logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie kilkoma siłownikami liniowymi o różnej długości - jakie sterowniki?

murdock 02 Kwi 2009 20:21 2874 4
  • #1 6367373
    murdock
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie sterowania siłownikami liniowymi. Chodzi mi o to aby jednocześnie sterować kilkoma siłownikami o różnej długości, np. tak żeby pierwszy wysunął się o 50 mm drugi o 100mm a trzeci włączył się kiedy drugi wysunie się na 80 mm. Czy są dostępne jakieś sterowniki na rynku i jakich producentów. Pisze to pytanie tutaj bo nie miałem nigdy z tym do czynienia i zawsze lepiej zapytać fachowców :P
  • #2 6368179
    Zgredzio69
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Jeśli siłownik liniowy to znaczy działający w sposób ciągły a nie dwustanowy np. siłownik membranowy to wystarczy zastosować przetwornik prąd/ciśnienie (www.samson.com.pl) i sterownik z modułem AQ. Uzyskujesz dowolny wysuw w zalezności od wystawionego prądu w zakresie 0-20 mA przy inkrementacji 1/2^16.
  • #3 6372456
    murdock
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    ale chodzi mi o siłowniki elektryczne (aktuatory liniowe)
  • #4 6379432
    Zgredzio69
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Problem uzgodnienia terminologii jak widzę. Siłowniki liniowe to domyślnie układy w których odwzorowanie sygnał wejście i sygnał wyjście to zależność liniowa. Tyle teoria. Natomiast kwestia tego jakim medium sterujemy to inna bajka.
    W każdym razie do wyboru są dwa podejścia i obydwa osiągalne :
    1. dwustanówka - wyjście dyskretne PLC do wejścia siłownika dla zabezpieczenia poprzez przekaźnik
    2. analogówka - wyjście analogowe PLC do wejścia siłownika (uwaga na prądy obciążenia wyjścia PLC)

W rozwiązaniu 1 trzeba decydować sie na różne siłowniki o skokach ustalonych poprzez konstrukcję.
    Rozwiązanie 2 jest bardziej uniwersalne, ale i kosztowniejsze ze względu na wyjścia analogowe.
    Pozostaje jeszcze podstawowe pytanie tj. jakie obciążenie w [N]
    będzie przykładane do trzpienia siłownika. Nie wiem czy o to dokładnie chodziło, w razie czego służę pomocą przy określaniu dokładnej konfiguracji.
  • #5 6390716
    szarak65
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Ewentualnie sterować dwustanowo, a czytać pozycję siłownika. Każdy sterownik który będzie miał analogowe wejście mozna zastosować. Wejscie zależne od sygnału z siłownika 4-20 mA lub 0-10V. Resztę trzeba zrealizowac w sterowniku.
REKLAMA