logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FORD Mondeo 2.0 TDCI 2003 - Błąd P0251 po wymianie zaworków, nie odpala

Slawek_29 19 Lis 2011 20:42 5419 6
REKLAMA
  • #1 10157975
    Slawek_29
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Witam!
    Mam problem z mondeo 2003 2.0 TDCI 115 km.
    Wymieniłem zaworki wtryskiwaczy (oryginalne), auto odpaliło i pochodziło jakieś 10 minut i zaczęło już prawie chodzić OK (bez dymu i szarpania), a że aku mam słaby to zgasiłem i zamieniłem na inny. Po zamontowaniu nie chce odpalić, kręcę i kręcę aż wyskakuje sprężynka i błąd P0251 -(niby ogólny jak wyczytałem) czy ma to:
    - związek z wymianą zaworków?
    - ECU pogubiło kody wtryskiwaczy? (jakim programem to można sprawdzić posiadając ELM 327)?
    - czy może pech, że w tym momencie poszedł czujnik rozrządu (czy nie powinien wywalać wówczas innego błędu)?

Dzięki za wszelkie sugestie
  • REKLAMA
  • #2 10158218
    fake_nick
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    ehh 2.0 tdci , to nie to samo co 1.8 tdci gdzie se mozesz motac zaworkami , pewnie pompa ci sie złuszczyła i tylko przez chwile było dobrze
  • REKLAMA
  • #3 10158245
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    A ja powiem że Ci się "zalufcił" :-)
  • REKLAMA
  • #4 10158555
    Slawek_29
    Poziom 13  
    Hmmm, jest to prawdopodobne ale tak "nagle", że nawet nie próbował zaskoczyć -zachowuje się jak benzyniak kiedy nie ma iskry.
  • #6 10158738
    wojciechjanusz
    Poziom 28  
    Ocena: 465
    T5 napisał:
    Pomóż mu plakiem..
    Chociaż przy tych silnikach (z dwumasą) jest to niebezpieczne - bo może odbić w drugą stronę i skatować łańcuch - ale robiąc to na cztery ręce (2 osoby) powinno pomóc. Miałem identyczną sytuację, na samostarcie podtrzymywałem silnik na raczej niskich obrotach krótkimi dawkami prawie minutę (a kolega siedział przy stacyjce), zaczął w końcu samodzielnie pracować (jak połamany), ale samoadaptacja po 15 minutach pozwoliła wreszcie na wolną jazdę, potem po następnych minutach gdy już chodził w miarę równo dałem ognia na szosie i było ok.
  • REKLAMA
  • #7 10199779
    Slawek_29
    Poziom 13  
    Za radą T5 - pomogłem plakiem, zaskoczyło praktycznie od strzała ;)

Wielkie dzięki !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z Fordem Mondeo 2.0 TDCI z 2003 roku, który nie odpala po wymianie zaworków wtryskiwaczy. Po początkowym uruchomieniu silnik działał przez około 10 minut, ale po wymianie akumulatora pojawił się błąd P0251. Użytkownik zastanawia się, czy problem może być związany z wymianą zaworków, błędami w ECU, czy uszkodzeniem czujnika rozrządu. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z uszkodzenia pompy, a także podano metodę uruchomienia silnika przy niskich obrotach. Ostatecznie, użytkownik zastosował plaka, co pomogło w uruchomieniu silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA