logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozróżnić uszkodzenie zaworu rozprężnego lub sprężarki w klimatyzacji auta?

radeksikon 15 Lip 2024 08:39 6084 2
REKLAMA
  • #1 21155004
    radeksikon
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Klimatyzacja samochodowa:

Jak rozróżnić czy uszkodził się zawór rozprężny (zawiesił się w pozycji otwartej) czy też sprężarka nie wytwarza wysokiego ciśnienia?

Po załączeniu klimatyzacji niskie ciśnienie nieznacznie spada wysokie "nie reaguje".

Radek
  • REKLAMA
  • #2 21159865
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 564
    W tym wypadku obstawiam awarię sprężarki. Uszkodzenie zaworu TZR objawia się znacznym obniżeniem ciśnienia po stronie niskiej i wzroście ciśnienia po stronie wysokiej.
  • #3 21160008
    radeksikon
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    >>21159865

Opisujesz awarię w formie zacięcia się w pozycji zamkniętej.

A w pozycji otwartej jest ciut odwrotnie:
    - wysokie ciśnienie po stronie niskiej i niższe niż zwykle po stronie wysokiego ciśnienia.

Dodatkowo "wydedukowałem" porównując proces na innych autach, mowa o napełnianiu azotem układu po stronie niskiego ciśnienia.

U mnie ładując układ szybko rosło, ale nie na max ciśnienie po stronie niskiej i dość szybko *ale wolniej* po stronie wysokiego ciśnienia.

Na sprawnym zaworze układ ładuje się szybko po stronie niskiej i niemal zamyka mi zegar ciśnienia niskiego, a wolno rośnie ciśnienie po stronie wysokiego ciśnienia.

Można to porównać do wypełniania się układu przez duży otwór łączący i przez mały.

Tym sposobem zacząłem naprawę od wymiany zaworu rozprężnego - diagnoza trafiona, układ sprawny.

Pozdrawiam Radek
REKLAMA