logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty dalmierz laserowy do pomiaru odległości z dokładnością 1mm/10m?

kuba.a 12 Kwi 2009 15:53 13145 18
REKLAMA
  • #1 6405943
    kuba.a
    Poziom 10  
    zwracam się z pytaniem laika mianowicie jak w domowych warunkach zrobić bardzo prosty dalmierz laserowy (ma mierzyć tylko odległość po prostej z dokładnością nie większą niż 1mm/10 m i przesłać dane na PC).
    Z czego musiałby składać się taki system (laser, detektor, jakieś urządzenie wyjściowe pokazujące odczyt, sterownik ?) Czy te elementy są ogólnodostępne, gdzie i czego szukać a może można też kupić coś w tym guście nie chodzi mi tu o typowy dalmierz laserowy typu leica

i drugie pytanie. czy istnieje laser którego wiązka była by widoczna dopiero po przecięciu jej przez drugą wiązkę (czyli otrzymalibyśmy punkt w przestrzeni)
    dziękuję Kuba
  • REKLAMA
  • #2 6406741
    merelext
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jesli masz lub zrobisz detektor o rozdzielczosci czasowej 6,67pS to jest to mozliwe.
  • #3 6418185
    Jarok
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    W tzw. "dalmierzach laserowych" laser jest tylko celownikiem, a odległość mierzona jest ultradżwiękami.
    Pozdr.
  • #4 6419762
    kober_
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Jarok napisał:
    W tzw. "dalmierzach laserowych" laser jest tylko celownikiem, a odległość mierzona jest ultradżwiękami.
    Pozdr.

Sory ale to chyba nie do końca prawda...

Mam DLE 50 Boscha - na pewno nie używa ultradźwięków ;-)
    Zresztą przy ultradźwiękach nie masz takiej dokładności.
  • #5 6421937
    Jarok
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Nie upieram się co do Boscha, ale znajomy niedawno dostarczył mi taki (firma "krzak" po "przejściach") do naprawy i drugi identyczny, działający na wzór i laser był tylko celownikiem. Stąd moja odpowiedź.
    Może nie było to 1mm/10m, nie pamiętam maksymalnego zasięgu i dokładności, ale na pewno na ultradźwiękach.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 6434439
    cavendish
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Witam.

kuba.a napisał:
    zwracam się z pytaniem laika mianowicie jak w domowych warunkach zrobić bardzo prosty dalmierz laserowy

Twoje pytanie rzeczywiście jest pytaniem laika. W przypadku pomiaru odległości za pomocą światła laserowego wykorzystuje się zjawisko interferencji fal elektromagnetycznych, do jakich należy światło, a sam pomiar dokonywany jest w oparciu o urządzenie zwane interferometrem optycznym. Jest to urządzenie piekielnie precyzyjne i takie być musi ze swej definicji i zasady działania. Sformułowanie "prosty dalmierz laserowy" jest poniekąd oksymoronem, coś takiego nie istnieje podobnie jak 'zamężna panna' lub 'żonaty kawaler'. Sądzę, iż lepiej urządzenie takie kupić i zaadoptować do swoich potrzeb, gdyż jego budowa, cokolwiek to miałoby znaczyć, może się okazać zadaniem nader trudnym a już na pewno nieopłacalnym finansowo.

Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #7 6453939
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    kuba.a napisał:
    zwracam się z pytaniem laika mianowicie jak w domowych warunkach zrobić bardzo prosty dalmierz laserowy (ma mierzyć tylko odległość po prostej z dokładnością nie większą niż 1mm/10 m i przesłać dane na PC).
    Z czego musiałby składać się taki system (laser, detektor, jakieś urządzenie wyjściowe pokazujące odczyt, sterownik ?) Czy te elementy są ogólnodostępne, gdzie i czego szukać a może można też kupić coś w tym guście nie chodzi mi tu o typowy dalmierz laserowy typu leica

i drugie pytanie. czy istnieje laser którego wiązka była by widoczna dopiero po przecięciu jej przez drugą wiązkę (czyli otrzymalibyśmy punkt w przestrzeni)
    dziękuję Kuba

Takie dalmierze działają na zasadzie triangulacji. Obraz plamki, oglądanej z boku, jest rzutowany na linijkę CCD. Z położenia plamki na sensorze można wyliczyć odległość.
    Żadne ultradźwięki. Czas pomiaru przeloty niewygodnie się mierzy. A stosowanie interferometrów to kompletny bezsens, bo dostajemy informacje o fazie względnej. Do tego interferometry mają to do siebie, że pokazują każde pierdnięcie - więc można zapomnieć o użyciu w warunkach pozalaboratoryjnych.
  • #8 7364977
    machoney
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam,
    dołączę się do Was ponieważ szukam rozwiązania na następujące zadanie:
    - pomiar dalmierzem laserowym o zakresie ok 40m
    - przesył danych do PC
    Ponieważ przemysłowe rozwiązania są drogie pojawił się pomysł zastosowania
    dalmierza przenośnego np Link
    i spróbować znaleźć sygnał analogowy pomiaru. Sygnał ten podać na ADC i przesłać do PC. Teraz pora na obiektywną krytykę z Waszej strony :)
  • #9 7365041
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3267
    Można użyć dalmierza firmy Leica DISTO™ D8 lub tańszy model Leica DISTO™ A6

Dzięki zintegrowanej technologii BLUETOOTH®, wyniki pomiarów mogą być bezprzewodowo przesyłane do komputerów kieszonkowych lub PC. Będziesz mógł łatwo opracować dane z pomiarów w Excel®, Word®, AutoCAD® i innych programach.
    http://www.leica-geosystems.pl/pl/Dalmierze-Laserowe-Leica-DISTO-D8_78069.htm
    Osobiście posiadam niższy model dalmierza firmy Leica DISTO™ A5, który nie posiada możliwości wymiany danych z PC i mogę stwierdzić, że podczas trzech lat użytkowania , zawsze był dokładny i niezawodny.
    Bez problemu mierzy odległości w granicach 100m, natomiast minimalna odległość pomiaru to ok 18cm

W załączniku instrukcja (PL) obsługi Leica DISTO™ D8
    oraz oprogramowanie D8 - "DISTO transfer" for PC
    Załączniki:
    • SetupDISTO3.exe (4.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DistoD8_pl.pdf (1.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 7365180
    machoney
    Poziom 15  
    Wszystko się zgadza jeśli nie mówimy o cenie. A6 to koszt ok 2,5k netto a zależy mi na maksymalnym zejściu z kosztów :( gdyż budżet jest mocno ograniczony.
  • #11 7368508
    me_super
    Poziom 29  
    machoney napisał:
    Wszystko się zgadza jeśli nie mówimy o cenie. A6 to koszt ok 2,5k netto a zależy mi na maksymalnym zejściu z kosztów :( gdyż budżet jest mocno ograniczony.

Jeśli sam nie zrobisz, musisz komuś zapłacić - a w tym wypadku na pewno będzie to więcej niż 2.5kzł. Jeśli nie znajdziesz gotowego miernika z wyjściem danych to trzeba całą optykę, mechanikę i elektonikę robić od podstaw.
  • #12 7368991
    machoney
    Poziom 15  
    wygląda na to, że niestety nie będzie to niskobudżetowy projekt. Moim celem jest zabudowanie głowicy wykonującej pomiary (np dalmierz laserowy) na platformie napędzanej dwoma silnikami krokowymi dającymi możliwość obrotu w dwóch osiach.
    Wstępnie miał być to tani dalmierz (ok 400zł) podpięty do elektroniki (płytka przetwarzająca sygnał analogowy na cyfrowy ADC, sterowanie krokowcami, transmisja do PC) i przetwarzanie wyników na PC. Miałem nadzieję, że ze wszystkim zmieszczę się w 1k PLN ale wygląda, że min to 3k. ehh
  • #13 7372537
    me_super
    Poziom 29  
    machoney napisał:
    wygląda na to, że niestety nie będzie to niskobudżetowy projekt. Moim celem jest zabudowanie głowicy wykonującej pomiary (np dalmierz laserowy) na platformie napędzanej dwoma silnikami krokowymi dającymi możliwość obrotu w dwóch osiach.
    Wstępnie miał być to tani dalmierz (ok 400zł) podpięty do elektroniki (płytka przetwarzająca sygnał analogowy na cyfrowy ADC, sterowanie krokowcami, transmisja do PC) i przetwarzanie wyników na PC. Miałem nadzieję, że ze wszystkim zmieszczę się w 1k PLN ale wygląda, że min to 3k. ehh

Piszesz i spróbować znaleźć sygnał analogowy pomiaru. ale może być tak, że takiego sygału po prostu NIE MA dostępnego na płytce - póki nie wiesz jak działa dalmierz nic nie zrobisz. I co, będziesz przeglądał woltomierzem wszystkie punkty lutownicze na płytce? A jak nie znajdziesz bo w środku siedzi jakiś zintegrowany scalak ze wszystkim, to co dalej? Moim zdaniem szukaj dalmierza z dedykowanym wyjściem.
  • #14 7373234
    machoney
    Poziom 15  
    Powiem tak: logika mówi mi dokładnie to co Ty natomiast ekonomia kusi spróbować :)
    chociaż z doświadczenia wiem, że takie próby kończą się klapą. Decyzja będzie należała do "sponsora" :). Jeżeli masz doświadczenie z dalmierzami laserowym oczywiście jestem otwarty na wszelkie pomocne rady. Pzd
  • #15 7375434
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3267
    Zdajesz sobie sprawę, że najtańszy dalmierz kosztuje ok.450PLN
    http://www.nokaut.pl/szukaj/dalmierz-laserowy.html
    Rozbierzesz go, stracisz gwarancję, być może uszkodzisz podczas przeróbek i w końcu i tak kupisz droższy z możliwością wymiany danych z PC.
    Ale zawsze masz szansę , że wszystko będzie OK.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 11089903
    gn000
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witajcie
    słowo do machoneya, czy udało się coś wypracować. Też chciałem szukać sygnału analogowego jakiś czas temu ale nie dostałem miernika, teraz temat powraca, potrzebuję mieć informację o odległości po RS485. Zastanawia mnie czy komuś udało się wyjąć sygnał analogowy z dalmierza ?
    A może da się kupić taki moduł laserowy aby był dostępny jakiś normalny sygnał ?
  • #17 13189339
    eleproject

Poziom 17  
    Ocena: 11
    Odświeżę temat bo myślę, że to sprawa istotna i ciekawa. Też bardzo mnie ta sprawa interesuje. Czy doszperał się ktoś modułu dalmierza, którego można by użyć w swojej elektronice? gn000 - masz jakieś informacje?
    Konto firmowe:
    ELEPROJECT Michał Grochowina
    Gen. W. Andersa, Zabrze, 41-808 | Tel.: +48 XXX XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.eleproject.pl
  • #18 13190991
    gn000
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Tyle znalazłem że dostałem dalmierz firmy pepperl-fuchs do testów, firma ta bardzo się chwaliła że mają super prot. komunikacyjny IO-link i że teraz mogą wycofać wszelkie inne protokoły komunikacyjne i RS485. Tak więc poszukałem o io-linku informacji dostałem od Maxima próbki transceiverów io-link, zrobiłem płytkę z ARM LPC2138 + transceiver IO-link Maxima , ale brakło mi nerwów. Ten IO-link jest jakoś tak dziwnie opisany że niby wszystko jest ale jakoś miałem z tym problemy. Ostatecznie dalmierz oddałem a zmontowane pcb mogę odsprzedać. Jest tam jeszcze na pcb przetwornica do zasilania dalmierza i druga do zasilania procka. Całość pracuje w zakr. 6-35V i konwertuje (miało konwertować) genialny IO-link na RS485 bo właśnie taką mam magistralę w kilkunastu urządzeniach do jakich miał dołączyć wspomniany dalmierz wymienionej firmy.
    Generalnie jeśli będziesz szukał to raczej nie polecam z IO-linkiem.
    Temat trwał zbyt długo i został odłożony, ale może kiedyś jeszcze...
    Widziałem w Lerłamerlin dalmierze po ~300 zł, tak się zastanawiam nad nim, ale czy będzie można z niego wyprowadzić sygnał ? albo jaki procek tam jest ?

Jeśli coś znajdziesz to napisz.
  • #19 13191060
    eleproject

Poziom 17  
    Ocena: 11
    W googlu pod hasłem "dalmierz laserowy RS485" znalazłem coś takiego (też ma wyjście analogowe): O tutaj.
    Pewnie można pokombinować z I2C, SPI i pewnie się coś znajdzie, tylko pytanie za jaką cenę.
    W tym sklepie co podałeś też mają na RS-485:
    Ten.
    Lub ten.
    Tylko ciekawe po ile. A informowali Cię że właśnie te wycofują?
    Konto firmowe:
    ELEPROJECT Michał Grochowina
    Gen. W. Andersa, Zabrze, 41-808 | Tel.: +48 XXX XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.eleproject.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości budowy prostego dalmierza laserowego o wysokiej dokładności (1mm/10m) z transmisją danych do PC oraz alternatywnych metod pomiaru odległości. Podniesiono kwestię złożoności budowy takiego urządzenia w warunkach amatorskich, wskazując na wymagane metody pomiarowe (interferometria, triangulacja) i ich wysokie wymagania techniczne (np. rozdzielczość czasowa detektora 6.67pS). Stwierdzono, że "prosty dalmierz laserowy" o takiej dokładności jest sprzecznością. Jako alternatywy rozważano modyfikację tanich dalmierzy komercyjnych w celu uzyskania sygnału analogowego do konwersji ADC i przesłania do PC, jednak zaznaczono ryzyko braku dostępu do takiego sygnału i możliwość uszkodzenia urządzenia. Przedstawiono gotowe rozwiązania komercyjne (np. Leica DISTO) z interfejsami Bluetooth lub RS485, ale ich koszt jest wysoki. Opisano nieudaną próbę wykorzystania dalmierza Pepperl-Fuchs z IO-Link i własnej elektroniki konwertującej na RS485. Podsumowano, że budżetowe rozwiązanie z wymianą danych z PC jest trudne do osiągnięcia, a modyfikacja tanich urządzeń wiąże się z ryzykiem i niepewnością. Kwestia lasera widocznego tylko w punkcie przecięcia nie została rozwinięta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA