logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aiwa CX-NR41EZ - karuzela CD działa, ale nie obraca płyt. Co sprawdzić?

chetny2 02 Kwi 2009 16:19 1804 3
REKLAMA
  • #1 6366436
    chetny2
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam. Wieża Aiwa model CX-NR41EZ. Nie odtwarza płyt CD. Karuzela się kręci ale nie może obrócić płytką tak jakby silnik padł.Podłożyłem inny używany o tych samych oznaczeniach-to samo.Napięcie na silniku wacha się ale w najlepszym momemcie to 1,5 V. Po odpięciu silnika(bez obcią żenia) napięcie zachowuje się tak samo jak z silnikiem.Scalak sterujący silnikami dostaje napięcie 6 V i nie grzeje się.Wieże naprawiam bardzo żadko i brak mi praktyki.Nie mogę znaleść schematu więc też nie wiem jakie napięcia powinny być .Tasiemki przedzwoniłem,są ok. Laser KSM 213RSC to oznaczenie lasera z mechanizmem a oznaczenia samego lasera brak,ale podejrzewam,że to będzie jakiś KSS 213 ale nie wiem co oznacza RSC.Proszę o sugestie bo nie wiem czy wymieniać laser czy szukać w sterowaniu.
  • REKLAMA
  • #2 6369400
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Jeśli optyka wyczyszczona, laser "świeci", prawidłowo rozpoczyna start od pracy soczewki "góra-dół" a płyta nie startuje - to ja stawiam na czytnik KSS213. Z praktyki - mam pod ręką zapasowy napęd z tym popularnym KSS213 i podstawiam w kilka minut, bo szkoda mi czasu na dodatkowe pomiary.
    Jeśli nie masz sprawnego KSS możesz spróbować zaznaczyć pozycję PR prądu tegoż laserka i obrócić kilka stopni w lewo. Czasami ożywa i już wiadomo co dalej - słaba emisja.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 6370015
    chetny2
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dzieki za odpowiedż.Właśnie podstawiłem nowy laser z mechaniką (oczywiście ściągnąłem zworkę) i nadal to samo.
  • #4 6370081
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA