logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować makietę inteligentnego domu z PLC GE Fanuc/Siemens S7-200?

grisha_g 13 Mar 2008 22:24 13221 23
  • #1 4906479
    grisha_g
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich!
    Mam taki problem: chcę zbudować makietę inteligentnego domu. Całość ma być sterowana przez PLC: jakiś ge fanuc lub siemens s7 200. Chciałbym rónież, aby różne parametry tego budynku były regulowane za pomocą PC (np przyciskiem na ekranie monitora właczam/wyłączam obiekt/układ na makiecie ).

Jak to rozwiązać???

Może zaoferujecie jakieś programy do tego typu wizualizacji najlepiej w języku polskim (ale nie koniecznie). Może jakieś tutoriale, opisy do zaproponowanego programu????

POZDRAWIAM!!!
  • #2 4906665
    Thomash3
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam

Proponuję rozwiązanie może nie najtańsze, ale pewne i sprawdzone.

Sterownik Siemens serii S7-200 + PC Access (serwer OPC) + Wonderware InTouch (program do wizualizacji - podręczniki i informacje na stronie http://www.astor.com.pl/www/Centrum_techniczne/Wonderware_InTouch/index.html).

Z tym, że prawdopodobnie będziesz potrzebował dużo wejść / wyjść pomiarowych, więc CPU 221 i 222 raczej odpadają. CPU 224 ma 14 I/10 O, a CPU 226 ma 24 I/16 O. Poza tym np. do pomiaru temperatury będziesz być może potrzebował wejść analogowych, zatem będzie potrzebny moduł rozszerzający (chyba że kupisz CPU 224XP). Jeśli ma być to tylko do makiety, nie musi być w ogóle sygnałów analogowych.

Podsumowując może być to bardzo drogi interes, wszystko oczywiście zależy od tego, jak dużo i jakie zastosujesz czujniki pomiarowe, czym chcesz sterować, itp.

Aby zaoszczędzić, możesz zastosować też dużo tańsze sterowniki innych producentów.

Pozdrawiam
  • #3 4906778
    grisha_g
    Poziom 11  
    OK. A jak to wszystko ze sobą zgrać??? czy do tego służy PC access??? Co to tak własciwie jest?? Bo jeszcze się z tym chyba nie spotkałem. Czy te programy (PC access i in touch) także będą współpracowac z innymi sterownikami (np ge fanuc, bo z LOGO chyba nie?!?!?)???
  • #4 4906854
    Thomash3
    Poziom 13  
    Program PC Access służy do komunikacji sterownika Siemens z programem wizualizacyjnym. Sam InTouch (właściwie Woderware FactorySuite, czyli cały pakiet) niby posiada też takie oprogramowanie, jednak w moim przypadku nie mogłem za jego pomocą połączyć sterownika z InTouchem. InTouch powinien współpracować ze wszystkimi sterownikami programowalnymi, gdyż on nie współpracuje z nimi bezpośrednio, tylko z danymi właśnie z np. serwera OPC. Jeśli połączysz sterownik z komputerem przez taki program i komputer będzie "widział" aktualny stan wejść, wyjść i komórek pamięci sterownika, to raczej na pewno będziesz mógł połączyć go z oprogramowaniem wizualizacyjnym.

PS. Może inne wykorzystując programy wizualizacyjne można pominąć ten serwer, gdyż mogą mieć wbudowane aplikacje do połączenia ze sterownikami. Chyba np. "iFix" to potrafi.

Pamiętaj, że ja tylko proponuję to co znam i używam. Na rynku jest jeszcze dużo innych rozwiązań, możliwe że prostszych i tańszych, poszukaj np. na stronach:

http://www.ant-iss.com/397/ant/?gclid=CMDd7tmdi5ICFQoGuwod1F839w

http://www.abmicro.com.pl/intellution/_ifix_4.htm

Pozdrawiam
  • #5 4906990
    skuras
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Może lepiej oprzeć sterowanie o jakiś przekaźnik logiczny (Logo , Alpha, Zelio) zrezygnować z komputera. Parametry wyświetlisz na ekranie, a rózne elementy wykonawcze bedziesz mógł sterować z klawiatury. W sumie to jest bardziej funkcionalny układ do sterowania domem niż sterownik + wizualizacja. Np. sterownik Alpha (Mitsubishi) kosztuje około 500 zł już taki bardziej wypasiony. Dodatkowo odpada Ci problem z wejściem analogowym ponieważ te sterowniki maja przeważnie już kilka takich wejść.
    http://www.mpl.pl/produkty.php?Show=alpha/n_alpha
  • #6 4907045
    cesario
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam, ze swojej strony moge dodac tyle iz rozwiazanie proponowane przez kolege Thomash3 jest ok. Jednak w moim przypadku zamiat systemu wizualizacji Wonderware InTouch uzylbym WINNCC Siemensa. Ale oczywiscie jest to rozwiazanie ekstremalnie drogie.
    Rozwiazanie k. Skurasa rowniez godne uwagi. Ze swojej strony moge dodac ze warto zapoznac sie z oferta Moeller Easy! Sterownik rowniez oferuje fajne mozliwosci wizualzacyjne.
    Pozdrawiam
  • #8 4910709
    grisha_g
    Poziom 11  
    OK dzięki za propozycje. Zdecydowałemsię na Intouch 9.5 i zaczynam go poznawać. potrzebuję jakiś symulator bo niestety jeszcze nie mam sterownika. może ktoś mi coś zaproponuje (wiem że starsze wersje mają DDE Serwer Simulator i da się sprawdzić stworzony program) do tej wersji

Pozdrawiam
  • #9 4921935
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 132
    Witam,
    nie wybrałeś najlepiej (dla swojego celu)
    proponuje CoDeSys (np Xsoft Moellera) w jednym programie masz oprogramowanie PLC, wizualizację oraz symulator sterownika i wizualizacji
    działa również w wersji demonstarcyjnej

pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak zbudować makietę inteligentnego domu z PLC GE Fanuc/Siemens S7-200? codesys.gif (19.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować makietę inteligentnego domu z PLC GE Fanuc/Siemens S7-200? 2.gif (38.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4922268
    zaspany
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    falowniki.com przedstawił ciekawą alternatywę.
    Mozna wiąść easty control (taka ulepszone 819:) ) i tam w codesys jest mozliwosc zrobienia wizualizacji ale to bardziej z mysla o automatykach a nie uzytkowniku domowym chociaż chyba gdzieś czytałem że można ruchomic tą wizualizacje jak HMI.
  • #11 4924976
    Artik_b
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam,

CoDeSys i wszystkie jego klony dostosowane do poszczególnych firm - doskonałe rozwiązanie. Sterowanie i wizualizacja + symulator, no i bez potrzeby konfigurowania OPC.

Uczysz się jednego - znasz wiele. Sterowniki pod CoDeSys robią m. in. Wago (I/O System), Beckhoff (TwinCat), Moeller (Xsoft).

Jeśli masz się czegoś uczyć od początku, to już lepiej CoDeSys niż Intouch. Zdecydowanie...

Pozdrawiam

Pozdrawiam
  • #12 4932684
    flast
    Poziom 11  
    Proponuję sterownik Fatek (oprogramowanie darmowe) + darmowy DDE serwer + aplikacje w Excelu (lub inna aplikacja która potrafi poprzez DDE skomunikować się z DDE serwerem) i prosty skrypt w VBA. Mam wrażenie, że zdecydowanie najtaniej i legalnie.

Pozdrawiam
  • #13 5152791
    multiprojekt_kg
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witam,

tak tylko do postu flast...

szkolenia w Warszawie i Krakowie na FATEKu sa bezpłatne w siedzibie MULTIPROJEKTu...

i wydaje mi się że cenowo do takiego typu sterowania nic nie przebije tego sterownika.

również jeśli ktoś chce napisać sobie swoją komunikację PC - PLC udostępniamy protokół FATEKa.

Zapraszam do zapoznania się z tym produktem.

W razie pytań proszę o kontakt.

Krzysztof Gołąb
    501 519 616
    kgolab(malpa)multiprojekt.com.pl
  • #14 5404057
    Glinek
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    InTouch nie potrzebuje serwera OPC do komunikacji ze sterownikami GE Fanuca. W pakiecie znajduje się moduł GESNP który pozwala na komunikacje przez RS232 wykożystując protokół SNP

Jeśli chodzi o symulator sterowników GE Fanuc to:
    http://www.ely.pg.gda.pl/kss/Symulator.exe
    Widziałem ten plik też na elektrodzie w dziale download.

Jestem w trakcie realizacji pracy mgr i napisałem program komunikujący się ze sterownikiem poprzez RS-232 i protokół SNP. Rozpoznaje typ sterownika, umożliwia Stop/Run, itd... Kopiuje on wybrane obszary pamięci do bazy danych MySQL i wyświetlane one są na odświeżającej się stronie w php. (używam krasnal serv) Bez problemu można także wpływać na zawartość pamięci z poziomu przeglądarki internetowej.

Jak skończę to umieszczę to gdzieś i będzie można legalnie mieć wizualizację sterowników gefanuc za darmo korzystając tylko z open sourcowego oprogramowania.
  • #15 5409844
    aprzycho
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Witam,
    A ja bym zaproponował Koledze zrealizowanie tego typu układu na centrali Integra firmy Satel. Zazwyczaj ludzie wykorzystują ją jako centralę alarmową ale to może też słuzyć do prostej automatyki domu, W prosty sposób można zrealizować funkcje, wizualizacja są gotowe darmowe programy Guardx . Pełno różnych czujek jest w ofercie. Można oprogramać wyjścia. Zasada podobna jak PLC a nawet prościej. Można obsługiwać poprzez telefon , gsm, ethernet.

Warto się zastanowić

pozdrawiam
  • #16 5704638
    kondruss
    Poziom 11  
    Mam do wykonania pewien projekt w Codesys (chodzi tutaj o linie produkcyjną majonezu) Program ten jest dla mnie nowy, ale nie mam wyboru czy zły czy dobry muszę w nim projekt zrobić...

Czy posiada ktoś literaturę do Codesys po Polsku? Angielskim też nie pogardzę (pdf)

MK
  • #17 5711087
    shadoweyes
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Znalazłem pdf-y może się przydają. Niestety po angielsku.
    Załączniki:
    • SPS - First Steps With Codesys v23.pdf (72.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Codesys Visualization.pdf (708.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 5711698
    mipl
    Poziom 12  
    Podreczniki do CoDeSys v2.3 od Moeller po polsku

Programowanie sterownikow
    ftp://ftp.moeller.net/DOCUMENTATION/AWB_MANUALS/h1437p.pdf

Wizualizacja
    ftp://ftp.moeller.net/DOCUMENTATION/AWB_MANUALS/h1528p.pdf

Pozdrawiam
  • #19 5713169
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Witam,

podstawy i pomoc uzyskasz na:

codesys.pl

pozdrawiam
  • #20 5832574
    kondruss
    Poziom 11  
    Mam pytania na temat wizualizacji... Czy Codesys nie robi problemów jak wsadzę dużo grafiki zewnętrznej do wizualizacji? Do wykonania mam "Eko Dom" (własna elektryczność, energia geotermalna, itp) Malowanie domu w codesysie dla mojego wykładowcy nie wchodzi w rachubę... Ma być piękny kolorow dom.

Zamierzam wszystko malować w Corel Draw.

Chyba, że ktoś ma inny pomysł.

MK
  • #21 5832659
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Witam,
    w codesysie nic nie malujesz... możesz stosować zewnętrzne grafiki w różnych formatach graficznych, oczywiście im "lżejsze" tym lepiej...
    pozdrawiam
  • #22 6094759
    swietlik16
    Poziom 11  
    Ja polecam jako tanie rozwiązanie sterownik LOGO! łatwo zrobić program. Lub Beckhoff podłączony do karty sieciowej pc. można zrobić wizualizację.
  • #23 6270579
    cp2020
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ja polecam wykorzystanie OPC. Jeżeli będziesz chciał rozbudować system i dodać jakieś inne sterowniki to wszystko podłączysz pod Server OPC. NA PC zainstalujesz dowolną aplikację SCADA (InTouch, Wizcon, iFix) i masz gotowy system. Łatwy do rozbudowy :]

Tu jest serwer do którego można szybko dorobić drivery dla różnych urządzeń: CommServer

Możesz też poczytać na temat OPC
  • #24 8016107
    DanielBochen
    Poziom 1  
    Witam wszystkich, widze ze ten temat jest juz troche przestazaly ale.
    Proponuje LabView z NationalInstruments, wiem ze moze i byc troche drobi, ale ich zastosowania, latwosc i funkcjonalnosc jest zadziwiajaca. W ich przypadku niema znaczenia jakiej firmy masz czujniki, poprostu podlanczasz tworzysz program i wszystko gra. Notabene CoDeSys jest tworzone na bazie LabView.Z ta roznica, ze oni ida do przodu jest cale mnostwo aktualizacji i gotowych rozwiazan. Osobiscie uzywam obu rozwiazan usiebie w labolatorium, jak mam cos zrobic w CoDeSys to mnie cofa. Pozdrawiam

Przegladam forum bo musze cos zrobic w CoDeSysie.
    Jak zbudować makietę inteligentnego domu z PLC GE Fanuc/Siemens S7-200?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy makiety inteligentnego domu sterowanej za pomocą sterowników PLC, głównie Siemens S7-200 lub GE Fanuc, z możliwością regulacji parametrów przez PC. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie sterowników Siemens S7-200 (CPU 224, 226) z modułami rozszerzającymi oraz oprogramowaniem wizualizacyjnym Wonderware InTouch współpracującym przez serwer OPC (PC Access). Alternatywnie sugerowano tańsze sterowniki innych producentów, np. Mitsubishi Alpha, Moeller Easy!, Fatek z darmowym oprogramowaniem i DDE serwerem, a także systemy oparte na przekaźnikach logicznych (Logo, Zelio). Wskazano na możliwość użycia oprogramowania CoDeSys (np. Xsoft Moellera) oferującego integrację programowania PLC, wizualizacji i symulatora, co jest polecane jako bardziej uniwersalne i ekonomiczne rozwiązanie niż InTouch. Dla sterowników GE Fanuc dostępny jest moduł GESNP do komunikacji RS232 bez potrzeby OPC oraz symulator sterownika. Wspomniano także o systemie Satel Integra jako alternatywie do prostych automatycznych funkcji domu z gotowymi programami wizualizacyjnymi. Poruszono kwestie wizualizacji graficznej w CoDeSys, gdzie można stosować zewnętrzne grafiki, oraz dostępności materiałów szkoleniowych i podręczników w języku polskim i angielskim. Na koniec zaproponowano LabView National Instruments jako zaawansowane, choć droższe, narzędzie do tworzenia systemów automatyki i wizualizacji. Wskazano również na możliwość rozbudowy systemu poprzez standard OPC i SCADA (InTouch, iFix, Wizcon) dla większej elastyczności i integracji różnych sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA