Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Centralny zamek - renault laguna 95 r

urbizdw 15 Apr 2009 17:25 7763 19
    urbizdw
    Level 14  
    Witam
    Mam nastepujacy problem:
    Podchodze do auta klikam na pilot i niestety nie otwiera drzwi ani nie zamyka ( ale to juz mniejsza z tym). Wchodze do srodka otwierajac drzwi kluczykiem i naciskam na przycisk do otwierania drzwi ktory znajduje sie w srodku auta i tu jest taki problem ze otwiera drzwi ale nie zamyka. Co moze byc przyczyna?

Dodam ze kolo tego guziczka wmontowane jest takie cos ze dotykam kawalek drucika i czegos metalowego zeby odpalic auto (auto musi byc na postojowce wlaczone nie wiem czy to ma cos zwiazane z moim problemem)

Przelacznik napewno jest sprawny bo podmienialem z kolegi laguna. Prosze o pomoc

To sa zdjecia jak to wyglada

Zdjęcia usunąłem - p.10.11 i p.14.
    Jest przycisk "Dodaj obrazek". [Mirek Z.]
    AGATUCHA
    Level 16  
    Trzeba obejrzeć skrzynkę pod kierownicą, ale skoro odpala to masz pilota na fale radiowe a nie na podczerwień może wystarczy zaprogramować i ruszy.
    urbizdw
    Level 14  
    Pilot w kluczyku jest i kluczyk niby laczy patrzylem czy wysyla fale podkladajac do telefonu i widac ze dziala, ale niestety w aucie nie lapie a czemu nie wiem. A jesli zaprogramowac pilota to jak? A co moze byc jeszcze ze centralka w srodku tylko otwiera a nie zamyka
    AGATUCHA
    Level 16  
    Centralka swoją drogą może być uszkodzona, nie pamiętam dokładnie jak i co z tym pilotem ale zobacz odbiornik przy lampce, może się uszkodził i dodatkowo ten sterownik od centralnego dlaczego nie zamyka nie kojarzę czy jest to UCH czy osobny sterownik.
    malina242
    Level 16  
    Zgodze sie z AGATUCHĄ.Z doświadczenia wiem ze odbiorniki przy lampce na podsufitówce czesto szwankują ipowiem Ci ze najlepszym rozwiązaniem bedzie kupic po prostu nowy sterownik do centralnego zamka(montowalem to juz w lagunach,megankach i r19)ale zanim to zrobisz to sprawdz czy centralka jest sprawna(podając mase na przewody(najlepiej przez zarowke)).Powodzenia
    AGATUCHA
    Level 16  
    Pamiętam, że wymieniałem jakiś tranzystory czy diody w tych odbiornikach a jak nie pomagało to wpinałem się pod klawisz od centralnego innym sterownikiem z pilotem u ciebie nie działał, może nie ma masy gdzieś na przewodzie zrób tak jak kolega malina242 napisał a jak ie będzie chodzić to kup sobie sterownik i podepnij się pod kable od centralnego najprościej i najtaniej pozdrawiam.
    urbizdw
    Level 14  
    Tak tylko ze mi juz o pilot nie chodzi nawet, ale po wejsciu do auta kolo hamulca recznego mam przycisk centralki i on tylko otwiera a nie zamyka drzwi ma to jakies powiazanie? Przelacznik napewno jest ok bo przemienialem ze sprawnej lagunu
    AGATUCHA
    Level 16  
    Po prostu miałeś sprawdzić czy jak dasz masę na przewody we wtyczce od tego przełącznika będzie chodził to znaczy zamykał i otwierał bo, może nie ma masy na jakimś przewodzie i podmiana nic nie dała a ten kabelek co dotykasz nie ma nic wspólnego z centralnym. Jak jest tam 5 kabli to dwa kable to wyjścia,jedno podświetlenie i dwie masy nie wiem czy dobrze myślę ale, może właśnie nie ma jednej masy.
    urbizdw
    Level 14  
    Mam ten srubokret swiecacy wiec w jakie kable wpiac sie? jakie kolory?
    AGATUCHA
    Level 16  
    Dobre z tym świecącym śrubokrętem po prostu jeden koniec do masy, a drugim dotykaj do pinów nic nie zepsujesz w ten sposób i sprawdź czy zamyka i otwiera centralny na jakiś pinach.
    urbizdw
    Level 14  
    Tylko otwiera ;/ Nawet jak przelacznik nacisne to tez 0 reakcji na zamkniecie. Co jeszcze mozna sprobowac?
    AGATUCHA
    Level 16  
    No to zostaje przerwa na przewodzie, zimne luty, padnięty przekaźnik albo sterownik mówi dość, zmierz czy jest przejście do włącznika do sterownika ewentualnie rozbierz sterownik i tam poszukaj.
    Anonymous
    Anonymous  
    urbizdw
    Level 14  
    To są te przekaźniki pod kierownica? Jeśli tak czy można inny podmienić i sprawdzić?
    Jeśli tak który i który jest od centralki?
    Anonymous
    Anonymous  
    AGATUCHA
    Level 16  
    Dekoder to taka mała puszka z jedną wtyczką w, której są właśnie te przekaźniki od centralnego, przylutowane do druku.
    Anonymous
    Anonymous  
    urbizdw
    Level 14  
    To jest to miejsce gdzie jest przekaznik od np klimatronica ( takie duze kostki tam sa pod bezpiecznikami to w tym miejscu musze szukac? a jesli tak ktory moge podmienic , a jesli to nie to to jak dokladnie tam sie dostac moze jakies zdjecie ktos ma, albo jakas podpowiedz ;] co moge zrobic w tym temacie
    Anonymous
    Anonymous  
    Lasqs
    Level 10  
    ja mam lagune z 99 roku... i pilot w kluczyku nie działa (lampka w pilocie mryga)

Ale za to mam dodatkowy pilot z trzema przyciskami
    Funkcja Otwarcia działa bez problemu

Funkcja zamkniecia nie dziala. ale po naciśnieciu zaczynaja mrygać awaryjne... a ja go przytrzymam to świeca sie na stale na okolo 30 sek... a trzeci przycisk nie wiem od czego jest....

Dodam jeszcze ze od środka bez problemu mozna zamknąć jak i otworzyć auto