logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosze mi pomoc mam problem z schematem cd-rom w samochodzie

soer 29 Kwi 2004 00:04 2706 7
REKLAMA
  • #1 617685
    soer
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    wiem ze to czesty moty w forum ale prosze mi powiedziec czy jak tamna schamacie jest rezystor 6 omów 10w czy moge go zastapic 6,8 oma 10w ?? bo takiego 6omow nigdzie nie moge znalez !!!
    Załączniki:
    • Prosze mi pomoc mam problem z schematem cd-rom w samochodzie schemat_zasilania_cd_rom.jpg (64.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 617698
    dede4
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Można włożyć 6.8, można też 5,6 oma. Nie wiem ile tak naprawdę prądu pobiera cdrom z 5V, może okazać się że ten rezystor nie jest potrzebny, zwłaszcza przy dobrym chłodzeniu.
  • REKLAMA
  • #4 641529
    marek-cho
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    witam ja to zrobiłem w najprostrzej wersji bez żadnego rezystora - tylko filtracja 2*220mikrof. z minimalnymi radiatorami ( zabudowane zasilanie do cd romu) podłączam tylko 12v i śmiga już od roku bezproblemowo :D
  • REKLAMA
  • #7 695619
    Beker-t
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    stabilizator jest potrzebny bo samochód nie ma 12V
    tylko skokowe ładowanie miedzy 13V a 14,5V niektóre dewwo nawet 14,7V chyba że podepniesz
    tylko do aku który ma 12V i będzie trzymał te parametry :?: bez auta
  • #8 697420
    servicepol
    Poziom 2  
    Ja zrobiłem układ bez rezystora tyle że mam 7805 Tesla - duża metalowa obudowa . Problem w tym że pomimo że napięcia są idealne to CD-Rom LG 32X nie startuje ???? dlaczego ??? Poza tym myśle że modyfikacje tego prostego układu o kondensatory jest na wyrost . Poco czy ktoś widział wykresy napięć z zasilacza z kompa. to nie są proste linie Impuls zza impulsem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastąpienia rezystora 6 omów 10W rezystorem 6,8 omów 10W w schemacie zasilania CD-ROM samochodowego. Uczestnicy potwierdzają, że można zastosować rezystory o wartości od 5,6 do 10 omów bez problemów. Wskazano, że rezystor może nie być konieczny przy dobrym chłodzeniu i stabilizacji napięcia. Jeden z użytkowników opisuje prostą konstrukcję zasilania CD-ROM bez rezystora, wykorzystującą filtrację kondensatorową i minimalne radiatory, działającą stabilnie przez rok. Poruszono też kwestię stabilizatora 12V – jest on potrzebny, ponieważ napięcie w samochodzie nie jest stałe i waha się między 13 a 14,7V, co może wpływać na pracę CD-ROM. Wspomniano o problemach z uruchomieniem napędu LG 32X mimo poprawnego napięcia i zastosowania stabilizatora 7805 Tesla z dużą metalową obudową. Dyskusja sugeruje, że modyfikacje układu o dodatkowe kondensatory mogą być zbędne, gdyż napięcie z zasilacza komputerowego jest impulsowe, a nie liniowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA