logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką stację dyskietek zamontować do Amigi 600? Czy pasuje stacja z PC?

Vezyrek 26 Kwi 2004 20:42 4409 22
REKLAMA
  • #1 614028
    Vezyrek
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    wita serdecznie

dostalem amige 600 z zepsuta stacja. Jaka stacje moge do niej wmontowac, czy moze to byc stacja od pc? Prosze o pomoc.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 614092
    WasylNS
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Stacja fdd od pc nie pasi. Musi być od ami. Szukaj na Allegro.pl
  • #3 614735
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Od PC pasuje jak najbardziej - pamiętać należy że nie obsługuje dyskietek hd i że nie działa mechanizm 'change disk' - ale prosty układ na jednym IC rozwiązuje sprawę - ja kiedyś miałem uszkodzoną normalną i korzystałem ze stacji od PC.
  • #4 615637
    Vezyrek
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Gdzie moge dorwac schemat jak to zrobic?

dzieki za pomoc :)
  • #5 615648
    kazik70
    Poziom 28  
    Ocena: 73
    Na pewno posuje od PC do amigi 500+
    i to bez żadnych przeróbek, kiedyś zmuszony
    byłem podmienić. Nie wiem jak jest z innymi
    modelami.
  • REKLAMA
  • #6 615827
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    .... szanowni koledzy żaden z was nie powiedział prawdy do końca nie wiem jak się ma ta sprawa w tej chwili powiedzmy od trzech lat mam na myśli nowe stacje dysków jakie w tym okresie mniej więcej były wykonywane przez firmy je produkujące . W latach poprzednich opracowywałem stacje HD z pewnych firm po to by były w 100% z Amigą , musicie mi wierzyć że nie było to łatwe .Ponieważ stacje te trzeba było tak przerabiać by sygnały były z godne nie tylko pod systemem ale też pod NDOSEM ( dyskietki nie dosowe ) zwłaszcza jeśli chodziło o gry wielo-dyskowe ale to jest temat rzeka .Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 615930
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Dlatego też wspomniałem o niewielkiej przeróbce. W przypadku pracy z AmigaDOS wystarczyło wydać polecenie ChangeDisk czy jakoś (już teraz nie pamiętam dokładnie) i system sam sprawdzał czy i jaka jest dyskietka w stacji. Jest to związane z tym, że stacje przeznaczone do PC nie wytwarzają stosownego sygnału o włożeniu dyskietki do napędu. Przy jego braku system nie wiedział, że włożono dyskietkę. W ADos można to było obejśc tak jak podałem wyżej, ale był to sposób cokolwiek upierdliwy a prz NDOS nieskuteczny. Kiedyś bodajże w Magazynie Amiga był podany sposób na przeróbkę stacji PC - oparta o jednego TTL i kilka drobiazgów. Jak znajdę ten numer to podam jak się to robiło. I podejrzewam, że do dnia dzisiejszego nic się nie zmieniło w temacie stacji dyskietek do PC.
  • #8 615982
    TONI_2003
    Moderator
    .... czy aby na pewno kolego Connor MacLeod ,a co zrobisz np. DF0 .Pozdrawiam
  • #9 616008
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    toni: ja kozystalem z pctowych flopow w amidze - i to bynajmniej wyprodukowanych w 2002 a nie 95...
    a poza tym to mam luznego flopa do a500/a600

do toniego jeszcze jedna rzecz: inaczej ma sie z amigowymi stacjami hd - te maja predkosc obrotowa dyskietki 2x mniejsza od pctowej - czemu? bo paula nie wyrabia... na a1200 zostal uzyty stary uklad i dostosowali stacje bo tak bylo taniej...
    szkoda :( bo przerobka pctowej stacji aby mogla czytac dyski hd w amisi jest niemozliwa - przynajmniej na moj stan wiedzy
  • #10 616225
    TONI_2003
    Moderator
    Witam kolegę candle:ja korzystałem z PCtowych flopów na Amidze jak szanowna firma Comodore twierdziła że się nie da (bo to bo tamto) nawet twierdzili że się nie mieszczą w A600.
    Napisałeś więc napisz do końca na jakiej Amidze i to że działasz pod systemem a to już inna para kaloszy. Jeśli jednak chodzi o stację A600 dla kolegi Vezyrek to ja też posiadam mało tego każdą jestem w stanie naprawić . No a teraz o HD. Mam stację na Amidze i formatuję dyskietki 1.44 HD do formatu 1,76 mega no i jak co to mam mini twardziela jak na warunki Amigi zresztą sam wiesz co mam na myśli . Jeżeli chodzi o szybkość to przy pomocy pewnego układu było to robione oraz obrotów talerza zliczanie magnesiki i tak dalej. Natomiast pisząc o latach w jakich to było chodzi mi po prostu że teraz nie wiem co się produkuje bo nie zaglądałem i nie chciałem w ciemno pisać że się da . Amig to ja mam też parę przez sentyment ale nic powyżej A1200 ciekaw jestem jaką masz Ty ? Cieszy mnie że jest jeszcze trochę ludzi co przyznają się do Amigi Pozdrawiam Cię candle oraz wszystkich Amigowców. :wink:
  • #11 616239
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    toni: mam 500 z ktorej nie moge kozystac :(
    nie znam nikogo kto by mogl mi nagrac programik do nagrywania obrazow dyskotek po kabelku...
    no i tak ugrzezlem z amiga i jedna 1.5 gry.. reszta z 80 dyskow sie nie czyta...
    no i tooni... nie obrazaj mnie :D ja jestem atarowiec :D
    (tyle ze na amisi lepsze demka robili :D)
  • #12 616252
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    :arrow: TONI_2003
    Z Amig nie miałem tylko A3000 i A4000, a do dziś mam A1200 odpowiednio rozszerzoną. Wiem co piszę i co robiłem ze stacjami PC. Więc się nie czepiaj, bo nie wiem o co Ci chodzi. Skoro napisałem, że taka stacja działa i nie ma problemu to wiem co piszę. Po dokonaniu drobnej przeróbki chodziła jako DF0. I nie miało znaczenia czy pod systemem czy też nie. Aby było jasne - pracowała dobrze tylko jako stacja DD a nie HD. Za przeróbkę na HD się nie brałem - nie było mi to do niczego potrzebne. Dodam jeszcze, że używałem jeszcze dużych 5.25" HD od PC pracujących jako DD 720kB - dyskietki do nich były dużo tańsze. Zresztą mam jeszcze taką jedną podłączaną do złącza z tyłu Amigi.
  • #13 616298
    TONI_2003
    Moderator
    :arrow: Connor MacLeod Czyli dokładnie tak jak ja tyle że większość z moich rozszerzeń puściłem w świat .Wcale nie miałem zamiaru się czepiać ani Ciebie ani innych .Tylko moim celem było i jest coś innego. Panuje teraz rynek że tak powiem w turny na Amigi i ich nowi właściciele gdy coś się dzieje z Amigą nie mają się do kogo zwrócić. :!: :wink: Przykład Twój napisałeś że nie ma problemu .Więc idzie gościu do sklepu i kupuje stację nową HD podłącza i co ? Wiadomo nie chodzi i do kogo może mieć pretensje ? Mam rację? Gdybyś np. napisał to co napisałeś ale jak to przerobić i to że masz Amigę produkowaną przez Escom z Kickstartem 3,1 wszystko jest okey ona nie potrzebuje sygnału READY ( podobnie jak i większość PC-ów ) no więc tak to miałem oczywiście z grubsza na myśli. Tak natomiast jeśli chodzi cytuję ” Dodam jeszcze, że używałem jeszcze dużych 5.25" HD od PC pracujących jako DD 720kB - dyskietki do nich były dużo tańsze “ to nie tylko że były tańsze i lżejsze przy większych ilościach ,a jeszcze pomimo swej wydawałoby się słabszej konstrukcji bez wątpienia mniej awaryjne .Sam przerabiałem takie stacje i dorabiałem do nich czasami jakieś bajery ponieważ było w tych obudowach sporo miejsca do wykorzystania (obudowy sam projektowałem) .Pozdrawiam Cię i nie mniej mi niczego za złe nie to miałem na myśli . :wink:
  • #14 617255
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Też mam A500 z zepsutym flopem :( ale właśnie podłączyłem flopa z Atari ST (Epson smd-380) i działa, zresztą myszka też pasuje z Atari ;)
  • REKLAMA
  • #16 617426
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    :arrow: TONI_2003
    Nie ma sprawy - Ty wiesz i ja wiem o czym piszemy. Tylko dzisiaj nie ma już pism zajmujących się tym sprzętem.
    Nie mniej fakt jest jeden - nigdy nie było dobrych czasów dla Amigi. Komputer sam w sobie miał ogromne możliwości, ale polityka firmy Commodore doprowadziła ten świetny sprzęt do upadku. Polityka cenowa była zabójcza - sam kupiłem kartę turbo za równowartość całego PC z monitorem... Ale to już jest OT.
  • #17 617495
    TONI_2003
    Moderator
    :arrow: Connor MacLeod
    ... podpisuję się pod każdym twoim słowem tyle że nie miałem aż takiej dopałki (tylko Blizzard 1230-II) ale wiem ile zapłaciłem za pierwszego skan dublera i wiele innych dodatków. Natomiast Amigę i PC-ta miałem w jednej obudowie (big tałers) jedną klawiaturę i jeden monitor . Mogłem pracować na obu maszynach naraz chyba zdajesz sobie sprawę jaka była zawierucha jak ktoś do mnie przyszedł a ja mu nic wcześniej nie powiedziałem . Miałem niezłe ubawy. Pozdrawiam :wink:
  • #18 1352895
    sipowitz
    Poziom 18  
    Ocena: 72
    Odnoszę wrażenie, że nikt nie udzielił (bez obrazy proszę) rzetelniej opowiedzi, a znajduje się ona tutaj -> http://norbid.of.pl/
  • #19 1353230
    TONI_2003
    Moderator
    sipowitz napisał:
    Odnoszę wrażenie, że nikt nie udzielił (bez obrazy proszę) rzetelniej opowiedzi, a znajduje się ona tutaj -> http://norbid.of.pl/

... kolego sipowitz to jest tylko wierzchołek góry lodowej !
    Natomiast jak Masz kilka stacji od PC-ta i Amigę jakąkolwiek to możemy pogadać !
    Natomiast takie rozwiązanie się nie zawsze sprawdza jakie podałeś więc nie mieszaj pomijając fakt że to był dawny post .
    Pozdrawiam Amigowców !
  • #20 1353547
    sipowitz
    Poziom 18  
    TONI_2003 napisał:
    ... kolego sipowitz to jest tylko wierzchołek góry lodowej !

Co masz na myśli? Przecież w artykule jest dokładnie opisany model FDD, czyli Samsung SFD-321B, czyli jedyny model z Samsungów dostępnych wcześniej i aktualnie na rynku.
    TONI_2003 napisał:
    Natomiast jak Masz kilka stacji od PC-ta i Amigę jakąkolwiek to możemy pogadać !

Rozumiem, że masz na mysli napędy Sony i inne (oczywiście do PC), tak? Z innej beczki... Jeżeli np. chce kupić samochód do prywatnego użytku, którym np. będę jeździł do powiedzmy pracy, to czy muszę rozważać mozliwości zakupu ciężarówek, TIRów, półciężarówek? Facet zapytał o flopka do A600, więc mu podałem jedno, jak zresztą sugerujesz, z wielu rozwiązań.
    TONI_2003 napisał:
    Natomiast takie rozwiązanie się nie zawsze sprawdza jakie podałeś więc nie mieszaj pomijając fakt że to był dawny post .

Co masz na myśli? W okresie jakiego dotyczy ten post również napędy Samsunga SFD-321B były dostępne. Zresztą przede mną leży takowy - sprawny ze stickerem z marca 2000 roku. :wink:
  • #21 1353755
    TONI_2003
    Moderator
    Szanowny kolego sipowitz !
    Miałem na myśli że post ostatni był już dawno pisany tylko tyle.
    Jeśli chodzi o stacje to oczywiście mam i miałem na myśli 100% przystosowanie stacji od PC i to obojętnie FDD czy HDD jakie były produkowane do PC-ta .
    Słusznie zwróciłeś natomiast mi uwagę że artykuł odnosi się do stacji model:SFD-321B . Jako że np. jak dobrze pamiętam to model : SFD-321B/K rev. K już nie pasował do tego artykułu .
    Zresztą podobnie było SFD-321B/KE rev. T1 takie życie.
    Sam stwierdziłem że do przeróbek na Amigę najlepiej pod kątem zgodności do niej nadawały się stacje firmy Mitsumi modele D359 Tx z tym że co roku firma wypuszczała nowe rozwiązania i musiałem ich szukać na nowo w danym modelu zaznaczam że zawsze rozwiązania robiłem bezpośrednio na elektronice dysku.
    Myślę że te parę zdań rozwiąże Twe wątpliwości w gestii naszego małego nieporozumienia .
    Nie to było moim zamiarem !
    Pozdrawiam z poważaniem TONI_2003 !
  • #22 1353929
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    sipowitz napisał:
    (...)Facet zapytał o flopka do A600, więc mu podałem jedno, jak zresztą sugerujesz, z wielu rozwiązań.
    W artykule jest podane, że dotyczy tylko CA1200 a z A500 i A600 a nawet A1200 prod. ESCOM raczej nie będzie działać.
  • #23 1354335
    sipowitz
    Poziom 18  
    TONI_2003 napisał:
    Myślę że te parę zdań rozwiąże Twe wątpliwości w gestii naszego małego nieporozumienia .

Myślę, że możemy wspólnie potwierdzić, że praktycznie udało nam się znaleźć wspólną płaszczyznę porozumienia. Mimo tego lubię sprecyzowane zapytania i szczegółowe odpowiedzi, a na takie możemy podczas wspólnych dyskusji wzajemnie liczyć. :)
    TONI_2003 napisał:
    Nie to było moim zamiarem !

Moim również. :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Do Amigi 600 z uszkodzoną stacją dyskietek można zamontować stację dedykowaną dla Amigi, jednak możliwe jest także użycie stacji dyskietek z PC pod warunkiem dokonania niewielkich przeróbek elektronicznych. Stacje PC nie obsługują dyskietek HD w standardzie Amigi i nie generują sygnału READY, co powoduje problemy z wykrywaniem dyskietek przez system AmigaDOS i NDOS. Rozwiązaniem jest prosty układ elektroniczny oparty na jednym układzie scalonym TTL, który umożliwia poprawne działanie stacji PC jako DF0 w Amidze 600. Stacje HD dla Amigi mają mniejszą prędkość obrotową talerza niż PC, co wynika z ograniczeń kontrolera Paula. Przeróbka stacji PC na pełną zgodność HD jest trudna lub niemożliwa. Wśród polecanych modeli stacji PC do przeróbek wymienia się modele Mitsumi D359 Tx oraz Samsung SFD-321B, choć nowsze rewizje tych modeli mogą wymagać dodatkowych modyfikacji. Alternatywnie, użytkownicy podłączali stacje z Atari ST (np. Epson smd-380) z powodzeniem. Dyskusja podkreśla, że wybór stacji i jej kompatybilność zależy od wersji Amigi, systemu operacyjnego oraz wymagań dotyczących obsługi dyskietek HD i mechanizmu zmiany dyskietek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA