logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie elementy do modelu suwnicy bramowej z automatyzacją na PLC Siemens?

siwy986 03 Kwi 2009 16:14 2839 2
  • #1 6370191
    siwy986
    Poziom 1  
    WITAM
    mam zamiar wykonać model suwnicy bramowej, która będzie jeździła po szynach do przodu i do tyłu, w górnej części ma przesówać się na boki oraz ma opuszczać i podnosić elektromagnes. suwnica ma przenosić niewielkie klocki z punktu startowego na jedno z 6 stanowisk. wszystko ma odbywać się automatycznie. całość ma mieścić się na platformie ok 0,5m x 0,5m i mieć wysokość ok 40 cm
    Proszę o poradę jakich elementów powinienem użyć do tego projektu tak aby wszystko działało jak najlepiej.

wstępnie myślałem o wykorzystaniu takich elementów:
    -3 sterowniki silnika krokowego wobit SMC 50
    -sterownik plc siemens s7-200
    -elektromagnes własnej roboty
    -3 silniczki krokowe tylko jeszcze nie wiem jaki. w domu posiadam silniczki minebea PM35S-048, mitsumi M42SP-6P, mitsumi M35SP-10N, oraz jeszcze jakieś silniczki od drukarki HP

proszę o pisanie co jeszcze musiał bym zastosować albo które z elementów powinienem zastąpić
    Z góry dziękuję pozdrawiam
  • #2 6372468
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    Pomysł ciekawy.
    Ja do napędu suwnicy zastosowalbym zwykły silniczek, a pozycję suwnicy sprawdzałbym jakimiś ukrytymi TL-kami, np. Keyence 108(typu dokładnie nie pamiętam, jak trzeba mogę sprawdzić, tanie, ok.80zł /sztuka, detekcja ok. 1mm odleglości). Dla każdej pozycji jedna tl-ka, czyli 7 szt. Jest to tańsze niż zsrwo, a sądzę sprawdzi się. Podobnie do opuszczania / podnoszenia elektromagnesu - też jakieś czujniki położenia, a nie serwo. I zostaje tylko przesów poziomy elektromagnesu na suwnicy. Tego nie wiem, jak będzie kilka punktów zrzutu to chyba lepiej jakieś małe serwo, jak nie to też Tl-kę czy coś takiego. Serwa są dokładne, ale i tak trzeba określać ich bazę, i trudniej to oprogramowac od zwykłych tl-ek. A dla takiego modelu nie potrzeba dokładności 0,1mm, bo magnes opuszczjąc się będzie miał wachnięcia. 1-2mm w dokładności zatrzymania wystarczy w zupelności, a tl-ki to zapewnią,
    A co do procesora to dobrze wybrać ten typ, w którym Pan już wcześniej pracował, pisał programy, i w ogóle swobodnie się czuje.
    Pozdrawiam i owocnych rozważań, jakby co to tu jeszcze zaglądnę.
  • #3 6978073
    WojtekWojtek
    Poziom 10  
    Ja do zaprogramowania suwnicy użył bym mikrokontrolera 89s51. Programator tani do zrobienia, łatwo się programuje w "c".
REKLAMA