logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MONDEO MK3 Jak ustawić rozrząd.Silnik gasnie Błąd P0251

sylwesterpl 19 Kwi 2009 08:56 8343 9
REKLAMA
  • #1 6431604
    sylwesterpl
    Poziom 11  
    Silnik 2,0 TDCI 2005r. auto powypadkowe uderzone z przodu Nie mogę poradzić sobie z ustawieniem rozrządu w tym silniku. Mam wydruk z autodaty i wałki rozrządu są zgrane z łańcuchem (cechy kolor miedziany ) natomiast na pompie nie ma oznaczenia na łańcuchu ustawione jest na 14 ogniw (na rysunku autodaty też jest tyle ogniw myślę że jest dobrze)Problem z wałem korbowym po wyjęciu czujnika wału znalazłem punkt zerowy i z tego wynika że mam przestawiony rozrząd o 6 zębów. ale nie wiem czy ten punkt zerowy to najwyżej położone tłoki 2i3cylinder myślałem że to powinien być 1 cylinder.Mam pytanie czy cechy wałków rozrządu i pompy zgrać z wałem korbowym (punktem zerowym w którym 2 i 3 cylinder jest najwyższym położeniu) Rozebrałem rozrząd dlatego że silnik zapalał na plaku ale po wyrównaniu obrotów zgasł.Pokazywał błąd P0251 "Wirnik/krzywka pompy wtryskowej A - usterka" i zachodziło podejrzenie że rozrząd jest przestawiony. Proszę o pomoc za co z góry dziękuję

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Może ktoś ma ksiązkę od mondeo,proszę o scan na temat ustawienia rozrządu. email: sylwesterpl(_at_)neostrada.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6432443
    marek1977
    Poziom 33  
    Ocena: 709
    Wysłałem na PW jak idą blokady. Na przyszłość nie zakładaj dwóch wątków bo robi się zamieszanie.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #3 6433365
    sylwesterpl
    Poziom 11  
    Ustawiłem tak jak na foto.Czy dobrze nie wiem tak było0 też przed otwarciem rozrządu,problem chyba pozostaje.Filtr paliwa chyba nie samochód powypadkowy 70 tys przebiegu. Nie mam pomysłu.czekam na sugestie co jeszcze sprawdzic być może pompa zawor egr ok.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #4 6439860
    sylwesterpl
    Poziom 11  
    Specjalne podziękowania dla marka1977.Jakoś inni użytkownicy forum nie mają wiedzy w tym temacie albo nie chcą się z nią podzielić.
  • #5 6440803
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 6460045
    sylwesterpl
    Poziom 11  
    owik napisał:
    Myślę że mają, tylko nikomu się nie chce czytać takiej paplaniny, jaką napisałeś. Marek się zlitował, ma dobre serce. Doceń to.

Jak nie chcesz pomóc to przynajmniej się nie odzywaj.Grzeczność tego wymaga.
  • REKLAMA
  • #7 6460119
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3903
    owik ma rację na forum nie ma obowiązku pomagania, to tylko dobra wola, a sam zacząłeś od wystawiania opinii, że inni nie mają wiedzy, pomyśl zanim coś napiszesz nawet dziękując
  • #8 6460246
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6460398
    docent
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    sylwesterpl napisał:
    Specjalne podziękowania dla marka1977.Jakoś inni użytkownicy forum nie mają wiedzy w tym temacie albo nie chcą się z nią podzielić.

właśnie brak wiedzy zaowocował rozebraniem rozrządu w tym aucie . P0251 dla silnika tdci to usterka sterowania zaworem IMV (inlet metering valve) . poprzednie tłumaczenie kodu zapewne z kts'a - niejednego wyprowadziło na manowce. kolejny brak wiedzy to to że w silniku o oznaczeniu kodowym "puma" rozrząd blokuje się 50º przed ZZP .
    Tak na poważnie to sprawdziłbym układ paliwowy a nie zarzucał innym brak chęci /wiedzy
  • #10 6461335
    sylwesterpl
    Poziom 11  
    Gdzie znajduje się ten zawór IMV,czy to ten zawór przy pompie wysokiego ciśnienia czy listwie wtryskowej?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu gaśnięcia silnika 2.0 TDCI (kod "Puma") w samochodzie Ford Mondeo MK3 z 2005 roku po uruchomieniu na "plaku" i ustabilizowaniu obrotów, z towarzyszącym błędem P0251. Początkowo użytkownik podejrzewał przestawienie rozrządu po wypadku i dokonał demontażu w celu weryfikacji ustawienia wałków rozrządu względem wału korbowego (punkt zerowy przy tłokach 2 i 3). Uzyskano informację o prawidłowych punktach blokowania rozrządu. Wskazano, że błąd P0251 w silniku TDCI "Puma" dotyczy sterowania zaworem IMV (Inlet Metering Valve), a nie przestawienia rozrządu, oraz że rozrząd blokuje się 50° przed ZZP. Zasugerowano sprawdzenie układu paliwowego, w tym filtra paliwa pod kątem obecności opiłków metalu, oraz lokalizacji zaworu IMV (przy pompie wysokiego ciśnienia lub listwie wtryskowej/pompie wysokiego ciśnienia).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA