logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"VW Touram" Jaki sygnał steruje wentylatorami od k

plichta 05 Lip 2007 21:42 3686 10
REKLAMA
  • #1 4053379
    plichta
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    W wentylator (went. od chłodnicy + went od klimy) wbudowany jest moduł elektroniczny do którego dochodzą dwa przewody siłowe +/- oraz dwa o małym przekroju sygnałowe. W samochodzie na jednym z biegunów sygnałowych występuje napięcie ok 0.6V a na drugim 0V
    Według serwisanta który podłączył samochód z komputerem uszkodzony jest wentylator a dokładnie wbudowany moduł elektroniczny. Po odłączeniu wentylatora sygnał wzrósł do ok 2.6V . według mnie wentylatorem powinien sterowac sygnał cyfrowy, a tu pojawia się sygnał stały o niskiej amplitudzie. Czy uszkodzeniu uległ wentylator z modułem elektronicznym czy też klimatronik( mimo regulacji temp. napięcie sterujące nie zmieniało się ) Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4053991
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    100% uszkodzony modul elektroniczny w wentylatorze
  • REKLAMA
  • #3 4056438
    plichta
    Poziom 17  
    Dzięki, czy do tego modułu dochodzi sygnał cyfrowy czy analogowy? czy jest możliwość jego naprawy? większość elementów SMD.
  • Pomocny post
    #4 4056852
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Chcesz naprawiac modul za 200zł? Po co ma to jakis sens?
  • #5 4057212
    plichta
    Poziom 17  
    Pytanie, czy taki moduł dostanę bez wentylatorów?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4057830
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Nie wystepuje to tylko jako calosc.
  • REKLAMA
  • #7 4059106
    plichta
    Poziom 17  
    Sterowanie prędkością wentylatora jest cyfrowe czy analogowe?
  • Pomocny post
    #8 4061499
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Cyfrowe
  • #9 4062184
    plichta
    Poziom 17  
    Dzięki, jednak trzeba będzie kupić nowy went. z sterown. , moduł jest częćciowo nierozbieralny.
  • #10 5322063
    pawelkrystek
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam
    Sorry, że odgrzewam temat, mam krótkie pytanko (touran 1,9DI, Climatronic, 2004), dzisiaj napełniłem układ klimatyzacji w serwisie i otrzymałem informację iż klima nie będzie działać ponieważ nie chodzi wentylator na skraplaczu, czynnik został ściągnęty aby nie uszkodzić układu. Przypomniałem też soie, że dawno nie słyszałem wentylatora chłodnicy (temp silnika cały czas około 90 stopni). Czy powodem może być uszkodzenie takie jak wymienione wyżej. Jeżeli nie to co może yć powoem? Z góry dzięki za odpowiedź
  • #11 5917071
    Spacewalker
    Poziom 33  
    Ocena: 551
    ja sie podlace pod temat, moze ktos wie jak właczyc same nawiewy na ok 1/3 zdalnie, bez wlaczania kluczyka, cos jak z webasto tylko na samo wietrzenie. Auto jest z climatronic

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie VW Touran wentylatory chłodnicy i klimatyzacji posiadają wbudowany moduł elektroniczny sterujący pracą wentylatorów. Moduł ten jest zasilany przewodami siłowymi oraz sygnałowymi o niskim napięciu. W przypadku uszkodzenia modułu sygnał sterujący ma niską, stałą wartość napięcia (około 0,6 V), a po odłączeniu wentylatora napięcie sygnałowe wzrasta do około 2,6 V. Sterowanie prędkością wentylatora odbywa się sygnałem cyfrowym. Moduł elektroniczny jest integralną częścią wentylatora i nie jest dostępny jako osobny element do wymiany. Naprawa modułu jest nieopłacalna ze względu na koszt i konstrukcję (elementy SMD, częściowo nierozbieralny). W przypadku problemów z wentylatorem konieczna jest wymiana całego wentylatora wraz z modułem sterującym. Dodatkowo, w modelu Touran 1.9 DI z Climatronic z 2004 roku, brak pracy wentylatora skraplacza może uniemożliwić działanie klimatyzacji i wymaga sprawdzenia stanu wentylatora i modułu sterującego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA