logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega8-16PU usypia się po programowaniu STK200/300 - jak rozwiązać?

lukashb 27 Wrz 2008 14:44 1541 7
REKLAMA
  • #1 5576318
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Witam! Miałem 2 sprawne Atmegi8 i sądze że nadal są sprawne, bo jak wgrałem do nich ten sam program w wersji testowej to chodzi ciągle, ale przyszedł czas na zmiany i po próbie wgrania do procka ten się usypia, po resecie (wyl. zasilanie) wstaje i działa program ale nie da się programowac bo jest to co wyżej, czytac sie da. Zewnętrzny kwarc 12MHz (Atmega8-16PU więc podejdzie ten kwarc) Co za tym idzie nie można przestawic fusebitów bo po zmianie i Write Fusebits Atmega się resetuje i koniec, nie wykrywa jej, a po jej resecie wykrywa ale ze starymi ustawieniami, kiedyś tak miałem, ale myslałem że to problem w samym procesorze, i postanowiłem powrócic do tematu, ale widzę że znow 2 kolejne szlag trafi, bo i tak sie nic nieda im wpisac. Programator to STK200/300. Poradźcie w czym problem, że już kolejna padła w ten sposób.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5578082
    skynet_2
    Poziom 26  
    Ocena: 9
    Czy ruszałeś fusebit RSTDISBL.
    może wykorzystujesz PC6 (RESET) i dlatego nie możesz zaprogramować.
  • REKLAMA
  • #3 5578751
    lukashb
    Poziom 39  
    Nic nie ruszałem, tylko przestawiłem rezonator na zewnętrzny (6 MHz) a z resetem zgadza się, wykorzystuję PC6, bo tak było odrazu. I kiedyś działało, tylko jakaś ostatnia seria tych procków była taka, no bo jak wytumaczyc to? Atmega8-16PU usypia się po programowaniu STK200/300 - jak rozwiązać? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 5581070
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Nie bardzo rozumiem w czym jest problem bo raz piszesz że programujesz ją, później że nie działa a po resecie (jakimś) działa i znów się ją da programować. Kasujesz w kodzie WDT? bo wg. fusebitów masz go włączonego więc może ci się wydaje że program nie działa.
  • #5 5581528
    lukashb
    Poziom 39  
    Poprostu, raz wgrałem program spory, po tej operacji niechce się programować, to wszystko. Daje się tylko odczytać, po próbie wgrania proc się wiesza i go nie wykrywa, trzeba wyłączyć i włączyć zasilanie, wtedy go zobaczy, ale sytuacja jak wyżej, czyli nie da się go zapisać. Może troche zamieszałem wyżej, ale teraz myśle, że w miare jasno opisałem. Pozdrawiam,
    PS. Problemu niema z nowym prockiem i małymi programami, uwala się przy większych objętościach kodu, Bascom AVR pełna wersja bez ograniczień 2kB.
  • #6 5582111
    skynet_2
    Poziom 26  
    Ocena: 9
    czy przed zapisaniem nowego programu kasujesz całą pamięć Flash i spróbuj w innym programie programować, ja używam ISP Programmer 1.2.0.46 Adama Dybkowskiego i ani razu nie miałem błędu na jakieś 1200 programowań.
  • REKLAMA
  • #7 5582431
    lukashb
    Poziom 39  
    ISP Programmer oczywiście także używałem do tego, i nic, podobny efekt, nie wykrywa po próbie zapisu. No nic, szkoda bic pianę, lepiej kupic nowy procesor, i wgrywac innym softem skoro ten Bascom AVR uwala mi kostki. Pozdrawiam
  • #8 5592858
    lukashb
    Poziom 39  
    Zamykam temat, programu w procku nie edytowałem, ale udało się dojśc do prawidłowego zliczania dobierając kwarc (miernik częstotliwości). Także zamykam temat z pół na pół optymistycznym akcentem! Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania mikrokontrolera Atmega8-16PU za pomocą programatora STK200/300, gdzie po wgraniu większego programu procesor "usypia się" i nie można go ponownie zaprogramować bez resetu zasilania. Użytkownik stosuje zewnętrzny kwarc 12 MHz (lub 6 MHz w jednej z prób) oraz wykorzystuje linię RESET (PC6). Po zmianie fusebitów procesor resetuje się i przestaje być wykrywany, choć po resecie działa z poprzednimi ustawieniami. Dyskusja wskazuje na możliwe problemy z fusebitem RSTDISBL, watchdogiem (WDT) oraz koniecznością kasowania całej pamięci Flash przed programowaniem. Próby programowania różnymi narzędziami (Bascom AVR, ISP Programmer) nie przyniosły poprawy. Ostatecznie problem częściowo rozwiązano poprzez dobranie odpowiedniego kwarcu, co pozwoliło na prawidłowe działanie i zliczanie, choć temat został zamknięty bez pełnej jasności co do przyczyny awarii procesorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA