logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować stary radioodbiornik bez tylnej ścianki i gałek?

bobicbobic 15 Kwi 2009 17:21 1880 3
REKLAMA
  • #1 6417761
    bobicbobic
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Proszę o pomoc w identyfikacji radioodbiornika. Co jakiś czas udaje mi sie poddać renowacji oraz ożywieniu stary radioodbiornik, do tej pory były to wszelkie odbiorniki rodzimej produkcji, czasem radziecki lub niemiecki i nie było żadnego problemu gdyż informacje o nich były łatwo dostępne w sieci. Ostatnio wpadł mi w ręce egzemplarz zamieszczony na zdjęciach, radio nie ma gałek oraz trafa sieciowego , poza tym kompletne i w dobrym stanie. Niestety z powodu braku tylnej ścianki trudno mi zidentyfikować producenta oraz model radia, przypuszczam po budowie że jest ono z przed II wojny światowej, jeśli ktoś ma jakieś informacje czy zdjęcia wnętrza (wygląd trafa) takiego radioodbiornika lub podobnego byłbym wdzięczny za informacje, pomoże mi to np. w poszukiwaniach schematu.
    Jak zidentyfikować stary radioodbiornik bez tylnej ścianki i gałek?Jak zidentyfikować stary radioodbiornik bez tylnej ścianki i gałek?Jak zidentyfikować stary radioodbiornik bez tylnej ścianki i gałek?
  • REKLAMA
  • #2 6418277
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 183
    bobicbobic napisał:

Proszę o pomoc w identyfikacji radioodbiornika.

To coś jest francuskiej lub belgijskiej produkcji. Moje pierwsze skojarzenie to firma SBR, ale to tylko skojarzenie. Poszukaj na francuskich stronach, powinieneś coś dopasować.
  • REKLAMA
  • #3 6418294
    OTLamp
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 501
    haterkmp napisał:
    witam
    szukałbym jakichś "podobności" do telefunkenów przedwojennych bo w sumie mało kto wtedy robił radia o takiej stylistyce
    Typowa stylistyka od drugiej połowy lat 30.

haterkmp napisał:

w tamtych czasach w sumie większość (oprócz philipsa) radyjek miała bardzo podobne rozwiązania układowe.

Philips miał jak najbardziej standardowe rozwiązania układowe, poza nielicznymi wyjątkami.

haterkmp napisał:

tak więc możesz bezpiecznie wsadzić trafo które da 4V dla żarników lamp i jakieś podwójne 160V dla anod lamp odbiorczych.
    Sorry, ale mieszasz. Lampy czerwone mają napięcie żarzenia 6,3V, a nie 4V.

Radio jest najprawdopodobniej produkcji francuskiej (nazwy zakresów na skali i napisy na głośniku). Niestety tam naklepano tego bardzo dużo i czasem ciężko jest znaleźć jakieś informacje.
  • #4 6513900
    Radiohead 49
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, na tym forum jestem pierwszy raz. To radio to prawdopodobnie Pathe i jak sądzę model 542. Miałem podobny problem ze swoim Pathe. Okazało się że jest to model 440. Na stronach: Nostalgia Air i Radiomuseum, są informacje na ten temat. Tylko uwaga producent francuski Pathe/Marconi a nie amerykański!
    Pozdrawiam J B
REKLAMA