logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie zbudować gokarta – lista części, instrukcje montażu, porady dla początkujących

lukss07ns 05 Kwi 2009 16:55 5678 11
REKLAMA
  • #1 6377325
    lukss07ns
    Poziom 19  
    Ocena: 101
    Witam.

Jestem młodym fanem mechaniki i ostatnio dużo czytałem tematów na forum i wpadłem na pomysł budowy gokarta.

Czy ktoś może mi przybliżyć/podać link stronki gdzie opisana jest budowa krok po kroku, gdyż chce go tylko i wyłącznie sam zbudować bez pomocy nikogo (chodzi tu o kolegów/rodzinę).

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

p.s.

Chodzi mi jakie części mam kupić co i jak gdzie zamocować itp itd.
  • REKLAMA
  • #2 6380111
    ciulalla
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Sprawa nie jest chyba aż tak prosta, ja bym zaczął od buggy, dużo schematów, części możesz wziąć ze szrotu itd, itp. Ale zależy co chcesz zbudować i na jakim silniku i najważniejsze ile możesz na to przeznaczyć. Opisz bardziej swoje plany.
  • #3 6380279
    Maximors
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Powiem ci kolego tak było mnóstwo tematów i nie ma potrzeby zakładać nowe... Tutaj dużej filozofii nie ma bierzesz plany, pieniądze i rzeźbisz... Sam chciałem zrobić cos tego typu tylko z większym butem wierz takie żeby rwało asfalt ale stwierdziłem ze nie ma pieniędzy na to...
    Ale pomarzyć zawsze można
  • REKLAMA
  • #4 6405532
    lukss07ns
    Poziom 19  
    Koszta w ramach rozsądku, a chodzi mi bardziej o gokarta pustynnego. Rozmawialem z ojcem i mowił że dobrze byłoby zbudować lekką bude a silnik i skrzynie wziąść z malucha :) Tylko nie mam pomysłu jak wogóle się za to zabarać mam już 200zł :P i jak myślicie wystarczy tyle na bude ? Tylko chodzi mi o budowe szkieleta z czegoś lekkiego aby to miało kopa a nie ledwo ruszało się z miejsca :) Nie wiem czy dobrze to określiłem gokarta pustynnego ale chodzi mi o coś w stylu terenowego aby można było to wziąść gdzieś w teren i się dobrze pobawic :)
  • REKLAMA
  • #5 6405595
    Mateju
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    zajrzyj tuAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany jedna z wileu stron, która wysakuje po wpisaniu w google 'jak zbudować gokarta'

a moje zdanie ... gdymym już miał sam coś zbudować to bym zrobił buggy. Może wyjść kosztowniejszy ale jak dlamnie to jest ciekawsze rozwiązanie. Ale jak idziesz śladeami kubicy to powodzenia:)
  • #6 6407001
    lukss07ns
    Poziom 19  
    hehe nie no bez przesady poprostu doszedłem do wniosku że trzeba się czymś zainteresować a nie tylko grać na komputerze.

Dodano po 2 [minuty]:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

kurde takie coś to już wymiata ale nie mam nawet pomysłu jak do tego się zabrać.

Jak wogóle wykonać taki szkielet ?

Dodano po 4 [minuty]:

Może mi ktoś podać jakąś stronke jak krok po kroku się do tego zabrać ?

Chodzi mi o budowe zawieszenia, szkieleta, jak to poobliczać odlegóśći jak silnik umieścić itp :/
  • #7 6407234
    Mateju
    Poziom 11  
    Zajrzyj tu:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

albo tu:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Na tym forum masz opisane akurat to czego szukasz (tam mi sie wydaje).
    Z tego linku co zamieściłeś wszystko jest na podsespołach fiata wiec za kwote jaką wymieniłeś wyżej dysponujesz sokojnie jak sie rozejrzysz dostaniesz owy cud techniki.
    A potem, spawreczka w dłoń i czekamy na zdjęcia twojego pojazdu :P
  • REKLAMA
  • #8 6408627
    Foro1
    Poziom 11  
    Panowie też chcę zbudować buggy i tu moje pytanie bo chciałem kupić malucha jako bazę ale tato załatwił mi dużego fiata z gazem za free, i mam pytanie czy będzie on dobrym dawcą?
  • #9 6408706
    Mateju
    Poziom 11  
    Z gazem? hmm ciężko może być ci go przemontować i w takim razie musisz mieć 2 zbiorniki (benzyna, gaz). a no i gaz zatankujesz tylko na stacji. Moim zdaniem za dużo roboty.
    Z regóły 'młodzi technicy', którzy budują własne buggy uzywaja silnika od 126-stki (poczytaj na forach).
  • #10 6408810
    Foro1
    Poziom 11  
    wiem, ja też chciałem kupić malucha no ale jak tatusiko załawił 125 to juz nei da rady:/ a jak by usunąc instalacje lpg
  • #11 6410119
    Mateju
    Poziom 11  
    Wogóle zainteresował mnie też twój pomysł i troche rozejrzałem się po necie, który skierował mnie ponowinie na elektrodę. Jak sie okazało byl już taki temat. Zajrzyj tu:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #12 6411095
    ciulalla
    Poziom 11  
    Ale silnik bym polecał od jakiegoś vw np golf mkI albo mkII. I w sumie zawieszenie też tylko że byś potrzebował dwa komplety przedniego zawieszenia a frajda z tego silnika na pewno nie do porównania z 126 albo 125.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnej budowy gokarta lub buggy, ze szczególnym uwzględnieniem konstrukcji lekkiego, terenowego pojazdu z silnikiem i skrzynią biegów pochodzącymi z Fiata 126p ("malucha"). Poruszono kwestie doboru części, kosztów oraz konstrukcji szkieletu i zawieszenia. Zalecane jest korzystanie z gotowych planów i schematów dostępnych na forach internetowych, takich jak buggyland.fora.pl czy elektroda.pl, które zawierają szczegółowe instrukcje montażu i obliczenia wymiarów. Wskazano, że popularnym rozwiązaniem jest użycie silnika od Fiata 126p lub alternatywnie od VW Golf mkI/mkII, choć ten ostatni wymaga dwóch kompletów przedniego zawieszenia i jest droższy. Omówiono także trudności związane z silnikiem z instalacją LPG oraz sugestie dotyczące pozyskiwania części z demontażu (szrotu). Budowa wymaga spawania i precyzyjnego montażu elementów, a koszty zależą od wybranych komponentów i planowanego stopnia zaawansowania pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA