tym sterowniku - ale chcę na razie wykorzystać tylko część audio bez mikroprocesora ponieważ chciałbym aby mój układ pracował na licznikach, a wszelkie rozkazy odbywałyby się na bramkach AND i NAND.

Również budowałem ten wcześniejszy sterownik Flip Flop na silnik DC - i co prawda działał, ale nie byłem z niego zadowolony - nawet po przeróbkach - ten filtr dolnoprzepustowy strasznie był podatny na zakłócenia, tzn. jak muzyka była szybka i bardzo głośna to układ przestał przerzucać w rytm muzyki tylko "zawieszał się" i silnik kręcił się w jedną stronę. Oczywiście zbudowałem układ który zatrzymuje pracę silnika natychmiastowo gdy był brak basu czy dźwięku (wykorzystałem do tego scalak 4081 na bramkach AND) i wszystko pięknie działało do czasu gdy zrobiło się naprawdę bardzo głośno.

Dlatego postanowiłem również wykorzystać ten oto układzik podany powyżej przez kolegę Pietero. I do tego oczywiście silniki krokowe.
    Też znalazłem ten sterownik na necie - autor pisał że działa bez kłopotu, również ktoś zbudował zmieniacz koloru na tym sterowniku i też działał. Był gdzieś tam podany kod (soft) jaki wklepać trzeba do tego procka w pliku .txt, ale ja na razie o programowaniu mikro-kontrolerów jestem zielony i nic nie wiem :)
    Dlatego spróbuję rozwiązać ten kłopot za pomocą liczników i bramek.
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #4 6364725
    pietero
    Poziom 10  
    Dzięki kolego że mi napisałeś że ktoś już ten układ uruchomił i działa. Jeżeli chodzi o mnie to o programowaniu to też za dużo nie wiem lecz gotowy program do procka potrafię wgrać bez problemu.
    Masz racje jest tam podany soft do mikrokontrolera i wydaje mi sie ten efekt na tym mikrokontrolerze będzie działał świetnie. Miałem ostatnio dostęp do Broken Swing-a Trix i tam jest zastosowany też mikrokontroler i efekt działa zdumiewająco, niestety nie posiadam takiego softa żeby sterować dwoma silnikami logicznie bo z resztą układu nie było by problemu. Kolego zachęcam do zastosowania mikrokontrolera(dodaje widok sterownika z Trix-a od strony elementów)
    Załączniki:
    • Prośba o weryfikację schematu sterownika silnika krokowego z ULN2803A i LM324N 100_0947.jpg (84.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 6482087
    pietero
    Poziom 10  
    Chciałabym prośić o pomoc, poniważ zbudowałem ten sterownik i nie działa dałem stabilizatory 12v i 5 v tak jest w schemacie tylko nie dałem warystora na LM324N, program wgrałem do PIC-a pomyślnie poprzez JDM- programer i układ nie działa jedynie to czasami załańcza jedno uzwojenie na silniku krokowym i tyle, Autor napisał że trzeba zapełnic 3 lokacje na pamieci EPROM. Widocznie jest błąd w programowaniu albo coś pomyliłem w układzie, jeżeli ktoś to już robił to prosze o pomoc.
REKLAMA