logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STK200/300 - Bascom nie wykrywa programatora po restarcie systemu

Matejkos 28 Kwi 2004 13:51 2087 8
REKLAMA
  • #1 616728
    Matejkos
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Mam problem zrobiłem sobie ten programator i zaprogramowałem jednego procka. Wszystko działało ok. po restarcie systemu chciałem zaprogramować drugi raz tego samego procka. Bascom stwierdził, że niema programatora. Proszę o pomoc?
    Matejkos :(
  • REKLAMA
  • #2 616742
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Przeinstaluj Bascoma.
  • REKLAMA
  • #3 618048
    Kasijas
    Poziom 12  
    Moze przelaczyles kwarc na wewnetrzny - robi sie to bitami fuse - wtedy nie zaprogramujesz
  • #4 619401
    juntom
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Stawiam na zle ustawiony fuse. Prawdopodbnie wybrales zewnetrzny RC. Wylutuj kwarc. Na xtal1 podlacz rezystor np 68 k i do +5 (zakladam ,ze masz podlaczony kondensatory 20-30 pF). Generator powinien ruszyc. Nastepnie uruchom programator i zmien odpowiedni bezpiecznik. A potem juz tylko dolaczyc z powrotem kwarc i zabawa trwa dalej :-)

pozdr.
  • #5 619913
    sferix
    Poziom 12  
    juntom napisał:
    Stawiam na zle ustawiony fuse. Prawdopodbnie wybrales zewnetrzny RC. Wylutuj kwarc. Na xtal1 podlacz rezystor np 68 k i do +5 (zakladam ,ze masz podlaczony kondensatory 20-30 pF). Generator powinien ruszyc. Nastepnie uruchom programator i zmien odpowiedni bezpiecznik. A potem juz tylko dolaczyc z powrotem kwarc i zabawa trwa dalej :-)

pozdr.

poproszę o to samo tylko powoli i dokładniej np. jaki bezpiecznik? :?
    dzięki.
  • REKLAMA
  • #6 619969
    Matejkos
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Reinstalacja bascoma nie pomogła. A co do postu juntoma to dołanczam się do proźby sferixa bo nie zabardzo rozumiem o co chodzi.
    Podzrawiam. Matejkos :(
  • REKLAMA
  • #7 619984
    maciek_k
    Poziom 11  
    spróbuj wymienić 74hc244.U mnie był walnięty i programowanie zawieszało sie w połowie. Po wymianie na nowy wszystko jest w porządku.
    Może i u Ciebie pomoże. Powodzenia.
  • #8 762386
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 762390
    mzielin
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Jak najbardziej, powinno spaść do ułamka miliampera.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy programatora STK200/300 i oprogramowania Bascom, które po restarcie systemu nie wykrywa programatora. Możliwe przyczyny to nieprawidłowo ustawione bity fuse mikrokontrolera, zwłaszcza wybór zewnętrznego oscylatora RC zamiast kwarcu, co uniemożliwia programowanie. Zalecane jest tymczasowe usunięcie kwarcu, podłączenie rezystora do XTAL1 i zasilania, aby uruchomić generator wewnętrzny, a następnie zmiana bitów fuse na odpowiednie. Po tym można ponownie podłączyć kwarc. Inna sugestia to wymiana układu 74HC244, który może być uszkodzony i powodować zawieszanie się programowania. Dodatkowo, w dyskusji poruszono kwestie poboru prądu przez wersję z 74LS244 (około 20 mA) oraz oszczędności energetycznej przy zastosowaniu 74HC244, gdzie prąd spada do ułamka miliampera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA