logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosze mi pomoc mam problem z rezystorem w cd-rom do sam.

maly_maly 22 Gru 2004 14:38 1274 9
REKLAMA
  • #1 1079593
    maly_maly
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Zrobilem stabilizator napięcia do CD-Rom-u i rezystor mi się pali po paru sekundach. Kupilem rezystor 6 omowy i go wlutowalem. Jak on ma dokladnie wyglądać bo nie wiem. Ten mój jest bardzo mały i ma paski koloru: złoty, złoty, szary, brązowy. Jak ktoś wie jak ma wyglądać rezystor do tego stabilizatora to bardzo proszę o odpowiedż. Najlepiej niech ktos przysle mi zdjecie tego rezystora.
  • REKLAMA
  • #2 1079631
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Wartość tego rezystora to 0,18 Ω.
    Fotki nie przyślę bo nie wiem jakiej mocy jest wspomniany przez Ciebie rezystor ?.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 1230320
    Termitx
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    W stabilizatorze do CD-ROMu potrzebujesz rezystor 6 ohm ale dużo większej mocy minimum 5W a najlepszy byłby 10W z tego co opisałeś wynika że twój rezystor jest małej mocy czyli ok 0,5W nie dziwie się ze pali sie po kilku sekundach :)
    Rezystor 6 ohm 5W jest to taki duży rezystor w kształcie prostokąta wymiary ok 10x20x10mm z reguły jest cały biały.
  • #4 1230334
    Oineh
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Ja coś takiego robiłem użyłem dwóch rezystoró 15Ω / 5W i jest spoko.
  • #5 1230589
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Co do podanej wartości to masz rację, Twój rezystor jest faktycznie wartości 0,18 Ω,
    nie mniej oznaczenia kodowe widzę różne, bo w przypadku tej wartości mam w magazynie:
    brązowy/szary/srebrny/srebrny lub złoty/ostatni oznacza tolerancję i jest różny (zobacz w tabeli kodów rezystorów).
    Co do jego mocy, to nie jest ona taka wielka, jak wcześniej tu w postach pisano.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #6 1230636
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    taki rezystor min.6Ω10W kosztuje grosze
    ten co ty wlutowałeś ma prawo sie spalić
  • #7 1230727
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    a po co w ogole R? Ja robilem cos takiego tez, stabilizatory przykrecasz (Dziurki juz masz...) do obudowy CDROM robiacej za radioator i szafa gra (ciut pasty dodac), nie trzeba izolowac bo ten sam potencjał.

Na dodatek stabilizatory nagrzeja CDROM w zimie troche (moj cd odmawial wspolpracy w zimie :O) )
  • REKLAMA
  • #9 1233145
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    tak ale moc nie jest tak duza by sie bawic z R... mowilem ze ledwo cieply byl cdrom.
  • #10 1238643
    Termitx
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    ja wogóle zrobiłem układ inaczej zamiast stabilizator na 12V zastosowałem drugi na 5V dzięki czemu cały napęd działa na 5V wszytsko gra i wysuwa sie, lecz wiadomo o wiele wolniej ale podoba mi sie efekt powoli wysuwajacej i wsuwajacej się szufaldy i lepsza korekcja błędów dzięki spowolnieniu obrotów płyty.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy rezystora stosowanego w stabilizatorze napięcia do napędu CD-ROM, który się przepala po kilku sekundach pracy. Użytkownik zastosował rezystor o wartości 6 Ω, jednak był on małej mocy (około 0,5 W) i miał oznaczenia kolorowe: złoty, złoty, szary, brązowy, co odpowiada wartości około 0,18 Ω, a nie 6 Ω. Zalecane jest użycie rezystora o wartości 6 Ω i mocy co najmniej 5 W, a najlepiej 10 W, który jest większy, zwykle prostokątny i biały. Alternatywnie można zastosować dwa rezystory 15 Ω / 5 W szeregowo. Rezystor ma za zadanie zmniejszyć moc wydzielaną na stabilizatorze 7805. Niektórzy sugerują, że rezystor może być zbędny, jeśli stabilizator jest odpowiednio przymocowany do radiatora obudowy CD-ROM, co poprawia chłodzenie i stabilność pracy. Jeden z użytkowników zastosował inny układ z dwoma stabilizatorami (12 V i 5 V), co pozwoliło na wolniejsze wysuwanie szuflady i lepszą korekcję błędów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA