logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Turan 1.9 TDI 2002 R, wentylatory same się włączają.

marekfiesta 16 Kwi 2009 21:31 17837 7
REKLAMA
  • #1 6422884
    marekfiesta
    Poziom 19  
    Ocena: 321
    Mam pytanie odnośnie wentylatorów chłodnicy.Czujniki wymieniłem od temperatury ten przy silniku i przy chłodnicy dlatego że przy zimnym silniku jak odpale załaczająsię.Jak się silnik troche nagrzeje wyłącze zapłon i odpale jeszcze raz to jest ok.wyczyściłem wszystkie masy przy akumulatorze i na 3 tygodnie pomogło ale znowu przy zimnym silniku same się włączają.Szukałem na elektrodzie ale nic konkretnego nie znalazłem,może się ktoś spotkał z tym już.Komputerem sprawdzałem żadnych błędów nie ma,temperatury pokazuje dobrze no i klima działa poprawnie.
  • REKLAMA
  • #2 6423614
    Spacewalker
    Poziom 33  
    Ocena: 551
    Touran z 2002 roku? lepiej wejdz w bloki pomiarowe i posprawdzaj jakie wartosci pokazuja czujniki. To ze czujnik nie generuje błędu - jak zwarcie do masy itp, nie oznacza ze prawidlowo wskazuje.
  • REKLAMA
  • #3 6423881
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    wyłącz klimę i wtedy sprawdź czy wentylatory będą chodzić na zimnym. Vagiem nie sprawdzisz gdyż on nie monitoruje termowłącznika wentylatorów, jeśli się włączają przy wyłączonej klimie to winę za to ponosi sam sterownik wentylatorów a może tylko styki na nim.
  • #4 6425338
    marekfiesta
    Poziom 19  
    klima jest wyłączona a czujniki wymienione na nowe dla pewności.Tylko tak robi na zimnym silniku.

Dodano po 1 [minuty]:

marekfiesta napisał:
    klima jest wyłączona a czujniki wymienione na nowe dla pewności.Tylko tak robi na zimnym silniku.
    i gdzie się znajduje sterownik wentylatorów (w dużym wentylatorze czy tak)
  • #5 6427656
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    szukaj czarnej prostokątnej skrzyneczki (to właśnie jest sterownik) - idź po kablu od termowłącznika umieszczonego w chłodnicy z jej dolnej części to trafisz do sterownika, prawdopodobnie może być pod akumulatorem ale nie jestem pewien czy w Turanie jest w tym miejscu
  • REKLAMA
  • #6 6430137
    marekfiesta
    Poziom 19  
    niestety szukałem i w tym modelu nie ma termowyłącznika.Wentylator musi sterować sterownik odbierający sygnał z czujnika temperatury.
  • REKLAMA
  • #7 6433897
    mabos1
    Poziom 19  
    Ocena: 145
    Moduł wentylatora będziesz miał w samym wentylatorze.
    Wtyczka 4-pinowa pin nr. 3 żółto / fioletowy to sterowanie wentylatora ze sterownika silnika pin 47 z 94 pinowej wtyczce sterownika.
    Ja bym proponował zajrzeć właśnie do wtyczki przy sterowniku i tam przekonserwować piny
  • #8 6774621
    marekfiesta
    Poziom 19  
    po wymianie wentylatora wszystko wróciło do normy więc temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu samoczynnego włączania się wentylatorów chłodnicy na zimnym silniku w samochodzie VW Touran 1.9 TDI z 2002 roku. Użytkownik wymienił czujniki temperatury i oczyścił punkty masy, co tymczasowo pomogło. Diagnostyka komputerowa (VAG) nie wykazała błędów, a temperatury były wskazywane poprawnie; klimatyzacja działała prawidłowo. Sugerowano sprawdzenie wartości czujników w blokach pomiarowych oraz działanie wentylatorów przy wyłączonej klimatyzacji. Wskazano na sterownik wentylatorów lub jego styki jako potencjalną przyczynę, zwłaszcza jeśli problem występuje z wyłączoną klimatyzacją. Początkowo szukano zewnętrznego termowłącznika i sterownika, jednak ustalono, że w tym modelu moduł sterujący wentylatorami jest zintegrowany w samym zespole wentylatora i sterowany sygnałem ze sterownika silnika (pin 47 z wtyczki 94-pinowej poprzez pin 3 wtyczki 4-pinowej wentylatora). Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez wymianę całego zespołu wentylatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA